Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zastanawiam sie czy lepiej wyjechać za granicę czy zostać w Polsce?

Polecane posty

Gość gość

Zastanawiam sie czy lepiej wyjechać za granicę czy zostać w Polsce? Mam taką szansę dla siebie męża i córki i syna. Czy faktycznie za granicą jest lżej? Choćby pracując w pracach fizycznych? Tak wiele osób mówi/pisze,że za granicą można żyć,utrzymać się . Jest lepiej jak w Polsce. Że w Polsce to wegetacja,szczególnie jak jedno straci pracę to nie realne jest przeżycie za 1200-1500 zł, mając opłaty, albo wynajmując.

Gość gość
pojedź i sprawdź

Gość wyjeżdżaj
Odpowiem Ci tak: Moja siostra wyjechała do UK będąc w ciąży. Urodziła tam, ma męża który wyjechał rok wcześniej i przygotował mieszkanko. Utrzymuje moją siostrę, dziecko, psa (co w Anglii nie jest tanie) mieszkanie i od miesiąca także samochód. Ale charuje jak wół plus mają benefity. Jak ona pójdzie do pracy to będą mieli całkiem niezłe życie choć stracą te kilkaset funtów benefitów. Na pewno lepsze niż w POlsce. Jeśli znasz język obcy i masz dobry fach w ręku to jedź, szkoda życia na ten gówniany kraj. Ja tam byłem 4 miesiące zrobiłem co miałem zrobić i wróciłem, bo zarabiam w funtach, mam tam działalność a tu siedzę i nie płacę ponad 1000 zusu jakbym prowadził działalność w PL. Tak to mogę sobie żyć. Emeryturę po 10 latach angielską będę miał wyższą niż po 40 pracy w POlsce. Pełne bezpieczenie medyczne mam prywatne bo mnie stać płacić 300 miesięcznie za to zresztą składki zdrowotnej miałem nie wiele mniej. Dodatkowo na emeryturę sobie odkładam prywatnie i w sumie płacę 80% tego co w ZUS, ale wiem że z tej kasy korzystam. Zero kolejek do lekarzy i po raz pierwszy w życiu czuję jak mi kasa rośnie. Miłe uczucie, którego zarobki w tym kraju - jednym wielkim obozie pracy między Bugiem a Odrą - nigdy by mi nie zapewniły.

Gość gość
na dzien dzisiejszy nigdzie bym sie z Polski nie ruszala i mowie ci to jako osoba ktora od 20 lat mieszka za granica . planuje za kilka lat zabrac rodzine i do Polski wracac mam dosc placenia podatkow na arabskie nieroby i codziennie myslec czy wroce z pracy do domu czy moze jakic Muhammet sie dynamitem pobawi