Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

komu obniżyła się macica po porodzie?

Polecane posty

Gość gość

po moim porodzie poszłam na wizyte kontrolna do ginekologa i ten strwierdził że macica uległa obniżeniu? Nie mam jakiegos nietrzymania moczu czy czegoś podobnego ale czuje parcie na pęcherz i częsciej oddaje mocz, miałam podczas porodu naciete krocze, juz sie zagoiło ale ta macica... przeraziło mnie to co lekarz powiedział...on zbagatelizował to stwierdzeniem, że juz ma pani taką urode, co do nastepnej ciaży nie widział żadnych przeciwskazań ale ja nawet nie myslę o niej, miałam ciaże taką że częsciowo ją musiałam przelażeć, w domu co prawda nie w szpitala ale jednak to leżenie, dało mi w kość, poród w miarę szybki oczywiście natruralny bo nic nie udało mi sie załatwić by mieć cc, nie był to jakiś ciezki poród dlatego jestem zdziwiona że mi sie macica obniżyła, ze są jakiekolwiek komplikacje teraz to wyszło, po poodzie nic nie mówili, szybko do domu wypisali ze stwierdzeniem że super sie krocze goi dziecko wazyło 3400 g wiec nie było jakies gigantyczne dlaczego wiec to obniżenie? Słabe mięśnie? Ciaża na leżaco? za mało w ciazy gimnastyki i ruchu? Bo może rzecywiscie powinnam była ćwiczyć a nie lezeć tak... i co dalej? co z sexem? Jeszcze sie nie odwazyłam a juz połóg za mną

Gość gość
Te pytania należy zadać lekarzowi. Może kolejnemu skoro ten u którego byłaś to jełop, który niczego nie tłumaczy.

Gość gość
Pewnie za jakieś 15lat czeka cię operacja bo macica będzie wypadać... Niestety tak to już jest po porodach naturalnych. Zwłaszcza jeśli zajdziesz w następną to problemy będą, trzeba się z tym liczyć.Wiele kobiet cierpi na taką przypadłość.

Gość gość
To że miałaś lekki poród nie ma tu znaczenia, bo obniżenie macicy to wynik ciąży a nie porodu. Mam to samo po cc, z tym, że też miałam ciążę w połowie przesiedzianą (praca) a drugą połowę przeleżaną (zagrożenie przedwczesnym porodem), zero ćwiczeń, spacerów, pływania. Mój gin twierdzi, że to jest właśnie powodem. Podobno te co ciążę przechodzą bezproblemowo i są bardzo aktywne to rzadziej mają takie problemy z macicą. Ja już jestem 2 i pół roku po porodzie i nic się nie pogorszyło. Lekarz mówi że kolejna ciąża może nieznacznie ją trochę obniżyć , ale też że sam wiek i grawitacja z czasem zrobią swoje, ale mimo to ryzyko operacji za lat kilkanaście jest znikoma (a co będzie za 30 czy więcej lat to już nikt nie przewidzi.)

Gość gość
może to rodzinne bo mam po 3 porodach w wieku juz tak ok 45-50 lat miała usunietą macice ale tam powód był że miesniak sie rozrósł a nie samo obniżenie ja mam juz 35 lat wiec taka najmłodsza nie jestem i 2 ciąze za sobą, mozliwe ze ta druga przeleżana ciaża sie do tego przyczyniła do tego lekarz mówił o ciazy mojej "nisko połozona ciaża' i to samo stwierdzenie " juz taka pani uroda" jednym słowem chyba chciał powiedzieć stsra babo juz ci sie to tam nie trzyma jak powinno:(

Gość gość
czyli jednym słowem czas i ciaże juz u mnie swoje zrobiłi i co teraz rekonwalescencja ale za co? Wszystko idzie na dzieci, chyba ze darmowe ćwiczenia w domu:( jak cos dadzą a jak nie to operacja? Nie straszcie mnie

Gość gość
A czy odczuwacie w jakis sposob obnizenie macicy? Ja jestem 3 tygodnie po drugim porodzie sn juz w trakcie ciazy lekarz mi mowił ze w kazdej kolejnej wszystko jest tak jakby nizej bo macica juz tak nie trzyma. I mam ciagle wrazenie jakby cos mialo mi wypasc z pochwy. Obejrzałam sie w lusterku i widze ze "cos" mi tak jakby wystaje taka duza rozowa kulka. Wg moich informacji wynika ze jest to efekt obnizonej macicy własnie. A porod mialam szybki dziecko dosc duze ale cala ciaze byłam aktywna 3x w tygodniu pływałam codzien spacery. W internecie wyczytałam by cwiczyc niesnie kegla chce zakupic rowniez kulki gejszy ktore tez maja pomoc wrocic do formy. Po pologu mam wizyte u lekarza i zobaczymy co powie.

Gość gość
Ja po dwóch ciazach mam obnizona macice. Obie ciążę spedzone aktywnie, porody lekkie, a jednak elastycznosc wiazadel się zmniejszyla. I nie wiedzialabym o tym gdyby nie standardowa wizyta u ginekologa. Lekarka powiedziala zeby starać się nie dźwigać dużych ciezarow zeby nie obnizala się jeszcze bardziej. Nie cierpie na nietrzymanie moczu, nie czuje parcia na pecherz, z seksem też nie ma żadnych problemow.

Gość gość
oprócz kulek gejszy sa jakies stozki do ćwiczenia mięsni kegla tez zastanawiam sie czy nie kupic i nie ćwiczyć dziewczyny wpiszcie sobie na youtube.pl ćwiczenia miesni kegla i sa tam filmiki jak ćwiczyc mięsnie kegla zacznę coś ćwiczyć ja mam tak że mam wrażenie że coś mi tam wystaje, tez takie coś rózowego, taka jakby kulka, buła, czuje to pod koniec dnai jak duzo pochodzę jak sie położe to jest ok ale jak stoje to coś wystaje zaczynam ćwiczyc bo zrobiłam sie tam jak stara babcia za niedługo bedze sikać w majty o co to nie, zabieram sie za ćwiczenia podobno własnie sex pomaga ogólnie aktywnosc