Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy powinnam zmienić ginekologa brak badania w ciąży ?

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny. Jestem w 8 tygodniu ciąży która od początku była trochę trudna ponieważ leczę się hormonalnie i wiadomo ze nie wpływa to korzystnie na dziecko. U ginekologa byłam jak dotąd 3 razy. W piątym tygodniu aby potwierdzić ciążę, w 6 (tak kazał mi przyjść ginekolog aby upewnić się czy wszystko ok) i teraz w 8 tygodniu. Moja ginekolog nie założyła mi karty ciąży ponieważ dopiero zleciła pierwsze badania które mam przynieść w 12 tygodniu na wizytę i co dziwne ani razu mnie nie zbadała - robi tylko usg. Zapytałam czy mnie zbada to stwierdziła że to nic nie da... Dla mnie to dziwne. To moja 2 ciąża i w pierwszej prócz usg zawsze byłam badana.

Gość gość
Zmień. Powinnaś miec gin. ktory będzie wsparciem i któremu zaufasz. Po co się stresować ze czegos nie zrobil nie zlecił.

Gość gość
Skóro robi usg to po co ma cię jeszcze badac? Ja mialam albo usg albo badanie na fotelu i to w zupelnosci wystarczy. A pozatym co lekarka ma tam wyczuć np w 5 tygodniu?

Gość gość
Myślę, że jest Ok tzn jeszcze szyjka ci się nie skraca, mnie zaczęła na fotelu w tym celu badać dopiero właśnie po 12 tyg. Natomiast potem to ważne, by na każdej wizycie zobaczyć stan szyjki.

Gość gość
Choć kartę jak najbardziej powinna już założyć, skoro ciąża jest potwierdzona.

Gość gość
W początkowej fazie ciąży często nie badają. Co mają wyczuć? Nic. Zrobione masz usg i tyle powinno być. Co do założenia karty ciążowej. U mnie też nie została na początku założona. Najpierw badania. Dlaczego tak jest? Odp. spora umieralność ciąży w początkowym etapie. Nie straszę tym, po prostu jakaś część ciąż obumiera na początku czysto fizjologicznie. Zrobisz badania i założy kartę. A teraz co miałaby wpisać? Jak martwisz się lub nie ufasz lekarzowi to zmień, albo dowiedz się opinii na jego/jej temat.

Gość gość
Szyjkę może sprawdzić na usg, niekoniecznie na fotelu.

Gość gość
Dziękuję wam za opinie. Może rzeczywiście dla kogoś moje pytania są głupie a ciąża zbyt wczesna żeby ją "badać na fotelu". Moje obawy wynikają z tego ze poprzedni lekarz badał i dodatkowo robił usg. Byłam spokojniejsza. Zastanawiam się dlatego czy tamtym był nadmiernie ostrożny czy ten olewa sprawę. Niestety nie mogę chodzić do poprzedniego i teraz szukam takiego przy którym będę spokojna