Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

cytologia

Polecane posty

Gość gość

Mam 25 lat, w moim mieście wysyłali zaproszenia na cytologię, więc umówiłam się do lekarza. Do badania nie doszło, ponieważ stwierdził, że nie praktykuje ich u dziewic. Właściwie to nie była taka odmowa lekarza, bo i też nie nalegałam na badanie. Po prostu poinformował, że jeśli nie ma żadnych niepokojących objawów, to nie trzeba go wykonywać. Co o tym myślicie? Może słyszałyście o podobnej sytuacji?

Gość gość
Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego badanie cytologiczne powinno się wykonać po raz pierwszy u każdej kobiety, która ukończyła 25 lat (najpóźniej do 30. roku życia). W przypadku wczesnego rozpoczęcia współżycia nie później niż 3 lata od inicjacji seksualnej. Badanie to polega na założeniu wzierników ginekologicznych, a następnie, za pomocą specjalnej szczoteczki pobraniu wymazu z szyjki macicy. Cała procedura może być nieco nieprzyjemna, ale stanowi skuteczny test przesiewowy pozwalający wykryć zmiany w obrębie szyjki macicy. Badanie cytologiczne można również wykonywać u dziewic. Używa się wtedy specjalnych wzierników dziewiczych, a cały zabieg wykonuje się niezwykle delikatnie. Pytaniem podstawowym jest jednak to, czy cytologia jest w Twoim przypadku niezbędna? Wydaje się, że nie.

Gość gość
Oczywiście, że powinnaś zrobić cytologię. Mnie cytologia regularna pozwoliła zawczasu wykryć przyczynę niepokojących objawów.

Gość gość
ale skoro lekarz odmówił?

Gość gość
może już czas sie z tą cnotą pożegnać?

Gość gość
wątpię, że kiedykolwiek się pożegnam :(

Gość gość
Badanie cytologiczne trzeba wykonać, bo mimo tego ze nie podjęło się współżycia mogą pojawić się zmiany np na szynce macicy.

Gość gość
to chyba będę musiała znaleźć innego lekarza...

Gość gość
Zmiany na szyjce macicy powoduje wirus hpv, a tym zarażamy się drogą seksualną (rak szyjki macicy). Myślę, ze na razie nie musisz sie spieszyć z cytologią, ale też tak zupełnie sie nie badać nie byloby rozsądnie. Usg dopochwowe, czy klasyczne badanie byloby jak najbardziej na miejscu. W końcu raka jajnika mozna dostac nie współżyjąc. Lekarz pewnie stwierdził, ze póki nie zglaszasz żadnych nieokojacych objawów, to mozna z cytologią jeszcze poczekać, ale na Twoim miejscu dopytywałabym jak długo jeszcze, skoro nie masz partnera i w najbliższym czasie nie zanosi się, ze rozpoczniesz współżycie..?

Gość gość
Mala poprawka - na Twoim miejscu to pewnie byloby nie usg dopochwowe, ale takie robione przez powłoki brzuszne :)

Gość gość
Absolutna bzdura. Wirus hpv moze sie pojawic przed rozpoczęciem współżycia.

Gość gość
No błagam, usg przez powłoki u 25 letniej dziewczyny jako alternatywa dla cytologii. dziewczyno idź się zbadaj i dbaj o swoje zdrowie. To ze nie wspolzylas nie ma znaczenia.

Gość gość
No przecież byłam. Ale lekarz nie wykonał badania. Może inny zrobi chociaż to usg.

Gość gość
Taaaaak? A jakim cudem miałby sie ten wirus znalezc? Wyznawczyni zakażenia na basenie jak widzę? Radzę poczytać cos medycznego o tymże wirusie. A tak przy okazji - oraz i petting to tez seks :P nie trzeba zaraz penetracji, by sie zarazić hpv.

