Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie tak to mialo byc

czy jest tutaj prawnik?

Polecane posty

Gość nie tak to mialo byc

Albo osoba ktora sie zna na prawie? Podpisalam umowe z deweloperem, termin oddania kwiecien, a wspis do ksiegi wieczystej dobiero w czerwcu 2016, mam podpisana umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego. Deweloper budowal mieszkanie przed 2012 roku. Przypuszczam (nie wazne dlaczego) ze oglosi upadlosc wktorce. Czy jedyne co mi pozostaje to tylko czekac? Czy moge jakos rozwiazac/odstapic od umowy?

Gość praviczke
prawnika nie ma ale za to jestem ja :classic_cool:

Gość oszkaa
Prawníkow pewnie nie ma za to jest pelno prawikow

Gość gość
Przed wpisaniem do ksiegi wieczystej nie placi sie ani grosza. Kupowalam mieszkanie : umowa przedwstepna z maklerem, obietnica finansowania z banku, termin u notariusza - podpisanie umowy, otrzymanie kluczy, po miesiacu informacja od notariusza o wpisaniu do ksiegi wieczystej - przyslany poswiadczony wyciag z tej ksiegi i termin 3 tygodni na zaplate naleznosci. Polecenie przekazu z banku na konto notariusza, ten kieruje dalej do sprzedajacego. Sens : place dopiero wtedy gdy jest moje - nie ppozniej, ale i nie wczesniej.

Gość gość
gość dziś Bzdura. Autorko czy wpłaciłaś już część należności za mieszkanie? Czy w umowie z developerem masz zasady rozwiązania przez Ciebie umowy?

Gość gość
do dziś niestety wplacilam, czesc gotowka + czesc kredytu (llacznie jakies 80 procent wartosci mieszkania), czyli w miare proporcjonalnie do stanu faktycznego. Zasady rozwiazanie umowy sa takie ze moge rozwiazac umowe 120 dni po terminie czerwiec 2016, gdy deweloper nie podpisze umowy przywlaszeniowej. Zastanawiam sie czy rzeczywiscie nic sie nie da zrobic?

Gość gość
Zawsze można rozwiązać umowę za porozumieniem stron, ale do tego potrzebna jest dobra wola developera. Na pewno łatwiej byłoby to zrobić gdybyś miała na swoje miejsce kogoś, przy czym znalezienie takiej osoby może być w tej sytuacji trudne. Zresztą - samo rozwiązanie umowy też może okazać się rozwiązaniem, które niewiele Ci da. Będziesz miała roszczenie o zwrot wpłaconych środków, tylko co to Ci da jeśli developer jest niewypłacalny? Może się okazać, że będziesz w takiej samej sytuacji jak reszta niedoszłych wlaścicieli. A ich sytuacja w razie ogłoszenia upadłości jest bardzo trudna. Zgłaszają wierzytelności do masy upadłości, ale co z tego, skoro często na nieruchomości są hipoteki banków. Ja bym na Twoim miejscu jak najszybciej poszła do dobrego prawnika w Twoim mieście, jeśli zagrożenie upadłością jest rzeczywiście realne.

Gość gość
do dziś dzieki za pomoc, tak tez zrobie.

Gość gość
do dziś a moglabys mi podpowiedziec jak moglabym sprawdzic czy deweloperowi grozi upadlosc? Narazie to sa moje przypuszczenie na podst. paru artykulow w prasie plus intuicja;/

Gość Marinta
Jeżeli poszukujecie dobrego adwokata, to możecie zajrzeć do kancelarii adwokackiej http://www.adwokat-zory.pl/ . Jest to naprawdę dobra kancelaria adwokacka, która oferuje pomoc prawną zarówno dla osób indywidualnych, jak i firm.

Gość gość
adwokat od zaraz w Łodzi Kancelaria Adwokacka ul. Wólczańska 124 lok. 7 tel. 600 039 388 od godzin 8 do 18 codziennie profesjonalnie ku zadowoleniu Klienta polecam