Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

alimenty pomocy

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie..otoz 2 tyg.temu partner porzucil mnie i zostalam sama z 2 letnim dzieckiem,poczta pantoflowa dowiedzialam sie ze chce rzucic tu prace i wyjechac za granice..i oto moje pytanie...czy mam jak najszybciej skladac pozew o alimenty,bo pozniej moze mojego ex nie byc...czy sprawa odbedzie sie nawet pod jego nieobecnosc?on unika nas i mysli ze jak wyjedzie to bedzie po sprawie i nikt go nie scignie..jak to wyglada od strony prawnej?najbardziej zalezy mi na odpowiedzi na pytanie czy sprawa odbedzie sie nawet jak on juz wyjedzie?

Gość gość
pozew możesz już składać , bo zatwierdzenie go może potrwać do 2 miesięcy.Jeżeli nie przyjdzie na sprawę,do wyślą drugi raz powiadomienie.Zasądzą zabezpieczenie alimentacyjne np.400-500zł m-c.jak nie będzie płacił przez 2 miesiące -idziesz do komornika -jak komornik go nie znajdzie-to bierzesz zaświadczenie od niego(komornika sądowego) po ok.miesiącu że jest nie ściągalny... i idziesz do mops po fundusz alimentacyjny jeżeli twoje zarobki nie przekraczają ich wytycznych, to będą twojemu dziecku wypłacać 400-max.500zł do 18 roku życia a EX będzie spłacał później jak go dorwą :)

Gość gość
Pamiętaj w pozwie podkreślać wielokrotnie że ''cały ciężar wychowania syna spoczywa na tobie'' ''że ojciec dziecka nie interesuje się potrzebami dziecka'' ''że nie chce płacić dobrowolnie''

Gość gość
dziekuj***ardzo,wlasnie takiej porady potrzebowalam,serdeczne dzieki

Gość gość
nie ma za co :) sama tak miałam 4 lata temu

Gość gość
i dochodzilas alimentow?placi byly?

Gość gość
zasądzone miał mój EX 400zł/m-c, na własnie 2 letniego wtedy jeszcze synka.Jednak nie płacił i poszłam do komornika sądowego po dwóch miesiącach.Wypłaca mi mops fundusz alimentacyjny od 5 lat...a jego ścigają wpłacił może 600 zł komornikowi..Może twój ex się przestraszy sprawy i będzie płacił regularnie.tylko nie zwlekaj pisz pozew na dniach :) czym szybciej tym lepiej.

Gość gość
no moj boi sie sprawy i wiem ze zrobi wszystko by sie wymigac ale z tego co wiem i poczytalam w necie to nawet za granica go scigna,a jak nie to w koncu i tak wpadnie i odda pieniadze nawet zalegle a jak nie to pojdzie siedziec:d dzieki ci pozdrawiam

Gość gość
Pójdzie siedzieć i co ? Cieszyła byś się, a kasy i tak byś od niego nie miała.

Gość gość
pójdzie siedzieć a fundusz i tak będzie jej wypłacał i to nawet o 150zł więcej ;) bo bedzie tkz. ''samotna matką'' i z tego tytułu dostanie dodatek do alimentów+ zasiłek rodzinny więc lepiej nawet jakby nie placił

Gość gość
Nam podobna sytuacje.jak najszybciej skladaj wniosek do sadu.napisz wiecej pieniedzy niz chcesz bo z reguly jest jeszcze obnizane...do komornika idziesz natychmiast dzien po terminie niedokonanej platnosci! Nie trzeba czekac dwoch, trzech miesiecy! Wystarczy na wniosku napisac ze prosisz o klauzure natychniastowej wykonywalnosci wyroku.taka pieczatke..i tyle zalegle alimenty tez sciaga komornik.pamietaj ze litosci w sprawach platnosci nie ma.on jest zarowno ojcem jak i ty matka i musi lozyc na utrzymanie dziecka bo to tez jest jego obowiazek nie tylko twoj.

Gość gość
na sprawe o alimenty moze sie nie pojawic a wyrok i tak zapadnie zaocznie bwz jego obecnosci.

Gość gość
Trzeba było 3 lata temu skrzyżować nogi, albo przejść na drugą stronę ulicy. Widziały gały, co brały.