Gość gość
Tak. Alternatywa dla badania dopochwowego. Tak sie bada maloletnie dziewczynki. Rzecz jasna mozna tez delikatnie użyć mniejszego rozmiaru wziernika, ale...jak widac niektórzy ginekolodzy do tego się nie śpieszą. Moze ze strachu, ze coś pójdzie nie tak i pacjentka straci blone dziewiczą na fotelu ginekologicznym? Może... Autorko, ja bym spróbowała jeszcze raz u innego lekarza. A jesli znów spotkasz sie z odmową, postawilabym sprawę jasno - niech wytłumaczy sie z tej decyzji. Niech powie jakie sa zagrożenia, jakie badania powinnaś wykonać i kiedy. Kawa na lawe;)

Gość gość
Poprawka - oral i petting :)

Gość gość
hej :-) ja nie dostaję takich zaproszeń :-) jednak kiedyś lekarz mówił mi, że nie trzeba robić badań, że nie będzie męczył itd. jeżeli jesteś dziewicą :-P

Gość gość
a co do usg to też mówił że przez powł. brzuszne u dziewic

Gość gość
Basen to najgorsze siedlisko bakterii. Nie hpv ale milion innych paskudztw. Autorko usg przez powłoki brzuszne to śmiech. Zmień lekarza, zrób cytologie.

Gość gość
Na basen nie chodzę, innych form seksu też nie uprawiam. Także chyba faktycznie nie mam jak się zarazić. Ale pomyślę o zmianie :)

Gość gość
Do gienekologa chodzi się gdy cos dolega.Nie powinno się stosowac tamponów bo powodują stany zapalne w pochwie.Do tego zawsze przy każdym badaniu ginekologicznym pochwy mam męża przy sobie i widzi sterylnosć bo rękawiczki chronią tylko ginekologa nie pacjenta.Do tego gabinety lekarskie i szpitale to wylęgarnia wirusów i bakterii dlatego nie chodzimy gdy nie ma potrzeby.Cytologię robię gdy idziemy raz na dwa trzy lata na badanie ginekologiczne oczywiście zaraz robi cytologię.Mąż również wspierał porody.Mamy Prawo do obecności meża nawet w szpitalu przy zabiegu i badaniu ust 2008 r art 21 Prawo Pacjenta o obecności osoby bliskiej przy badaniu i zabiegu.Wiem,że ginekolodzy będa krytykowac nie chcą swiadków badań i zabiegó jak i porodów!!!

Gość gość
23. 03 - do ginekologa się chodzi przede wszystkim profilaktycznie, nie mieszaj młodej dziewczynie w głowie!!!!

Gość gość
Zmień lekarza na kompetentnego, a z tego się śmiej :) x gość wczoraj Zawsze mnie śmieszą kobiety co to chodzą do gina z mężem za rączkę :D No bez jaj, odkąd jestem pełnoletnia to chodzę do lekarzy niezależnie od specjalizacji - sama. Jeżeli lekarz robi coś co mi się nie podoba, czy to jeśli chodzi o higienę czy o podejście do mnie jako pacjentki to albo pytam albo zwracam uwagę albo zmieniam lekarza - proste. I czy do tego potrzebny jest mąż? no cyrk na kółkach. Do proktologa z mężem przecież też bym się nie pchała :p

Gość gość
A czy takie usg przez brzuch może wykazać jakieś zmiany? Niekoniecznie na szyjce macicy (chociaż się nie znam), ale ogólnie np. na jajnikach? Coś chyba musi wykazywać, skoro jest wykonywane? Może najpierw zrobić to usg, a w razie nieprawidłowości dalsze badania?

Gość gość
Usg przez brzuch jest podobno mniej dokładne ale coś musi być widać skoro go robią :) Doświadczony lekarz może też zrobić dopochwowe u dziewicy, chyba że dziewczynie bardzo zależy na błonie bo może dojść do naderwania, albo jak sprawia za duży dyskomfort to wtedy zrobi przez brzuch albo przez o***t. Ale cytologie spokojnie możesz zrobić, nawet jak się nie da z wziernikiem to robi wtedy samą szpatułką. Idź do jakiegoś dobrego lekarza to on Ci doradzi co i jak, tylko czasem trzeba nieźle się naszukać bo konowałów niestety nie brakuje.