Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lamalama

kobiety w polityce

Polecane posty

hej Kobietki! jestem młodą mamą, która zaczęła zastanawiać się, co dzieję się w tej Polsce?! jestem załamana decyzjami podejmowanymi w tym kraju, choćby a propo młodych rodzin. W poltyce cały czas prym wiodą mężczyźni, myślicie, że warto pomyśleć w wyborach o kobietach?

Gość gość
przeciez moga startowac. czesc partii stosuje nawet parytety - facet- kobieta na zmianę

Sądząc po wypowiedziach urzędującej pani premier jak i kandydatki na premiera z ramienia partii opozycyjnej tudzież po wypowiedziach niektórych posłanek z różnych obozów to uczucia mam mieszane :O Co zaś się tyczy parytetów itp to myślę, że są niepotrzebne, bo jak ktoś ma wizję i program to da sobie radę niezależnie od płci

no tak, parytety, ale... okazuje się, że i tak większość rządzi mężczyzn, poza tym, jak już pojawia się kobieta- nie startuje jako 1 na liście partyjnej....

Gość gość
Kobiety nie nadają się na polityków. Oczywiście, jak zawsze, są wyjątki. A gdzie parytety w przedszkolach? Dlaczego prawie same przedszkolanki?

nie przesadzajmy.... można wyróżnić kobiety, które działają pewnie na szczeblach lokalnych- niekoniecznie te, o których słychać we wszystkich wiadomościach.... w przedszkolach jest więcej kobiet, bo nie ukrywajmy, że małe dzieci czują się bezpieczniej z kobietami

"pulchny" zgadzam się z Tobą, a propo programu. Niby niezależnie od płci ktoś się wybroni, ale okazuje się, że kobietom ciężej spiąć się wysoko.

Gość gość
Kobiety nie interesują się polityką. Głosują jak mąż albo ojciec. Kobiety na listach są w większości z łapanki, bo listy trzeba zapełnić, tym bardziej, że teraz są te durne lewackie parytety.

no i tak nie powinno być! w polityce są niezależne kobiety: Hanna Gronkiewicz-Waltz, Angela Merkel... a poza tym kobiety powinny bronić swoich praw i mieć możliwość wypowiadania się również w kwestii polityki!

W przedszkolach nie ma parytetów z prostego powodu- dzieci lepiej czują się pod opieką kobiet, więc to dla dobra dzieci. Ale to zupełnie inny temat, bez porównania. Nawet, jeśli kobiety startują- nie są na listach jako 1, 2, tylko 3 albo dalej, a każdy dobrze wie, że tylko jedynki na listach przechodzą...

Gość fala dunaju
Nie zgadzam się, ze tylko jedynki przechodzą, bo to zależy od liczby zdobytych głosów. Ale ogólnie masz rację, przeglądałam listy i w większości na jedynkach są mężczyźni. Mieszkam w Wielkopolsce i moja kandydatka, Posłanka, którą cenię bardzo za inicjatywy w moim regionie, startuje z pozycji 3, choć to już 3 kadencja. Czemu tak?

Gość zaproszona
Zależy od liczby zdobytych głosów, no właśnie! My, kobiety musimy wspierać "swoje" kandydatki i namawiać do tego inne:) Nie ukrywajmy, że tematy ważne dla nas(macierzyński, itp.) zostały poruszone w sejmie głównie za sprawą środowisk kobiecych. Także warto mieć tam swoje kandydatki. Też jestem z woj. wielkopolskiego i zamierzam zagłosować na kobietę!Mówisz, że nr 3?

Gość fala dunaju
No tak myślę sobie. Poprzeglądałam różne strony, poczytałam tu i tam i wydaje mi się dobrym wyborem. No przecież 2 pierwsze numery to mężczyźni, a mamy się wspierać, nie? ;)

Gość fajazafaja
Kobietami będą interesować się tylko kobiety!!! Mężczyźni trochę o nas zapominają, dlatego trzeba wzmocnić środowisko kobiet w Parlamencie.

Gość ankaam
Nr 3 na listach wyborczych to Szydłowska. To byłaby już jej 3 kadencja. Warto na nią zagłosować? Kto ma inne opinie?

Gość zochazocha22
Trzeba się konkretnie zastanowić na kogo zagłosować. To musi być przemyślany wybór. Ważna jest też świadomość, że, aby przeszły 2 i 3, które często bardziej nas do siebie przekonują niż 1 na listach- potrzebują więcej głosów.

Gość kfiatekmorski
OOO coś dla mnie :) Tak się składa, że miałam kiedyś okazję przebywać w pobliźu Pani Szydłowskiej, kiedy to wspierała akcję Hokej na Trawie dla Dzieci z PWS. Niesamowicie sympatyczna osoba. Zainteresowała mnie jej działalność. Dowiedziałam się, że pozyskała środki na budowę skateparku w Swarzędzu z częściowym dofinansowaniem inwestycji z Funduszu Rozwoju Kultury Fizycznej. Jako mieszkance Swarzędza z nastoletnimi synami jestem jej za to wdzięczna.

Gość powerfull333
Ja też znam Szydłowska Bożenę, pamiętam ją jeszcze jako burmistrz Swarzędza. Babka niesamowicie otwarta- dla młodych, starszych, różnych grup! Bardzo zaangażowana, czasami się zastanawiam, jak znajduje czas na swoją rodzinę:) Zdziwiła mnie też swoją kampanią i pomysłem: polityki od kuchni. Słyszeliście?https://www.youtube.com/watch?v=d3Wwlv_4wAU

Gość gość
Bożena Szydłowska to moja kandydatka nie pierwszy raz. Głosowałam na nią wcześniej, wszystko o czym mówiła, spełniła. Jest bardzo zaangażowana lokalnie i można jej w pełni zaufać.

Cieszę się, że jesteście z wielkopolski, tak, jak ja jesteście zdecydowane na kogo zagłosować! Mówicie Szydłowska? Przejrzę jej program i zobaczę... na pewno dobrze słyszeć, że kobiety będą wspierać kobietę! Jestem za!

Gość Pi_ndol
Więcej kobiet w polityce to większy burdel i magiel. Każdy indywidualny problem jest automatycznie awansowany do problemu społecznego, którym to problemem MUSI zająć się państwo. Bo kobiety tak mają ewolucyjnie zakodowane ,że musi im ktoś zapewniać opiekę etc. Inną sprawą,że ludzie traktowani jak dzieci w końcu zaczynają się zachowywać jak dzieci. I taka polityka powoduje, że ludzie już samodzielnie nie myślą, są podatni na pranie mózgu z telewizora , rządową propagandę , itp. Nie, póki mamy d.pokrację to głupi pomysł.

Co?! Zupełnie nie rozumiem o czym piszesz! Dlaczego tak dyskryminujesz kobiety? Podaj mi przykłady dobrze rządzących mężczyzn(aktualnie), z których jesteś w 100% zadowolony! To bujda! Ja głosuję na kobietę, która niesamowicie działa, choćby po to, zeby ludziom myslacym podobnie coś pokazać, nawet nie udowodnić!

Gość petoniuszMosina
Ja też głosuję na kogoś, kto wywiązał się z obietnic i nie spoczął na laurach ul Wiejskiej. Tą osobą jest Poseł Szydłowska.

Gość gość
Szydłowska górą! Też zamierzam na nią zagłosować! Kto mieszka w wielkopolsce, nie powinien mieć żadnych wątpliwości! To kobieta, która działa skutecznie, pomagając przy lokalnych problemach!