Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sabina2222

od kiedy dziecko może się samodzielnie poruszać?

Polecane posty

Gość sabina2222

Moje dziecko w marcu 2014 r. obchodziło 7 urodziny. We wrześniu zatem ja (i inni rodzice 7-latków) pozwoliliśmy dzieciom na samodzielny powrót ze szkoły i dojście do szkoły (akurat mieszkamy w małej miejscowości i nasze dzieci mają blisko). jakie było nasze zdziwienie gdy dyrekcja szkoły stwierdziła, że żadne z naszych dzieci nie może samodzielnie się poruszać, bo skończone 7 lat zaczyna się z pierwszym dniem 8 roku życia. Dla mnie to absurd, bo idąc tym tokiem myślenia jak mam 18 lat nie mogę kupić papierosów i alkoholu aż do pierwszego dnia 19 roku życia. Dodatkowo dzwoniłam na komisariat policji i powiedziano mi, że dziecko może poruszać się samodzielnie od dnia 7 urodzin. Jak zatem jest w Waszych szkołach???

Gość gość
U nas 7 latki mogą same opuszczać szkole jeśli rodzic podpisze takie oświadczenie. Myślę, że to co piszesz jest niezgodne z prawem.

Gość gość
W pierwszej klasie dziecko musiało mieć skończone 7 lat i na podstawie oświadczenia rodzica o odpowiedzialności mogło samodzielnie wracać do domu. W drugiej klasie już nie wymagane są oświadczenia i dzieci mogą samodzielnie wracać i przychodzić do szkoły.

Gość gość
U nas również dziecko może wracać samo ze szkoły jezeli rodzic wyrazi na to pisemna zgodę ze dziecko samo może wracać . Jesli szkola nie ma takiego papierka dziecko odprowadzane jest po lekcjach na swietlice i nie może samo wrócić

Gość gość
Czy w tej szkole ktoś w ogóle zna liczebniki porządkowe? Przecież pierwszy dzień ÓSMEGO roku życia to właśnie dzień po SIÓDMYCH urodzinach... Ósmy rok życia to rok pomiędzy siódmymi a ósmymi urodzinami, tak jak pierwszy rok to rok pomiędzy urodzeniem a pierwszymi urodzinami. Więc mają rację że od pierwszego dnia ósmego roku, ale nie mają racji mówiąc że jeszcze nie mogą, bo mogą.

Gość gość
A w ogóle, według matek na kafe z tematu o placach zabaw najwyraźniej 4-5 latki chodzące bez opieki to norma ;P