Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxMaturzysta

Pytanie do programistów i informatyków

Polecane posty

Gość xxMaturzysta

Witam! Od miesięcy interesuję się językiem Java, stąd moje pytanie. Mianowicie czy można zostać programistą przy nie byciu bystrym matematykiem? W gimnazjum szło mi całkiem nieźle, ale niestety nasza niewykwalifikowana nauczycielka z matematyki została wyrzucona dopiero po tym roku szkolnym, kiedy to 80 procent uczni z naszej szkoły nie zdało matury. W tym roku ten test czeka mnie a Ja totalnie jestem blady z tych magicznych dla mnie liczb i obliczeń. Materiał nadrobię może podręcznikami i dzięki korepetycjom ale czy podstawy mi wystarczą w byciu programistą? Jakie są realia udziału matematyki w programowaniu? Pozdrawiam.

Gość jesterek
Oczywisćie,że tak. Wiadomo,ze znajomość matematyki jest bardzo ważna ale programowanie to coś innego. Dodam,ze większośći informacji musisz doszukać się sam. Na studiach czy też w innych miejscach mogą Ci co najwyżej ukierunkować ale i tak będziesz musiał sie samodzielnie dokopać do wielu informacji. Proponuje zajrzeć sobie tutaj: http://strefakursow.pl/ Na stronie znajduje się bardzo wiele kursów programowania wszystkich języków.

Gość gość
To że nie miałeś bystrej nauczycielki od matematyki nie znaczy że sobie z nią nie radzisz. Po prostu nikt nie potrafił Ci w jasny sposób wiedzy przekazać. Tyle że jeśli chcesz być programistą będzie to wymagało długiej samodzielnej pracy.

Gość Agnieszkapro
Żeby być dobrym programistą nie trzeba umieć liczyć całek czy różniczek. Trzeba myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć wielopłaszczyznowo. Ja sobie z matematyką dawałam radę, na studiach było trochę gorzej, ale na tą 3,5 4 zawsze kolokwia zaliczałam. Z kolei programowanie 4,5, 5. Schody zaczęły się na praktykach kiedy zdałam sobie sprawę z tego że moje umiejętności zawodowo niewiele mi dadzą. Robiłam kursy internetowe, m.in. z eduweba, przerabiałam materiały od znajomych programistów, konsultacje z prowadzącym. Właśnie na javę postawiłam. Aktualnie pisze aplikacje pod android’a i nie żałuję że taką ścieżkę obrałam.