Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

poród CC, co z karmieniem piersią?

Polecane posty

Gość gość

Hej, W październiku przyjdzie na świat moja córcia przez CC , zastanawiam się jak to jest z laktacją? Dodam, iż moja mama i siostra nie karmiły piersią , czy ja też mogę nie mieć na to szansy ? Pobudzałyście laktację przed porodem laktatorem ?

Gość gość
Przed porodem się nie pobudza laktacji. Weź laktator do szpitala. Laktacja może pojawić się nieco później, ale nie ma na to reguły.

Gość gość
Po pierwszej cc karmiłam odrazu ale prawdziwy pokarm pojawił się po tygodniu , po drugiej cc nawał mleczny pojawił się już na trzeci dzień po operacji. Karmiłam do roku czasu jedno i drugie dziecko. Moje znajome też nie miały z tym problemów . Nie pobudzałam piersi, nie ma takiej potrzeby ale możesz spróbować jak chcesz.

Gość gość
a herbatki na pobudzenie laktacji czy to coś daje ? kiedy pić ? może ktoś coś więcej powie ;-)

Gość gość
boje się , że dlatego , że ani mama ani siostra nie karmiły to i ja mogę mieć problemy.. ale wiem , że siostra nie pobudzała nic, nie używała laktatora ( sporadycznie , jak dostała zapalenia ) i szybko na MM się przestawiła a mama cóż... inne czasy były więc ciężko powiedzieć :/ na co zwrócić uwagę ? a jak wygląda cały proces CC? ile trzyma znieczulenie ? krok po kroku... Wiem, że w moim szpitalu odrazu dostaje się dziecko, i mąż może już być na sali pooperacyjnej..

Gość gość
Jestem podwoch cesarkach i oboje karmieni piersia..co ma rodzaj porodu do karmienia piersia..cala ciaze piersi przygotowuja sie do wytwarzania mleka i to jest naturalne i co nagle organizm stwirdza ze była c******ersi tez nie beda wytwarzac mleka..smieszne. Normalne przystawiaj dziecko do piersi i juz.Na poczatku tego mleka nigdy nie ma duzo niezależnie od rodzaju porodu.

Gość gość
Moim zdaniem nie ma sensu pobudzanie laktacji przed porodem. Po porodzie owszem możesz popić herbatki czy bawarkę. Wcale nie musisz mieć problemów z pokarmem, chociaż czasami po cc pokarm pojawia się później. Ja Ci radzę przystawiać jak najszybciej i jak najczęściej, nawet jeżeli pozornie nie będzie pokarmu. Dziecko to najlepszy laktator i stymulator i nie zrażaj się jeżeli będzie ssało "na pusto". Dobra jest herbatka hipp, na mnie super działała bawarka i kawa z mlekiem /nawet podczas kryzysów laktacyjnych w 3 miesiący karmienia/. Zasada jest taka, że im częściej przystawiasz dziecko tym więcej się produkuje i trzeba się tego trzymać od urodzenia. Ja rodziłam sn, nawet nie miałam mm, jedynie w szpitalu pielęgniarki trochę podkarmiły a później już po kropelce, po kilka... rozkręciła się laktacja. Jeżeli nawet masz dokarmiać mm na początku to najpierw dawaj pierś, niech pociąga, spije co jest i dopiero wtedy butla.

Gość gość
Ja piję Horlicks praktycznie od początku ciąży.

Gość gość
a jaki laktator wybrać ? Podkreślę iż przez najbliższy rok nie będę pracować, a dziecko bardzo rzadko będzie beze mnie .

Gość gość
a ile przed porodem najlepiej pic te herbatki ? czy zostawić to sobie na później? ile trzyma znieczulenie to od pasa w dół ( zewnatrzoponowe czy jakos tak ) jestem troche spanikowana - to moje pierwsze dziecko a , pozniej czeka mnie mieszkanie z teściami i siostra męza na jednym pietrze, dlatego chce wiedziec jak najwiecej .... za dużo stresu pewnie też będzie działało na laktacje...

Gość gość
Jeśli nie będziesz umiała karmić, poproś położoną o pomoc. Pomoże ci odpowiednio przystawić dziecko. Ja po cc miałam problem, bo właśnie nie potrafiłam dobrze dziecka przystawic i wtedy dostałam laktator. Bardzo polecam! Taki duży szpitalny, on mi momentalnie rozkręcił laktacje i w sumie po 4 dobach od cc nie miałem już żadnego problemu z kp. Sobie kupiłam laktator Medela, ręczny. Sprawdził się bardzo dobrze.

Gość gość
po co się nakręcasz bez powodu? sama sobie tym zaszkodzisz. bo stres wpływa na laktację, miałam cc o 13, około 14 syn zaczął ssać, a pokarmu było mnóstwo- do tego czasu nie miałam nawet kropli siary, herbatki laktacyjne jak najbardziej, polecam lactosan z Herbapolu, ale nie nastawiaj się z góry na problemy, bo faktycznie będziesz je miała

Gość gość
ehh.. sama nie wiem ... może to dlatego ,że tak mało czasu zostało. Lubie po prostu być przygotowana do danej sytuacji... wiem , że w szpitalach muszą mieć i butelki i mleko MM w razie czego, że muszą zadbać . strach przed nieznanym chyba...

