Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Robicie znajomym , koleżankom usługi typu włosy czy paznkcie za darmo ???

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem co mam robić , znam się z jedną dziewczyną ponad rok , czasem dzwonimy do siebie , spotykamy się czasem ( częściej nie zawsze jest możliwość ) . Ja jestem z zawodu fryzjerką , ogólnie dużo umie ale nie pracuje w zawodzie . Robiłam jej kilka razy włosy za darmo , miała problemy finansowe itd . Mnie też się nie przelewało ale szkoda było mi jej i czesałam na wesele , strzygłam , farbowałam . Ma długie włosy i czasami schodziło mi naprawdę sporo czasu , oboje mamy dzieci w podobnym wieku to wiadomo są też inne obowiązki . Ona nie jest jakaś biedna , ma męża "lenia" któremu wszystko zwisa . Rodzice kupili mieszkanie im , matka daje kasę na nowe ubrania , na to dziecko . Ja nie mam nikogo w sumie i co zarobię z mężem to mam . Owa koleżanka poprosiła mnie o czesanie na wesele , zgodziłam się po czym usłyszałam że kupiła sobie kieckę za 150 zł , mało się nie udławiłam herbata ale ok , myślę może od matki dostała kasę . Pytała się c chcę za czesanie ( może jakąś czekoladę czy coś ) a oniemiałam i mówię , że nie jak coś to dla synka a ona jogurcik może ? Zatkało mnie i poczułam niesmak . U mnie w mieście za strzyżenie jej włosów 30 , 40 zł w zwykłym saloniku , nie mówiąc o lepszych a fryzura 50 -70 a ona za to i inne usługi jogurcik dla dziecka . Czy to jest normalne ? Myślałam , że chociaż kupi mu zabawkę za 30 -40 zł .....

Gość gość
zachowala sie nieladnie niestety.musisz raz spieprzyc sprawe to wiecej nie przyjdzie ;) za darmo to tylko przyjaciolce a nie znajomej

Gość gość
Jej mama też chce żebym podcięła jej włosy i zrobiła fryzurę . Nie mam pojęcia ile wziąć , na pewno nie za darmo . Kiedyś zaproponowałam jej opiekę nad moim dzieckiem w zamian za kasę , nie chciała zbytnio ( może było za mało ) . Teraz nie pracuję , dziecko w domu i mąż zarabia to w sumie kasa mi się przyda .

Gość gość
powiedz,ze nie dasz rady. rozchorowalas sie i tyle. Niech szukaja innego jelenia. Uczesalabym tylko przyjaciolke

Gość gość
Powiem ci tak, nigdy nic za darmo, no chyba, że jednorazowa przysługa bardzo bliskiej osobie. Ja jestem stomatologiem, moja kolezanka oczekiwała, że będę leczyła jej zęby za darmo. Skończyło się niesmakiem i zerwaniem kontaktów. Zęby leczę za darmo tylko mężowi i rodzicom. Nawet mój brat i bratowa mi płacą, choć biorę od nich mniej, tak by mi pokryło koszty.

Gość gość
Na początku chciała dać mi kasę , bo pytała się ile chcę a ja na to , że nic , nie ma kasy i niech dziecko ubierze za to bo wyżaliła mi się , że ma problemy itd . Wydaje mi się , że może dlatego się tak zachowała , sama nie wiem . Z drugiej strony nie potrafiłabym komuż spieprzyć włosów bo mi nie zapłacił , to moja taka reklama i łudzę się , że dzięki temu nabędę klientów .

Gość gość
Tu autorka , dziś ona mi powiedziała , że ona da mi jogurciki dla synka a jej matka normalnie zapłaci . Jak myślicie ile mogę wziąć od jej matki ?

Gość gość
polowe tego ile zaplacilaby w salonie a za jogurcik to bym chyba ja smiechem zabila

Gość gość
Kasa bi mi się przydała w sumię co mogę zrobić , żeby jej zbytnio nie urazić ? Najpierw chciałam za darmo ale jak ona z tym jogurtem wyskoczyła to się wkurzyłam bo ona w zamian za jogurt będzie miała super fryzurę .

Gość gość
Sorry za niektóre literówki , szybko piszę i podminowana trochę .

