Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

natka06

Czy to zabkowanie?

Polecane posty

Witam! Urodzilam ponad 4m temu(wczesniaczke)Coreczka ma ponad 2,5m wieku korygowanego.Od 2,5 tygodnia moje dziecko sie slini(nawet kiedy spi,to akurat jest zabawne)najpierw myslalam ze wina jest jezyk ktory caly czas wystawia.lecz wydzielina slinki powoli sie zwieksza.Od tygodnia stara sie zjesc raczke(myslalam ze poprostu jest ciekawska).do tego wrocily bezsenne noce np dzis w nocy z przerwami spala okolo 1,5godziny w dzien moze z 2g sie uzbiera.Caly czas ziewa ale nie spi.Nie jest to kolka.bo poprostu lezy i placze.nie pomaga noszenie na rekach(w kazdej pozyji :) )nie pomaga bujanie,nie podoba sie zadna strona w lozeczku doslownie nic.Budzi sie od kazdego dzwieku a nigdy tak nie bylo ona lubi sobie pospac.Tesciowa zaklada ze to zabkowanie a ja mam nie zbyt duze doswiadczenie z bobasami dla tego jest to dla mnie dziwne ze moze tak wczesnie zabkowac.nie wiem jak pomoc swej kruszynce.A i dodam ze chyba niema spuchnietych dziasel i goraczki.Bede wdzieczna za wszystkie komentarze.

Gość gość
Dzieci zaczynają się więcej ślinić i robić takie bąbelki ze śliny gdy po prostu ślinianki zaczynają pracować pełną parą. Zjadanie rączek to normalny etap gdy dziecko zaczyna panować nad swoimi rączkami i nóżkami a wkładanie do buzi to wiadomo - typowe dla niemowlaka, który poznaje organoleptycznie świat wokół siebie. To MOŻE być ząbkowanie ale nie musi. Kłopoty ze snem i płacz mogą być oznaką zbliżającego się skoku rozwojowego. Znam dzieci, którym wyszły jedynki gdy miały ledwie skończone dwa miesiące. Nasza pediatra twierdziła, że córce wyjdą ząbki jak będzie mieć 4 miesiące (diagnoza padła po obejrzeniu jej dziąseł) ale faktycznie pierwsza jedynka przebiła się gdy miała dopiero 7m. Teraz mój synek zachowuje się bardzo podobnie do Twojej córki (też jest wcześniakiem ale nie mam dla niego obliczonego wieku korygowanego bo lekarka stwierdziła, że to w jego przypadku zbędne; ma prawie 4m) i mam podejrzenie, że to bardziej skok rozwojowy niż ząbkowanie.