Gość gość
Przed porodem NIE WOLNO pobudzac laktacji, bo to powoduje skurcza macicy i mozesz za wczesnie urodzic. Nie martw sie o laktacje. Nie ma reguly czybcc czy sn. NAJWAZNIEJSZE to przystawiac dziecko jak najczesciej. To najlepiej pobudza piersi do laktacji. Duzy popyt=duza podaz. Nie daj sobie wmowic, ze dziecko placze lub chce ciagle ssac, bo sie nie najada i trzeba podac mm. Piersi nigdy nie sa puste. Produkuja ja biezaco, a najwiecej profukuja gdy sa prawie oproznione. Jakbsiostra podala mm to nie dziwne, ze miała malo mleka i nie mogla dluzej karmic. Bawarka to bzdura. Nic nie pomaga. Wszystko jest w glowie, to tam zaczyna sie laktacja. Wysztarczy po prostu duzo pic, zdrowo jesc i czesto przystawiac dziecko. Beda kryzysy, dziecko bedzie wisialo na cycku - nie zalamuj sie, to normalne. Poczytaj o tym. Wez masc na obolale sutki lub nakladki silikonowe i nie stresuj sie. Na poczatku bedzie bolalo, ale potem super sprawa i wygoda :) No i dla dziecka to lepsze niz mm. I nie sluchaj "dobrych rad" zwolenniczek mm. Jeslichcesz karmic piersia to bedziesz.

Gość gość
Acha- ja mialam cc w niedziele, a nawal we wtorek, wiec ksiazkowo. Zwdnego zapalenie nigdy nie miałam. Dziecko caly czas przy cycku. Osretrcznie laktator. Polecam elektryczny. Drozszy,ale reczne sa do d**y.

Gość gość
Gdzie rodzisz, ze noworodki sa z mamami na sali poooperacyjnej? Malo jest takich szpitali, wiec może tam gdzie ja.

Gość gość
Wcale ręczne laktatory nie są do du/py- od 3 miesięcy takiego używam kilka razy na dobę i super sprawa- odciagnięcie 150 ml to 10- 15 min max

Gość gość
Jak dla kogo i po co. Ja mialam zalecenie odciagac 8 razy na dobe, zeby rozbujac lektacje i rece mi wysiadły juz po kilku pierwszych setach.

Gość gość
U mnie był paradoks w czasie ciąży pojawiła się już siara i to dużo bo od 20tc musiałam nosić wkładki laktacyjne przez cały czas za to po porodzie nic nie było, dopiero po 4 dobie zaczęło się pojawiać mleko. Ja na pobudzenie piłam felmatiker i piję do tej pory. Poród cc , synek do piersi się nie przystawił i sciagam mleko kilka razy dziennie dla niego laktator ręczny avent sprawdza się już 4 miesiące.

Gość gość
8 razy na dobę odciągać? U mnie tą rolę pełnił syn :D. Na drugi dzień po operacji dostałąm synka i miałam go cały czas w sali , tak samo jak i moje sąsiadki (było nas 6 ). Przed pierwszy dzień syn ssał i ssał ale nie widziałam by cokolwiek połykał, za to pod koniec drugieg dnia pierwszy raz zauważyłam że połyka i to była ogromna radość i ulga bo to znaczyło że jest ok. Na trzeci dzień po operacji miałam piersi jak kamienie i tego nie czułam :D, dopiero jak przebierałam piżamę i dotknęłam biostonosza to zauważyłam że jest mokry a pierś jest twarda jak głaz. Karmiłam syna 7 miesięcy a córkę (równiez po cesarce) 4 miesiące.

Gość migrantka
Dziecko powinno byc przystawione pierwszy raz do godzin po urodzeniu - po cc w tym wypadku. Nie wiem jakie masz znieczulenie, ja miałam zewnątrzoponowe i było ok - nie było przeciwskazań. Czy laktator pobudza laktacje to nie wiem, na pewno najlepiej robi to dziecko. Na poczatku maluchowi wystarczają minimalne ilości mleka, więc nie jest powiedziane, że jak chwilę 'pociumka' to sie nie naje, bo mozliwe, że tak. Pierwszej nocy po cesarce jak nie mialam sił przystawić dziecka to mi pielęgniarka ściągnęła dwie strzykawki mleka dla młodego (10ml?) i to mu dała i to starczyło na 3h. Na drugi dzień juz karmiłam i mleko było, jedyny problem z prawidłowym przystawianiem:(

Gość migrantka
do 2 godzin po urodzeniu, sorry

Gość gość
11.34- ja odciągam w celu nakarmienia dziecka, więc też około 7 razy na dobę, ręce mi nie odpadły do tej pory i dlatego nie pisz dziewczynie jakie to laktatory ręczne są beznadziejne, bo każdy dopasuje coś odpowiedniego dla siebie i niekoniecznie trzeba od razu kupować elektryczny, bo może w ogóle nie będzie go potrzebowała

Gość gość
Mialam dwa razy cc, karmilam piersia oboje dzieci. Najlepszy laktator to dziecko, przystawiaj jak najczesciej. Laktator polecam medeli elektryczny. Bardzo dobrze, ze chcesz sie jak najwiecej dowiedziec ale to forum to moze nie byc najlepsze miejsce. Polecam ci ksiazke " kobiecy akt karmienia piersia" tytul ang " womenly act of breastfeeding". Jest tam WSZYSTKO co powinnas wiedziec o kp, przyda sie bardzo. Ja kp juz drugie dziecko i caly czas tam zagladam w razie problemow.

Gość wuessa
U mnie pokarm pojawił się w ok. 3 dobie. Miałam tak dużo, że robiłam zapas w zamrażarce , i do tego bardzo mi się przydały woreczki i butelki Kiinde