Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

z czym ryż ?

Polecane posty

Gość gość

dopadl mnie kryzys finansowy. zeby bylo tanio zamierzam sie żywic jakis czas gotowanym ryżem białym (na każdy z 4 posiłków) tylko nie wiem co do tego dołożyć. jadłam juz z warzywami z mrozonki. z zupa niby jarzynowa na kostce rosolowej. macie jeszcze jakies pomysly?

Gość gość
to co na ryz stracisz to za to kupisz chleb, to co na dodatki do ryzu to za to kupisz coś do chleba, 1 posilek z ryzu a reszte kanapki

Gość gość
warzywa swieze sezonowe, ryz ze smietana i ew cukrem, z twarogiem podsmazanym na patelnii, z mrozonymi truskawkami ryz pasuje do wielu rzeczy

Gość gość
zeby bylo rozmaicie moze gotuj czasem kasze gryczana zdrowa i niedroga :P ziemniaki zapiekane, tani zwykly chleb, woda z kranu ponoc bardziej wartosciowa niz butelkowana ;p trzymam kciui :P

Gość gość
Pobudzam się ręką

Gość gość
Ryż z sosem lub z mlekiem

Gość gość
ryż ala carbonara, weź se usmaż jedną małą cebulke wraz z kawałkiem boczku wędzonego pokrojonego, jak juz sie zrumieni wrzuć ugotowany ryż, zamieszaj i odstaw, wtedy wrzuć do tego kostke serka topionego i dobrze wymieszaj zeby sie rozpuscił i mozna jesc, ewentualne przyprawy sól, pieprz szczypta ziół prowansalskich i lepszego jedzynio ni ma

Gość gość
dziekuje za odpowiedzi. poki co pozostane przy ryzu. chleb tez kupuje i jem po kromce z lodówki. wode z kranu pijam od dawna :) jesli chodzi o kasze no to podobnie jak ryz fakt ale wydaje mi sie ze ryz jest bardziej neutralny. a jesli chodzi o sery czy mieso to poki co pozostane przy ryzu warzywach i tego typu prostszych dodatkach. jadlam tez tyz z ketchupem ale potem mialam okropna zgage.

Gość gość
a ryż z jabłkami i cynamonem? nie każdy jednak tak lubi na słodko

Gość gość
probowalam tez jesc ryz z dzemem ale nie bylo to smaczne tzn bylo za slodkie. moze powinnam to rozpuscic z mlekiem ni nie wiem. przepraszam was ale kulinarnie to ja raczej antytalent jestem a i czasu za duzo na stanie w kuchni nie mam. poza tym jadlam ryz z wszelakimi warzywami przewaznie mrozonymi albo puszkowanymi typu fasola groszek kulurydza

Gość gość
jak sobie gotujesz warzywa do tego ryżu to czesc z nich możesz zblenfowac i wtedy masz warzywny sos :) fajny jest tez ryz z pomidorem.

Gość gość
ryż z sosem grzybowym

Gość gość
najlepiej nie kombinuj za bardzo tylko nawet sam jedz ten ryż. kiedyś tak jadlam i idzie sie przyzwyczaic. tylko go za każdym razem przed jedzeniem przelewalam wrzatkiem to juz w ogole taniocha i tyle tylko co ryz ugotować. powodzenia.

Gość gość
ryż zapiekany z jajkiem i śmietaną - koniecznie mocno doprawić

Gość gość
ryż można jeść prawie ze wszystkim. zasadniczo sosow z torebki nie polecam ale może to byc jakas alternatywa urozmaicenie od czasu do czasu. poza tym to co podali ludzie powyzej. jablko cynamon. zupa z puszki np. heinz i mozesz sobie jako sosem polac albo z ryzem taka zupe zjeść. kiedys jadlam ryz na diecie i bardzo schudłam. a jadlam go nawet po 5-6 razy dziennie tak po pol torebki na danie czasem całą.

Gość gość
ryz najprostszy - odrobina tluszczu (maslo oliwa olej co chcesz) do tego dowolne przyprawy (na slodko lub ziołowo) zesmarzasz doslownie chwilke a potem dorzucasz ryż łączysz ze sobą i masz aromatyczne proste i pyszne danie ;)

Gość gość
co do chleba to racja ale nie do konca sie zgodzę bo taniej ryż jej wyjdzie a przede wszystkim na ciepło posiłek to nie kanapka. od siebie polecam ryż z jogurtem truskawkowym pychota :)

Gość gość
a to fajne z tymi przyprawami :) takie proste a nie wpadłam / autorka

Gość gość
ryż z tuńczykiem z puszki (odlać wodę) do tego sos z oleju i ziół. w wersji bogatszej z jakimś słonym serem

Gość gość
ryż z cukrem i kakao. nie potrzeba mleka

Gość gość
z kasz to podobnie neutralna jest kasza jaglana i ponoć bardzo zdrowa. nadaje sie do dan jak i do deserów u nas w domu mama czesto gotuje i nas taka kasza pasie :)

ostatnio wymyśliłam sobie takie risotto z tym, że na gotowanym brązowym ryżu (ma więcej witamin i jak dla mnie jest smaczniejszy): - na oleju podsmażam cebulkę w kostkę + pomidory świeże w kostkę + ogórek kiszony w kostkę + ugotowana fasolka szparagowa (zielona lub żółta) krojona na 3 części + mięsko z rosołu wołowego + przyprawy: pieprz ziołowy (dużo), sól (mało bo słone są ogórki kiszone) majeranek, Pychotka :)

Gość gość
chodzi o to żeby tanio było, a nie kto jakie danie sobie ostatnio zrobił downy jedne

Gość gość
hej tu autorka. ale bardzo prosze soe od razu nie wyzywac tutaj. wszystkie pomysły fajne i na pewno coś pokombinuje i dzieki za przypomnienie o istnieniu kaszy jaglanej bedzie urozmaiceniem no i tez słyszalam ze mega zdrowa jest. milego dnia wszystkim :) a moze popiszecie tutaj jak i na czym oszczędzacie w domu? ja zaczelam kupowac tanie produkty z dolnych polek np. chemie i odkrylam ze sa całkiem dobre tzn. proszek do prania nawet tanie zele pod prysznic z rossmana. bardzo mi sie to podoba i chyba kurde zostane minimalistka jak mi się uda moj kryzys przetrwać. / autorka

A może zrób do tego kotlety z piersi kurczaka (na promocjach w sklepach można ją kupić za ok. 13zł za kilogram) a z tego wyjdzie kilka kotletów + mizeria czy inna sałatka.

Gość gość
mięsko tez będzie z tym że nie za często. dziś w pracy zjadłam rosolek z ryżem i byłam najedzona do wieczora. chyba dodatkowo skorzystam na tej przymusowej diecie ;) a wie ktoś może ile taki ugotowany ryż można trzymać w lodówce? bo mogłabym sobie więcej nagotowac :)

Gość gość
ja jem ryż z chińskimi warzywami,ryż z pieczarkami,ryż z pomidorem,ryż z leczo (normalnie leczo sie gotuje,papryka,cukinia,do tego ryż), pasuje do zupy ogórkowej,koperkowej ryż sie tak szybko nie psuje,czasem po tygodniu jest jeszcze dobry o ile masz dobrą lodówkę