Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przerwanie brania luteiny w 13 tc. Czy ufać lekarzowi?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Od 6 tc biorę luteinę dopochwową 2 razy dziennie po 2 tabletki. Miałam plamienia i dlatego została przepisana. Teraz mój lekarz kazał przerwać branie luteiny z dnia na dzień... Czy to bezpieczne? Dużo czytałam ze nie wolno tak drastycznie odstawiać luteiny. Powiedziałam lekarzowi o moich obawach ale stwierdził że mam zrobić tak jak mówi.

Gość gość
dziwne ja dostałam luteinę gdzies tk w 8 tyg i brałam do końca ciąży ale może musiałam tak długo bo pierwsza ciaze poronilam

Gość gość
Co prawda brałam duphaston, ale też miałam obawy żeby odstawić ( mi lekarz kazał przestać zażywać w 12 tc). Ostatnie tabletki podzieliłam i jak wcześniej brałam 2 razy dziennie po 1 to przez kilka dni brałam 2 razy dziennie po 0,5. Potem odstawiłam. Nic się nie stało. Donosiłam ciążę i urodziłam zdrową córeczkę. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Gość gość
to ja gość z 13:26, dodam tylko, że teraz znów jestem w ciąży i z powodu plamień na początkowym etapie biorę duphaston. Obecnie 11 tc. Będę odstawiać tak jak Ty w 13 tc bo do tego tyg starczy mi tabletek, a lekarz ten sam co w pierwszej ciąży więcej nie wypisze bo powiedział, ze nie ma takiej potrzeby. Duphaston i luteina mają podobne działanie, duphaston to progesteron syntetyczny, luteina naturlany.

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Tez myślałam żeby tak zrobić i zamiast dwóch tabletek dwa razy dziennie, będę brała po jednej i to mnie chyba uspokoi

Gość gość
Branie luteiny na sens tylko do 12 tyg. Później kiedy zadania ciałka żółtego przejmuje łożysko to lutrina nie ma już znaczenia. Tak więc ufaj lekarzowi.

Gość gość
nie odstawia się ani duphastonu ani luteiny z dnia na dzień, jakiś nienormalny ten lekarz

Gość gość
jestem w 11 tyg, do tej pory brałam 3x2 tabl, w pon kazał zmniejszyć do 3x1tabl, bo plamienia ustały. Efekt- we wtorek plamienie znowu się pojawiło. Także wróciłam do większej dawki. Bałabym się odstawić od razu wszystko. Widzisz, u mnie po 1 dniu zmniejszonej dawki plamienie wróciło. Oby szybko odeszło....

Gość gość
luteina jest badana nawet w późniejszych etapach ciąży, dobrze sie wchłania przez szyjke i "relaksuje" macice, łagodzi różne skurcze macicy

Gość gość
dokładnie jw., ja brałam duphaston ze względu na plamienia, w 20 tc szyjka zaczęła się delikatnie otwierać i dodatkowo dostałam luteinę, brałam ją do 36 tc

Gość gość
Ja brałam z powodu wcześniejszego poronienia do ok 20 tyg. ale jak odstawiałam to bardzo stopniowo zmniejszam dawkę, proponowała bym zejść z 2 rano i 2 na noc, najpierw do 1 rano 2 na noc, potem jedna rano jedna na noc, potem jedna na noc i skończyć, ale żeby to trwało jeszcze właśnie z 4 tyg. Mi gin kazał tak stopniowo zmieszać właśnie, żeby nie spowodować krwawień jakiś.

Gość gość
Tu autorka... Kurcze tylko ze ja nie mam aż tylu tabletek żeby tak sobie zmniejszać... Zostały mi cztery i ginekolog nie chciała przepisać więcej. Cholera boje się o moje dziecko

Gość gość
a nie możesz się skonsultować z innym lekarzem?

Gość gość
jak zaczniesz plamic lub bole dostaniesz to idz do innego lekarza

Gość gość
No właśnie nie mogę bo na NFZ ciężko się gdzieś dostać... Z drugiej strony chyba by celowo nie chciała zrobić mi krzywdy

Gość gość
dziewczyny a ja potrzebuje luteine dopochwowa jak ktos ma prosze o kontakt nmarzena@yahoo.com

Gość gość
Sprawdź sobie koniecznie poziom progesteronu i porównaj z normami (dostępne na necie na stronach naprotechnologii). Luteinę radziłabym odstawiać ostrożnie.

Gość gość
Teraz pewnie progesteron ma wysoki bo bierze luteinę, to badanie i tak nic nie da. Ja bym poszła prywatnie i powiedziała jak jest poprosiła o kontynuacje leków.