Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Uraz Kolana.

Polecane posty

Gość gość

Witam. Niedawno miałem uraz kolana podczas grania w piłkę nożną. Robili mi już RTG (nic nie wykazało) oraz rezonans magnetyczny. I oto wyniki badania: DANE KLINICZNE: podejrzenie uszkodzenia ACL, stan po urazie OPIS: Więzadło krzyżowe przednie jest przerwane. Wzdłuż wiązadła pobocznego strzałkowego i w okolicy przyczepu udowego troczków bocznych rzepki widoczna jest wąska strefa obrzęku – stan po niewielkim częściowym uszkodzeniu aparatu więzadłowego kolana w tej okolicy (wiezadło poboczne nie jest uszkodzone). W tylnej części kłykcia bocznego kośc***iszczelowej widoczna jest rozległa strefa obrzęku odpowiadająca stłuczeniu. Mniejsze strefy stłuczenia widoczne są w tylnej części kłykcia przyśrodkowego kośc***iszczelowej oraz w kłykciu bocznym kości udowej. Nie uwidoczniono ani innych zmian kostnych. Nie uwidoczniono zmian w łąkotkach. Chrząstki przedziału przyśrodkowego i bocznego oraz chrząstki stawu rzepkowo-udowego nie wykazują zmian. W stawie widoczna jest zwiększona ilość płynu - na wysokości rzepki warstwa grubości do 12 mm. WNIOSKI: przerwanie więzadła krzyżowego przedniego, niewielkie częściowe uszkodzenie aparatu więzadłowego bocznej części kolana - bez uszkodzenia więzadła pobocznego, stłuczenie kłykci kośc***iszczelowej i kłykcia bocznego kości udowej. Czy mógłby ktoś mniej więcej powiedzieć co mnie czeka? Pewnie artroskopia ale może jest na kafeterii jakiś lekarz, hehe :) Pozdrawiam.

Gość gość
Z lekarzy mogę polecić Ci tych z kliniki ArtroCenter w Poznaniu. Z tego co kojarzę, to któryś z nich pracował ze sportowcami, więc pewnie lepiej Cię zrozumie :)

Gość gość
polecam dr kałowskiego spec od kolana pracuje w poznaniu msw jest ordynatorem przyjmuje tez prywatnie naprawil mi kolano z którym borykałam się bardzo długo minal już rok od operacji a ja skacze jak sarenka

Gość Perlata78
Ja takze mialam uszkodzone kolano a dokladnie lakotke i po artroskopii kolana w marcu w intermedzie już nie mam problemów z chodzeniem. najgorsze bylo powracanie do zdrowia i rehabilitacja.

Ja dorobiłam się urazu kolana w trakcie trenowania na kręgielni ponieważ jedna część ciała była zbytnio obciążona. I niedawno dopiero odkryłam Centrum Terapii Dzieci i Dorosłych (http://neurostyk.pl/) i mimo, że troszkę mineło od kontuzji niestety ból odnawia się. Uczęszczam na rehabilitację pourazową i powoli pomaga mi.

Gość gość
Na pewno po zabiegu a i przed nim warto używać dobrze dobranej ortezy kolana z szynami a nawet z ograniczeniem konta zginania na szynach. http://enefmed.pl/

Gość gość
Gdybyś potrzebował kortezy albo stabilizatora, polecam ofertę wypożyczalni http://www.zdrowie.naklo.pl/ w Nakle. Mają solidny sprzęt i akcesoria medyczne. Kiedyś wypożyczaliśmy stamtąd ortezę potrzebną przy rehabilitacji.

Gość gość
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Jestem juz miesiac po operacji (artroskopia + rekonstrukcja). Jest w miare spoko, chodze w ortezie i o kulach, zakres ruchu (zgiecie i wyprost) mam w porzadku, ale lekarz powiedział mi coś, co mnie zmroziło... Przeszczep się poluzował. Ponoć złe ćwiczenia dobrałem :/ boję się żeby wszystkich starań szlag nie trafił :(

Gość gość
nie no, mam nadzieję,że będzie dobrze, być może jest opcja, aby to korygować, np z pomocą innego rehabilitanta czy fizjoterapeuty? pytałeś o kogoś takiego? w moich stronach http://www.gabinety-wawelska.pl/fizjoterapia cieszy się dobrą opinią, może tam? Szybkiego powrotu do formy życzymy!

Gość gość
świetnych specjalistów mają w ArtroCenter. Zszyli mi moją łąkotkę, tak że nawet nie czuję, ze coś z nią było nie tak

Gość Brudna
A może zamiast operacji warto spróbować czegoś innego. Niedawno słyszałam, że teraz da się łąkotkę naprawić osoczem bogatopłytkowym. W Krakowie właśnie tym się zajmuje dr Więcek. Tu jest jego rejestracja praktyka.info.pl. Zawsze chyba to lepsze niż operacja.