Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fotoretuszerka

Pytanie o fotki

Polecane posty

Gość fotoretuszerka

Hej. Zamierzam zająć się zawodowo retuszem zdjęć. Możecie mi powiedzieć, czy często, czy w ogóle korzystacie z usług retuszera? Poprawiacie swoje fotki z wakacji itp? A może jest tu ktoś, kto już tak zarabia. Może podzieli się doświadczeniami.

Gość gość
Wygląda to tak. Robi się fotki, potem się raz obejrzy. Potem się myśli, że trzeba siąść i wybrać te najlepsze, a złe pokasować, ale w praktyce tego nikt nie robi i fotki leżą sobie bezużyteczne.

Gość fotoretuszerka
Dzięki. Właśnie tego się obawiałam. Z tego co widzę, retuszerzy celują w fotografię produktową i do pism. A ja sobie wymyśliłam takie usługi dla fotografów-amatorów. I nie wiem, czy się nie przejadę. :)

Gość gość
Jeśli już, to celuj raczej w fotografię weselną. No ale tu trzeba zainwestować w dwie lustrzanki (druga awaryjna )+ szkła, no i trzeba jeszcze wychodzić sobie klientów. No i umieć robić zdjęcia.

Gość fotoretuszerka
Sprzęt i niejakie pojęcie o pstrykaniu mam. Kilka wesel (znajomych) obskoczyłam. Myślałam tylko, że sezon ślubny nie jest jakiś szczególnie długi a retuszować mogłabym cały rok.

Gość gość
Znajomym robiłaś fotki - OK. Masz nawet jakieś portfolio. Mogłabyś się poreklamować trochę i porobić nieznajomym. Retuszować to można do gazety, do reklamy, na stronę WWW (może współpraca z jakąś agencją reklamową itp.?). Osoby indywidualne tego nie potrzebują. Jest jeszcze odnawianie starych zdjęć, kolorowanie, ale to nisza.

Gość gość
Do odnawiania zdjęć to nawet sprzętu nie posiadam. No cóż, ruszę ze stroną i zobaczymy, co będzie. Na razie mam wielu chętnych na darmowe retusze. Za kasę będzie pewnie zupełnie inaczej :)

Gość gość
Strona - dobry pomysł. FB i takie tam. No, niestety, za darmo to wielu chętnych, ale za kasę? A za co dawać pieniądze? Za to, że sobie posiedzisz i pobawisz się przed komputerem? Przecież dla Ciebie to i tak rozrywka! Takie jest podejście... W każdym razie powodzenia!

Gość gość
Miałem na myśli cyfrowe odnawianie. Bierzesz skan i robisz retusz.

Gość fotoretuszerka
Fakt, ze skanu nie byłoby problemu. O tym nie pomyślałam. Dzięki.