Gość gość
wykręć się brakiem czasu za każdym razem jak będzie chciała bo się nigdy nie odczepi a za którymś razem zrozumie bo inaczej w końcu wybuchniesz i będzie po znajomości a tak to wycofasz się z tego po cichu i bez żalu, moja przyjaciółka jest manikiurzystką, przyjmowała klientów w domu, nigdy nie zrobiła mi paznokci taniej i ja też nigdy tego nie oczekiwałam ale w pewnym momencie poczułam niesmak po tym jak po wspólnej wyprawie rowerowej nadłamał mi się paznokieć zaprosiła mnie do siebie do domu powiedziała że mi sklei ale nie powiedziała że mam za to zapłacić, byłam w szoku bo nalała mi kropelkę super glue na paznokieć , rozprowadziła patyczkiem, zajęło jej to minutę a potem powiedziała że 30 zł się należy :(, gdyby mi powiedziała wcześniej to bym sama sobie nalała kleju na paznokieć bez jej łaski jeszcze bym zaoszczędziła, od tego momentu już nigdy do niej nie poszłam

Gość gość
wydaje mi się że ten słowo jogurcik miało u ciebie znaczenie symboliczne, powinna się domyśleć że chodzi o drobny upominek dla dziecka a nie o jogurcik kosztujący 2 zł, więc albo jest głupia i nie załapała albo zbadała teren odkryła że jednak coś by się należało i jest zła bo darmocha się skończyła i jest złośliwa, powiedz jej że macie kiepską sytuację finansową i ustal cennik niech zasady będą jasne dla obu stron tylko uważaj by cię nie podpieprzyła do us a najlepiej jak nie jesteś jej pewna wymigiwać się brakiem czasu po którejś odmowie powinna się połapać

Gość gość
Jestem chora teraz i syn też przeziębiony , jej matka mieszka w następnym bloku. Co mam jej powiedzieć ? : Sorry wiem , że już się od dawna umawiałyśmy ale potrzebuję kasy teraz i nie moge Ci zrobić za darmo ? Czy sorry ale chora jestem ? ... Pewnie przyszła by do mnie do domu bo to raptem 2 kroki . Nie wiem co mam powiedzieć jej . Czy zrobić te włosy i następnym razem wykręcać się ? Jak ostatnio robiłam jej fryzurę to jej matka , że XXX chciała pójść do fryzjera coś z włosami zrobić a matka do niej , że przecież kasy nie ma . Matka jej daje na wszystko prawie bo bez niej nic by nie miała a znajoma sama nie pracuje . Czyli co nie mam kasy to zadzwonię do koleżanki i zrobi mi za darmo :-/

Gość gość
zrób tak jak piszą ludzie wyżej zobacz już masz ją na głowie co impreza to musisz robić fryzurę, teraz podesłała ci teściową a za chwilę będziesz miała na głowie całą jej rodzinę i znajomych znajomych bo za darmo lub półdarmo

Gość gość
Tu autorka . Ona się mnie pyta co chcę za włosy bo jej tyle razy robiłam a ja na to , że nic a za chwilę jej powiedziałam : dobra , jak coś chcesz kupić to coś dla dziecka a ona na to czekoladę ? a ja , że mały nie jada w sumie czekolady a ona na to może jogurcik ? Myślałam , że się domyśli i coś kupi małemu . Wtedy na kasie mi nie zależało bo myślałam , że wrócę do pracy ale synek zaczął chorować bardzo po żłobku i muszę zostać w domu .

Gość gość
zrób tak jak co pasuje jesteś chora to jej to powiedz i tyle niech szuka innego jelenia lub pójdzie do normalnego fryzjera, dokładnie tak jak się jest chorym to się odwołuje zobowiązania tym bardziej jeśli się na nich nie zarabia, stawiaj granice autorko, choroba nie wybiera i przecież można sie rozchorować z godziny na godzinę lub mieć wypadek, albo uczesz ją ale następnym razem zdecyduj się na wyjście z tej sytuacji

Gość gość
Dosłownie mi dziś powiedziała , że ona da jogurciki małemu a jej matka mi zapłaci .

