Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wysłać list polecony?

Polecane posty

Gość gość

Czy na kopercie trzeba pisać adres nadawcy skoro będzie już na tym druczku? Czy ten druczek daje osobie w okienku czy to dla mnie? Jakie wymiary ma najmniejsza koperta bąbelkowa? Gdzie sa te druczki? Leza gdzies czy trzeba prosic o nie? Co powiedziec w okienku? "Chcialabym wyslac list polecony"? O.o i dam jej, ona zważy, zapłacę i koniec? Łatwe pytania dlatego mam nadzieję że ktoś wie :)

Gość gość
Druczki bardzo często leża na poczcie na stolikach, regalach, darmowe oczywiście, jeśli nie to bez kolejki prosić o druczek na polecony ( zawsze tak robie). Dostajesz druczek z kalka, jak wypełniasz to na drugim przebija. Dajesz kopertę z wypełnionym druczkiem ( nie naklejaj) i mówisz polecony. Kobieta bierze od ciebie , oddaje ci kopie druczku, sama nakleja znaczek i druczek na koperte

Gość gość
Dokładnie tj napisałaś - wypełnij druczek, na kopercie napisz adres i odbiorcy i nadawcy /nie ważne, że jest na druczku, druczek pani odda Tobie/ i daj pani w okienku na poczcie. Ona zważy, sprawdzi gabaryt i naklei odpowiedni znaczek. Ty zapłacisz, zabierzesz druczek i już ;-) A koperta najmniejsza bąbelkowa jest wielkości podobnej jak zwykła koperta.

Gość gość
namniejsza babelkowa ma rozmiar gdzies tak MAŁEJ bombonierki, ale możesz zwyklą kopertę papierową również wziąć

Gość gość
gościu z 13:20 - do listu nie trzeba ani druku z kalką ani nic się nie nakleja na kopertę. To przy paczce. Przy liście zwykły druczek i tylko po ostemplowaniu pani zwraca.

Gość gość
Idziesz na pocztę i prosisz druczek na list polecony, często leżą też z boku okienka albo na stoliczkach, wypełniasz go i oddajesz w okienku pani zapyta czy priorytet czy normalny. Na kopercie u góry w lewym rogu można napisać adres nadawy. Co do kopert to najmniejsze są chyba rozmiaru złożonej kartki A4 ale pewności nie mam.

Gość gość
a no faktycznie jeszcze są mniejszy , typowy kwadrat maly

Gość gość
gość dziś - faktycznie mi się z paczką pomylilo

Gość gość
Aha czyli ten druczek będzie pojedynczy i tylko dla mnie? A koperte mogę kupic w papierniczym? Slyszalam ze taniej. Bo nie wiem jaki rozmiar podac na poczcie tej pani, wysyłam tusz do rzęs