Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mężczyzna_Sam

Dlaczego nie widzę Boga?

Polecane posty

Gość Mężczyzna_Sam

To proste. Bóg doskonale wie, że gdyby mi się objawił tak, jak objawia się mistykom, nie miałoby to dobrego skutku na rozwój mojej duszy. Być może zgrzeszyłbym wtedy pychą. Uważałbym się za kogoś lepszego, bo mi Bóg się ukazał a innym nie. Jeśli tobie Bóg się objawia tak, iż widzisz Go na własne oczy, to znaczy, że jesteś bardzo pokorną, posłuszną, skromną gotową do poświęceń i wypełniania Jego woli do granic. Ja jestem wielkim grzesznikiem i nie jestem godny, by Bóg mi się objawił. Umarłbym ze wstydu z powodu swych grzechów i wielu niedoskonałości duchowych, nad którymi tak mizernie pracuję.

Gość gość_sama
Uwielbiam Twoje mądre posty. Dziękuję Ci 😍

Nie widzisz go, bo jesteś zaślepiony pychą i grzechem ciężkim. Zrodziłeś się z k***y jak wszyscy śmiertelnicy. Śmieszne to jest, jak śmiało oddajecie się w ręce, które nie potrafią udźwignąć waszego skamieniałego serca. Wchodzicie w bramy kościoła, tylko po to żeby zasłonić twarz przed duszą, którą każdy z was plami jednostajnie.

Gość gość
Cóż... na ważne tematy nie ma rozmowcow :(

Gość gość
naprawde go nie widzisz? w usmiechu dziecka, w pieknie natury, w drugim czlowieku, w cudach i nieprawdopodobnych zbiegach okolicznosci.... tos slepcem :P

Gość gość
Fakt to jest dar.

Gość gość
Sen mozna uznac za objawienie?

Gość Mężczyzna_Sam
W takim razie wszyscy widzą Boga pojmowanego jako Piękno. Czyli to, co przyjemne dla zmysłów jest pierwiastkiem Boga. Bóg przejawia się w tym co piękne, w tym co nas zachwyca, w tym co daje nam radość, w tym co daje nam przyjemność, rozkosz, uśmiech. ALE jest jedno wielkie ALE. Księciem tego świata - świata materialnego jest szatan. Jakie są tego konsekwencja? Ano takie, że może do woli małpować Pana Boga. To co zostało utworzone jako piękne jest dzisiaj zeszmacone, zbryzgane, zniekształcone, zdeprawowane. Ciało kobiety jest wykorzystywane przez księcia tego świata do zniewalania mężczyzn. Miłość jest wypaczona przez pychę i żądzę ciała karmioną przez egoizm. Dobra materialne wywołują żądzę posiadania, a ta wywołuje zazdrość i nienawiść. Zamiast kreować świat dla dobra ludzkości, wytwarzamy kolejne działa rakietowe i broń masowego rażenia. Szatan dąży do tego, aby człowiek upodobnił się do niego w pragnieniu zastąpienia samego Boga. Z powodu pokus potęgowanych przez księcia tego świata, dotyczących wszystkich sfer życia, najlepiej jest wieść życie monastyczne. Takie życie daje ochronę przed atakami złego i jest odpowiedzią na wszelkiego rodzaju pokusy. Ubóstwo jest reakcją wymierzoną przeciwko żądzy posiadania. Skromny ubiór i życie w czystości jest reakcją na żądze dotyczące sfery seksualnej. Dzielenie się czasem i chlebem jest reakcją wymierzoną przeciwko miłości własnej. Poświęcenie się dla innych jest reakcją wymierzoną przeciwko pysze. Za wzór warto obrać tych, którzy zostali wyniesieni na ołtarze. To co piękne na ziemi, co zapiera dech w piersiach, to jedynie resztki utraconego raju. Życie jest walką z pokusami. Święci pokazali nam przykład jak przeciwstawiać się tym pokusom i uszlachetnić duszę, by mogła wejść czysta no mocy łaski zbawienia do Królestwa, gdzie Piękno jest niezakłamane i niezniszczalne.

Gość Agios Daimon
alleluja

Gość AgiosDaimon
hakalleluja

Katolików podnieca jak obrażam ich boga, cieszy ich że mogą przeczytać że ich Jezus był obsrany w g*****e od bólu biczowania, umazany syfiarz po ostatniej wierzeczy miał pewnie wodniste odchody. A mądry hinduista jest mądrzejszy od żydów i arabów :) Kropka.

Gość gość
nawet potężne duchowo istoty nie zobaczą Boga,nie mogą się tak zbliżyć bo by spłonęły "