Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do programistów i informatyków

Polecane posty

Gość gość

Witam! Od miesięcy interesuję się językiem Java, stąd moje pytanie. Mianowicie czy można zostać programistą przy nie byciu bystrym matematykiem? W gimnazjum szło mi całkiem nieźle, ale niestety nasza niewykwalifikowana nauczycielka z matematyki została wyrzucona dopiero po tym roku szkolnym, kiedy to 80 procent uczni z naszej szkoły nie zdało matury. W tym roku ten test czeka mnie a Ja totalnie jestem blady z tych magicznych dla mnie liczb i obliczeń. Materiał nadrobię może podręcznikami i dzięki korepetycjom ale czy podstawy mi wystarczą w byciu programistą? Jakie są realia udziału matematyki w programowaniu? Pozdrawiam.

Gość gość
Na pierwszym semestrze nie dotykasz w ogóle komputera. Same matematyczne przedmioty.

Gość gość
To znaczy, że trójkowy "matematyk" licealista lepiej niech sobie odpuści programowanie?

Gość gość
można. progrmowanie, czyli de facto algorytmika ma duzo wspolnego z matematyką, ale jeszcze wiecej z logicznym mysleniem (ktore wynika z mtematyki - hehe taki paradoks). ćwiczenie czyni mistrza, pmietaj. programowianie czyni mistrzem dzisiejszego świata.

Gość gość
Dziękuję bardzo za cień nadziei dla mojej kariery programisty!:D Zasiadam już za klawiaturę i dalej bawię się podstawami Java!:D Jak na razie to bawię się operatorami i drukowaniem na ekranie. No od czegoś trzeba zacząć, prawda? ale takiej zajawki to jeszcze nigdy nie miałem!:D mógłbym cały dzień bawić się tymi kodami!:D

Gość gość
to mas sporo do nadrobienia - analiza matematyczna Cię wykończy na pierwszym roku - ale w tym zawodzie wszystkie chwyty dozwolone, wykształcenie nie jest konieczne - najważniejsze są umiejętności i praktyka jeśli sypiesz kodem z rękawa to wierz mi że drzwi stoją otworem! Przychodzisz na rekrutacje 3 zadania i pozamiatane! Nawet będąc szeregowym klepaczem będziesz zarabiać 3-4 kawałki netto z palcem w tyłku.

Gość Kon30_xs
Do bycia programistą, teoretycznie, nie trzeba mieć studiów, więc nie musisz się martwić matematyką. Nie pisze tego, żeby Cię pocieszać. Tłumaczenie, że nie umiesz matematyki bo nauczycielka była słaba oznacza, że jesteś pizdą. Studia nie tyle są dowodem, że jesteś mega programistą, tylko, tego, że masz łeb. Ćwiczenia podstaw składni nie oznaczają, że nauczysz się kiedykolwiek programować w danym języku. Na podstawy poświęć 4-6 tygodni, później albo wchodzisz głębiej albo szukasz kolejnych wymówek..

Gość gość
Tak jest! Teraz robię wszystko żeby nadrobić cały materiał. Wykupione podręczniki, korepetytor. Zrozumiałem ile straciłem przez te dwa lata. No kiedyś człowiek musi zmądrzeć, prawda? Myślę, że to ten czas. Z angielskim problemów nie mam, a słyszałem że to też dość ważny element programisty. Jeśli chodzi o podstawy to trafiłem na bardzo fajny polski kurs z którego korzystam. Jestem na etapie tworzenia tablic wielowymiarowych. A wam dziękuję, że przedstawiacie mi rzeczywistość. Jestem wdzięczny dla każdego z was z osobna. :)