Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja niespelna 2letnia corka malo mowi czy nie?

Polecane posty

Gość gość

Mala w październiku konczy 2latka. Powtórzy każde slowo. Dlugie zniekształcone a krótkie typu Kasia maja woda kamień mucha lew oko itp perfekcyjnie. Naśladuje wszystkie odglos y zwierząt. Ale sama nie podejmuje rozmowy. Tzn jak się zapytam jej o cos to odpowiada i powtarza ale sama z siebie nie zapyta ani nie mówi do mnie. Jak ogląda książeczkę to pokazuje palcem i mówi nazwy zwierząt przedmiotów odgłosy itp. Ale nie mówi do osób, do mnie do męża do babci. Jak chce wody ksiazeczke ciasteczko ,jakikolwiek przedmiot to pokazuje palcem i krzyczy "niunia to" Czy mam sie czym martwic? Jak jej pomoc rozmawiać? Chciałabym zeby zaczela komunikować sie zdaniami prostymi a ona owszem powtórzy zlepek 2slow ale sama nie powie.

Gość gość
Ma jeszcze czas. Jakby kompletnie nic nie mówiła, to byłby problem. Dużo do niej mów i czytaj jej książeczki. I to w zupełności wystarczy. Nie musisz jej dodatkowo stymulować na siłę.

Gość gość
Ciekawa jestem ile mówią inne dwulatki bo nie mamy w otoczeniu . Raczej starsze albo mlodsze

Gość gość
Moja kończy 2 lata w grudniu. Nie mówi zbyt wiele. Bu- to buty, ko- mleczko, ko-jabłko, no- nos, pi- spi. Mówi mama baba tata oko

Gość gość
Moj non stop nadaje ale głównie po swojemu, co ja rozumieniem. Ale generalnie pojedyncze wyrazy. A bajki twoja córeczka ogląda? W sensie z tv.

Gość gość
Mój powtarza wszystkie słowa ale nie układa zdań. Dostaliśmy sierowanie do logopedy. Dziecko z niedosłuchem przewodzeniowym- od maja ma dreny w uszach ale badania słuchu narazie nie miał.

Gość gość
Jest takie powiedzenie ;), że dużo dzieci się po drugich urodzinach rozgaduje, nie wierzyłam w to ;), ale u nas dokładnie tak było, no dokładnie tuż przed drugimi, mój też z października tylko już prawie 3-latek ;). Co prawda od około 1,5 roku coś mówił, ale właściwie tylko może z 10 słów. Też uważam że nie masz się czym martwić, tak jak ktoś już napisał, czytaj jej i mów dużo, to na pewno wystarczy, bo widać że to nie jest żadne zaburzenie...

Gość gość
Mój syn nie chce nawet powtarzać.

Gość gość
Dziecko na 2 lata powinno mówić ok. 200 słów. Jako słowa liczą się też te typowo dziecięce typu "am" na "jeść" czy "hau" na "psa". Moje dziecko tyle mówiło i stopniowo łaczyło słowa, np. mam daj, kotek miau itp.

Gość gość
Tu autorka. Widzę wogole ogromny postęp od 2moesiecy. Ale moja mama mówi ze ja w jek wieku skladalam zdania 3-6wyrazowe! Za to mąż nie mowil do 3rz.

Gość gość
jak jest postęp, to tym bardziej się nie martw...to często spada jak lawina...mało mało, a nagle bum i potok słów i zdań...

Gość gość
nie znam dzieci, które by w wieku niespełna 2 lata super mówiły...córka mojej koleżanki w wieku mego syna, gdy mieli 1,5 roku mówiła dużo i ładnie, nawet zdania, mój wtedy mało pojedyncznych słów...teraz mają prawie 3 lata i się zrównali w mowie, tzn. ona jakby stanęła, a mój po drugim roku z dnia na dzień ostro zaczął i jak miał 2,5 mówił niemal wszystko. to jak z chodzeniem, jedne wcześniej, drugie później...tylko trzeba obserwować, bo co innego jak dziecko totalnie nic nie mówi, nie rozumie poleceń...a co innego jak widzisz że jest postęp duży.

Gość gość
Moje dzieci śpiewały piosenki i gadały jak nakręcone wieku 2 lat (młodsze ma 3 lata), znajomej córka mówiła tak jak miała 1,5 roku, nikt kto jej nie widział na żywo nie uwierzyłby.

Gość gość
Mój syn skończył 2 latka w sierpniu i też strasznie mało mówi- Mama, tata, Brum, daj mu, hop, si - gorące,papa.

Gość gość
mam dwóch synów, obydwaj na drugie urodziny mówili i rozmawiali "normalnie", czyli całymi zdaniami (nie pamiętam dokładnie czy np. miesiąc wcześniej już tak gadali ale przecież każde dziecko ma swoje własne tempo, jeden z moich np. nie siadał "książkowo", więc się nie martw, bo w sumie skoro powtarza i to wyraźnie, to jest ok

Gość gość
Mój ma niecale 22 mce i też mało mówi. Słów może z 50-70 bym naliczyła, ale wiele zniekształconych mocno, np. bu to buty, pa to pan kó to kółko. Powtarza czasem, zdecydowanie nie wszystko. nie łączy w zdania, mówi np. kó nie ma (nie ma koła), mama dam (mama daj). W ogóle od początku był problem, bo w ogóle nie gaworzył, jakby mowa mu sprawiała fizycznie trudność. Ja uważam, że nie jest tak źle w porównaniu z tym co było nawet jeszcze miesiąc czy dwa temu, widzę duży postęp. Wg mnie nie ma się jeszcze czym martwić.

Gość gość
Moja na dwa lata mówiła zdaniami, recytowala krótkie wierszyki a z kolei jej kuzynka prawie w ogóle nie mówiła do 2,5 roku a po 3 urodzinach mówi jak dorosła.Jeśli u twojej córki jest postęp to super.

Gość gość
Moj konczy 2lata w listopadzie i mowi: tam kółka,koło tata,tatu(tatuś), siusiu au(hau) kaj(nie wiem co to znaczy),tu,ala,bach,be i to tyle by było kolezanki syn starszy o pol roku mowi zdaniami;)

Gość gość
Każdy jest inny moja mówiła juz zdania 3,4 wyrazowe