Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wampirzyca222

Mojego dziecka nikt nie lubi

Polecane posty

Moja córka wraca z zerówki i płacze, że nikt z nią się nie bawi i jej nie lubi. Wiem, że to moja wina, gdzieś tam zaniedbałam jej kontakty z rówieśnikami i nie wiem jak to naprawić. Nigdy nie chciałam znajdować jej towarzystwa na siłę, gdy ona nie była nim zbytnio zainteresowana, zwłaszcza że ma dwóch młodszych braci. Teraz jednak zaczęło jej brakować koleżanki i pyta mnie co źle robi. Wydaje się, że to takie proste, ale jak dać praktyczne wskazówki dziecku?

Gość gość
A Ty ja lubisz? Ty bylas lubiana w szkole?Masz grono nzajomych, ktore Was odwiedza?Zachowania wynosi sie z domu, jesli Ty jestes aspoleczna to dziecko tez bedzie. Dziecku pomoz nzalezc pasje, a przyjaciele sami sie znajda. Absolutnie nie moze "gonic" za ludzmi...

Gość gość
Wspołczuje, trudny temat. Ale radze nie szukać winy w sobie. Już tak w życiu jest,ze jedni ludzie przyciągaja do siebie mase innych osób każdy ich lubi, w sumie ciągle zastanawiamy sie za co ich lubią... A są również takie osoby co nie mają przyjaciół i nie potrafią nawiązywać tych kontaktów. Z biegiem czasu może się to zmienić.

Gość gość
ludzie są zakałą tego świata, twoja corka musi sie nauczyć z tym żyć lubią takich co pierdzą w ten sam rytm co oni wystarczy się dostosować ;)

Gość maamaaatosi
ja tez mam podobny problem tylko moja Tosia jest mlodsza, nie ma rodzenstwa i nie umie sie niczym dzielic, dlatego inne dzieci jej nie lubia,

Gość olcia1986olusia
musicie się z tym pogodzić, świat taki jest że dzieci lubią tylko inne bogate dzieci, co mają jakies ciuchy z bajkowymi ludkami, długobis z hana montana itp, tego nie przeskoczycie tak już jest,

Gość olcia1986olusia
także moja rada to musicie kupować więcej zabawek z logo rożnych bajek, albo jakieś drogie zabawki, ja musiałam kiedyś kupic takiego ferbiego i dawać jej do przedszkola zeby dzieci chciały sie z nią bawić, one chcoaly go pogłaskać i musiały do niej zagadać, wiec sprawa rozwiązana

Gość gość
Nie prawda że tylko rzeczami które są akurat w modzie przekona do siebie rówieśników. Nie słuchaj głupot'a nawet jeśli to na chwilę bo co rusz wychodzi nowa zabawka czy idol dziecięcy. Jeżeli chodzi o przełamanie pierwszych lodów może pomóc .

Gość gośćNinka86
ja również jestem zdania, że dziecku trezba kupywać te zabawki , które sa na topie, wtedy nie czuje się gorsze, uwazam że takie rozwiązanie jest najlepsze a jak będzie starsze o jakos sobie samo poradzi..

Witam, Rozwiązaniem problemu nie jest zakup drogich zabawek. To, że dzieci będą zainteresowane firmowymi zabawkami, to nie znaczy, że dzieci zaczną nagle lubić Pani dziecko. Przynależność do grupy i adaptacja ze strony rówieśników daje poczucie bezpieczeństwa. Jej brak, jest bardzo istotny, zwłaszcza w szkole, gdzie dzieci spędzają dużo czasu. Nie da się nikomu kazać kogoś lubić albo nie. Gdy dziecko nie może nawiązać kontaktów z rówieśnikami, czuje się nielubiane, nieakceptowane zdecydowanie trzeba mu pomóc. Brak akceptacji w otoczeniu od najmłodszych lat wpływa na dalsze życie społeczne. Zdecydowanie nie można zostawiać dziecka samego z tym problemem. Można zwrócić się do psychologa o pomoc. Rodzice mogą wspierać dziecko rozmową, czyli tłumaczyć: jak zdobywać umiejętności interpersonalne, jak bronić własnego zdania, wygłaszać opinie. Trzeba rozwijać u dziecka empatię i pomysłowość. To są cechy, które pozwalają stać się dobrym kompanem w zabawie. Polecam przeczytać artykuł zatytułowany „Nie lubią mojego dziecka”. Artykuł znajduję się w miesięczniku „twoje dziecko”(nr1 (771) Styczeń 2016r., str 46-47, w internecie znajduję się internetowe wydanie gazety). W wyżej wymienionej gazecie, psycholodzy analizują problem, gdy dziecko jest nielubiane.

Gość nowa lola
Widze , że kolejna laska z APSu :) też próbuję się zaczepić na jakimś temacie, pozdro