Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przygotowanie do nauki czytania i pisania

Polecane posty

Gość gość

zastanawia mnie w jakim wielu dziecko powinno osiągną umiejętność analizy i syntezy słuchowej głosek? zna się ktoś na tym?

Gość gość
Na tym forum raczej nie bywają osoby, które by uczyły czegokolwiek swoich dzieci. Tu są matki, które spędzają czas przed netem i tv, a dziecko "samo się chowa". I one nie myślą nad takimi sprawami, a jedynie nad tym by dowalić innym matkom. Myślę, że naukę najlepiej rozpocząć w wieku 2,5 lat metodą montesorri. A Ty jak się zamierzasz do tego zabrać?

Gość gość
Na czym polega ta metoda?

Gość gość
Gość z 23.22 rozumiem że sama zaliczasz się do takich mamusiek skoro przesiadujesz na forum? :) ja swojej córki nie męczyłam uczeniem czytania od kiedy skończyła 2 lata, a mając już 6 lat nauczyła się tego bez problemu więc nie widzę sensu naciskania na dziecko jeśli nie jest jeszcze gotowe

Gość gość
Nie trzeba naciskać, można uczyć poprzez zabawę, pokazywać literki itp. A ta metoda o której wspomniano, to wykorzystywanie faz najwększego zaciekawienia dziecka danym tematem, bo wtedy jego umys jest bajbardziej chłonny w danej dziedzinie. Są takie ogbiki zapalne, ze teraz zaciekawia go to, za ileś tygodni, dni lub godzin coś innego... Np. dostaje bzika na punkcie dinozaurów? Wykorzystakj to i ucz go czego się tylko da w tym temacie. Fascynacja minie, a wiedza przekazana w tym momencie pozostanie. W tej metodzie jest dużo pomocy naukowych, głownie matematycznych. Chodzi też o to, aby pomagać dziecku robić różne rzeczy samodzielnie, a nie za niego. Dużo by pisać, poczytaj, bo ja też dopiero rozeznaje temat ;)

Gość gość
Miałam chęć uczyć dziecko czytać, bo mając 2 lata opanowało cały alfabet, pytając się za co to za literka, ale za dużo było metod jedna mówiła, że nie wolno uczyć dziecko literek, druga co innego i zostawiłam temat. Zaczęło się uczuć liczyć, kolorów, alfabetu, piosenki po angielsku. Dziś dzieci mają bardzo dużą wiedzę.