Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HalinaZ

Czy to pianino będzie dobre?

Polecane posty

Gość HalinaZ

Cześć, mam pytanie do znawców pianin cyfrowych. Ponieważ moja córka od września rozpoczyna naukę gry na fortepianie, muszę w miarę szybko kupić jej instrument na którym będzie mogła ćwiczyć. Moja znajoma w tamtym roku kupiła swojemu dziecku do nauki Casio CDP-130 i bardzo go sobie chwali. Instrument ten kosztuje ok 1700 zł, i moje pytanie do Was, czy na pierwsze lata nauki sprawdzi się czy może jednak dozbierać jeszcze i kupić coś lepszego?

Jeżeli może sobie Pani pozwolić na wydatek rzędu 2500 zł, to proponował bym model z wyższej półki Casio PX-150, gdzie klawiatura naprawdę jest bardzo dobrze dopracowana, oparta na potrójnych sensorach dzięki czemu wiernie odzwierciedla klawiaturę pianina akustycznego.

Gość gość
Żadne pianino cyfrowe nie odda brzmienia klasycznego pianina czy fortepianu. Samo uczucie uderzania w klawisze też jest zupełnie inne.

Oczywiście do nauki najlepsze by było tradycyjne pianino akustyczne, niemniej postęp technologiczny w pianinach cyfrowych jest naprawdę duży i coraz bardziej zbliżone są one do pianin akustycznych. Seria cdp całkiem dobrze się sprawdza, ale osobiście doradzał bym pianino z wyższej półki np: z serii privia, której mechanizm jest znacznie precyzyjniejszy.