Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

histeroskopia

Polecane posty

Gość gość

niepłodność wtórna czy pomoże histeroskopia????

Gość gość
histeroskopia to rodzaj badania wprowadza się kamerkę do macicy i sprawdza czy nie ma polipów, zrostów, mięśniaków itp. jak coś jest to się usuwa badanie pod narkozą, sama ją miałam nic strasznego, pobyt w szpitalu dwa dni po wybudzeniu miałam lekkie skurcze jak przed okresem, ale dostałam lek w kroplówce i od razu przeszło potem ani plamienia ani krwawienia wszystko ok zdrówka życzę, też się staram obecnie

Gość gość
a czy orientuje sie Pani czy obniża się płodność przez zabieg czy to ingerencja bo ponoć mówią , że drożność jajowodów to można uszkodzić ponieważ jest to ingerencją i za dużo nie można mieć razy hsg

Gość Dem
Hsg to nie histeroskopia. Hsg polega na zalozeniu urzadzeniu ktore jest jak strzykawka z dlugim elastyczna rurka zakonczona balonikiem.(to jest jeden z typow) przyrzad jest wprowadzony do macicy i balonik jest wypelniany powietrzem zeby zablokowac wylewanie sie srodka cieniujacego na zewnątrz. Cos jak cewnik. Podlaczony jest do aparatu ktorym wprowadza sie srodek cieniujacy, jest to mleko wapienne ktore daje kontrast na zdjeciu rentgenowskim, wykonuje sie kilka zdjec w koilku etapach wypelnienia macicy. Poza tym lekarz obserwuje jak sie wypelnia macica i czy srodek cieniujacy wypelnia jajowody. Gdy sa nie widoczne zwieksza sie cisnienie pod ktorym istnieje szansa na ich udroznienie. Samo hag ma na cwlu okreslenie prawidlowosc budowy macicy, droznosci jajowodow oraz uwidocznienie miesniakow (umiejscowienie i głębokość).Histeroskopia to ogladanie scian macicy za pomocą histeroskopu ktory jest rodzajem kamery i na monitorze umozliwia ocene scian macicy i wykrycie nieprawidlowosci. To jest histeroskopia diagnostyczna i moze byc bez znieczulenia ogolnego, Histeroskopia umozliwia tez wykonywanie zabiegow takich jak usuniecie miesniakow oraz polipow, wtedy mowa o histeroskopii operacyjnej. Wykonuje sie ja pod znieczuleniem ogolnym. Mozna wtedy tez wykonac duagnostyczne lyzeczkowanie scian macicy i szyjki macicy. Lub biopsje endometrium.

Gość teresa

Mnie histeroskopia dała odpowiedź na wiele pytań i pozbawiła mnie zmartwień. Bardzo ważne jest aby została wykonana dobrym sprzętem oraz przez sprawdzonego lekarza. Ja histeroskopię robiłam w klinice Galena w Bielsko Białej, mają tam bardzo dobrych lekarzy, którzy trafnie potrafią ocenić dolegliwości i postawić prawidłową diagnozę.