Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mężatka

jak odpowiadać wścibskiej rodzinie?

Polecane posty

Gość nie mężatka

Sprawa wygląda tak - mam 28 lat i nie mam chłopaka/męża/narzeczonego - tak się po prostu ułożyło. Oprócz tego w życiu niczego mi nie brakuje, ale w oczach rodziny jestem przegrana. Przy okazji świąt i innych uroczystości rodzinnych stale powtarzają się pytania: kiedy przyjedziesz z chłopakiem? a czemu jeszcze nie masz męża? kiedy doczekam się prawnuków? W kółko te same pytania od tych samych osób. I tu pytanie do Was - jak im kulturalnie odpowiadać, ale w taki sposób, żeby dali mi już spokój? zawsze jakoś zmieniam temat albo mówię że to moja sprawa, ale to nie działa. Pomóżcie.

Gość gość
olej to z rodziną nie wygrasz, bez sensu sie stresować

Gość gość
i mają rację, młodsza już nie będziesz kiedyś pożałujesz

Gość gość
Najlepiej unikaj tych wścibskich ludzi chociaż nie zawsze się da ,powiedz im że jesteś les i od razu sie zamkną heh

Gość gość
Mów np że bez trutnia Ci wygodniej i zdecydowanie ucinaj temat. Jak pytają to zachowuj się jakbyś nie usłyszała pytania. Ciocia pyta kiedy przyprowadzisz chłopaka to w odpowiedzi niech usłyszy nie odpowiedź a pytanie: A co tam u cioci nowego? W końcu się znudzą.

Gość gość
zapytaj kiedyś: a ciocia kiedy umrze? powinno podziałać

Gość gość
i mają rację, młodsza już nie będziesz kiedyś pożałujesz czy ja wiem, ja tam przekroczyłam 40 i jakoś nigdy nie żałowałam

Gość nie mężatka
Dziękuję za odpowiedzi. Nie chcę unikać rodziny, bo oprócz powracającego tematu chłopaka są całkiem w porządku. Najlepszą opcją jest chyba szybko zmienić temat, ale wtedy przy kolejnym spotkaniu wszystko zaczyna się od początku.