Gość gość
To ja autorka , chyba jej powiem , że jak chce to mogę ją uczesać za połowę ceny ok 25 zł a matkę tak samo strzyżenie i czesanie za 40 zł , bo wydałam na leki i nie mam kasy . Zobaczę co zrobi . Jak się wymiga to pewnie znaczy , że myślała że ją i matkę za darmo zrobię .

Gość gość
autorko ja bym się nie dała wykorzystywać chcesz to rób za kasę (ustal cennik) nie chcesz to nie rób w ogóle ale uważam że koleżanka jest nauczona ślizgać się po plecach innych -swojej mamusi i twoich jeśli chodzi o te fryzury, postaw jej granice które będą odpowiadać przede wszystkim tobie, co z tego że jej mamusia mieszka w bloku obok co cię to obchodzi patrz na to czy chcesz zrobić tą fryzurę czy nie bo jesteś chora jeśli tak to za jaką kasę i tyle,

Gość gość
w sumie leki to dobra zasłona dymna, ja chyba za ten jogurcik to bym się wycofała bo bym się czuła wykorzystywana

Gość gość
W przyszłym tygodniu w sobotę chce żebym ją uczesała i to o rano bo potem nie będzie miała czasu itd.

Gość gość
robienie przysług znajomym nie wychodzi na dobre po pewnym czasie uważają że to nasz obowiązek a jak się odmówi to wielka obraza i obgadywanie więc bym się zastanowiła na twoim miejscu tym bardziej że to już nie jednorazowa sprawa a regularne usługi fryzjerskie, wejdź sobie na stronę jakiegoś zakładu sprawdź cennik i policzyć ile musiała by za to zapłacić normalnie i może dotrze do ciebie ile kasy tracisz

Gość gość
skoro nie płaci i daje przysłowiowy jogurcik to godzinowo ona powinna się dostosować do ciebie a nie na odwrót a jak uczesanie na imprezę to powinna ci zapłacić chociaż 40 zł, u mnie w mieście samo podcięcie końcówek z myciem i suszeniem to koszt 35 zł w najtańszym osiedlowym salonie fryzjerkim

Gość gość
jak nie chcesz to mów że nie masz czasu, nie dasz rady, masz inne plany bez zbędnego tłumaczenia się

Gość gość
Twój błąd- zapytała co chcesz za czesanie? Trzeba było powiedzieć ze może zabawkę taką a taką albo nie wiem pieluchy bo wam ciężko . Jak od razu się nie powie to tak jest. Ze mną do pracy znajoma dojeżdżała najpierw do rzucała się do paliwa a potem sobie wymyśliła ze ubrania po dziecku mi będzie dawać nie w moim guście sukienki z falbankami buty za małe ma moją tez bo ona kasy nie ma a na fajki miała zawsze zacznij jej mówić że nie masz kasy niech ci jakieś klientki załatwi chociaz

Gość gość
autorko nie chce cie martwić ale w Warszawie za samo mycie z masażem liczą sobie 40 zł , układanie fryzury (koki/loki/fale) to koszt 135 zł policz sobie ile razy w miesiącu układasz jej te fryzury i pomnóż przez 135 zł

Gość gość
Ludzie tacy są niestety bez wyczucia pracowałam kiedyś w restauracji rodzina szefowej przyjeżdżała na wyzere non stop jak tak można?

Gość gość
21:46 może i błąd ale przecież zawsze autorka mogła zmienić zdanie, jesli podliczy swój czas, produkty i umiejętności a przy tym kiepską sytuację finansową to wygląda to inaczej na szybko palnęła jogurcik przecież może powiedzieć że się zastanowiła, zmieniła zdanie i jednak za usługę się należy tyle i tyle itp.

Gość gość
dała ci w twarz pytając o ten jogurcik:-/ ja bym powiedziała wprost, że chcesz 30 zł czy iles za czesanie, ale jak ty przyzwyczaiłaś kolezanki do czesania za przysłowiowe 2 zł to masz efekt. A ukrywanie sie przed nia jest śmieszne...W ogóle skąd sie biorą tacy ludzie... takie perfidne kleszcze..

Gość gość
bo ludzie tacy są wszystko by chcieli najchętniej za darmo jak dasz palec to wezmą rękę