Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przecwciała ATG (przeciwtarczycowe) podwyższone

Polecane posty

Gość gość

Zrobiłam badania hormonów tarczycy, wszystkie mam w normie, jedynie te przeciwciala są dwukrotnie podwyższone. Ktoś miał taką sytuację?

Gość gość
No to masz hashimoto...jesli nic ztym nie zrobisz, to wpadniesz w niedoczynnosc. Proponuje poczytac o protole autoimmunologicznym i wprowadzic w zycie.

Gość gość
A jakie masz TSH? Bo normy niby są do 5 w Polsce, a tak naprawdę zdrowa kobieta w wieku 18-30 lat nie powinna mieć powyżej 3, a najlepiej do 2. ;)

Gość gość
Tsh mam 1,95. Na pierwszy rzut oka badania są dobre prócz tych ATG w mianie 115.

Gość gość
Młode kobiety to powinny mieć tsh około 1 wbrew obiegowej opinii.

Gość gość
No to masz hashimoto. Masz jakieś niepokojące objawy? Ogólnie hashimoto może się nigdy nie uaktywnić, tzn. możesz nie mieć nieprzyjemności, a możesz mieć ich cały szereg, łącznie z niedoczynnością tarczycy.

Gość gość
No własnie mam... Od dawna okresowo wypadają włosy, jestem zmęczona, senna, bolą mnie ręce i nogi, mam okropne bóle głowy. Zobaczę, co powie lekarz.

Gość gość
Ja sama mam hashimoto. Na senność i wielkie zmęczenie pomogło mi odstawienie glutenu oraz soi (z tym drugim to trochę problem, bo białko sojowe jest niemalże w każdej sklepowej wędlinie..., ale jakoś daję radę). :) Ogólnie nie jest źle, zawsze mogła przytrafić się dużo gorsza choroba autoimmunologiczna, więc szczęście w nieszczęściu ;)

Gość gość
Ja tez mam hashi. Poki masz tsh w normie ratuj sie dieta. Juz ktos wspomnial protokol, ale odstawienie glutenu i nabialu to podstawa.