Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Obiadkarzdomowy 24 lata

MENU DOMOWE NA KOLEJNE 10 DNI DO OCENY

Polecane posty

Gość Obiadkarzdomowy 24 lata

Niedziela - makaron z sosem paprykowym z kukurydzą i kurczakiem Poniedziałek - zupa paprykowa (baza to rosół na udkach z kurczaka i warzyw - marchew, seler, pietr***** dorzucamy ryż, w między czasie obieramy mięso, jak ryż już będzie prawie gotowy dodaje pastę paprykową, sól, pieprz i na koniec świeża kolendra) Wtorek - gołąbki z ryżem i mięsem (samodzielne danie) Środa - zupa ogórkowa Czwartek - gulasz z kaszą gryczaną + ogórek kiszony Piątek - ryba smażona (filet z dorsza albo mintaja) + ziemniaki + surówka z kiszonej kapusty + sos musztardowy Sobota - kotlety mielone + tłuczone ziemniaki + marchewka z groszkiem Niedziela - Kurczak duszony + kalafior z bułką tartą(udka z kurczaka obsmażone, następnie duszone w sosie własnym) Poniedziałek - Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami Wtorek - pulpeciki w sosie koperkowym + ziemniaczki tłuczone + mizeria x 1) Pasta paprykowa własnej roboty zostanie użyta w dwóch daniach, po pół słoika (500ml cały słoik) 4kg czerwonej papryki pokrojonej w kostkę + 2kg cebuli w kostkę przesmażamy na oleju, do tego pod koniec smażenia 2 główki czosnku (całe ząbki lub ewentualnie przekrojone na pół), zeby go tylko zrumienić a nie spalić,i na ostatnie 2-3minuty smażenia dodajemy dużą łyżkę suszonej słodkiej papryki + łyżeczkę ostrej (albo chili) i przesmażamy chwile aby oddała smak, bo papryka suszona aby oddała swój smak i aromat musi być przesmażona na tłuszczu (podobnie czyni się ze szpinakiem), następnie podlewam litrem wody i duszę z godzinkę, potem dodaje sól i słoiczek koncentratu pomidorowego (ewentualnie dwa) i całość miksuje blenderem dzięki czemu otrzymuje gęstą pastę paprykową, potem w słoiki i zagotować do pasteryzacji na 10minut. Można używać do dań albo po prostu jako dodatek do kanapek zastępujący klasyczny keczup. 2) Ogórki kiszone własne domowe, jak otworzę słoik to 3/4 ogórków zostanie przemielona na zupę ogórkową a kilka ogórków zostawię na drugi dzień jako dodatek do gulaszu 3) Połowa kalafiora zostanie ugotowana i okraszona smażoną tartą bułką jako dodatek do kurczaka, z drugiej połówki dzień później będzie zupa kalafiorowa 4) Sobota - Wtorek Kupuje w mięsnym porcje mielonego tak zazwyczaj 550-600g, takie porcje zazwyczaj mielą, podzielę na pół, na świeżo z połowy zrobię kotlety mielone, a drugą połówkę zamrożę - będzie na pulpeciki na wtorek x Bon appétit ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wywaliłbym wtorek, środe i piątek. A co to ten sos paprykowy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to wpadam do ciebie jutro na obiad i w następny poniedziałek bo nigdy nie jadłam zupy kalafiorowej, a już tym bardziej z lanymi kluseczkami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Obiadkarzdomowy 24 lata
Niedzielny obiad ropzisany :P więc tak: dobrze rozgrzewamy patelkę, lejemy troszkę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulkę, jak się już zeszkli dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w słupki, a po 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w grubszą kostkę i przesmażamy wszystko z 4-5minut następnie dodaje troszkę ziół prowansalskich i podlewam szklanką wody, przykrywam i duszę na małym ogniu 15-20minut następnie dodaje kukurydzę z puszki oraz pół słoika pasty paprykowej, która zarazem zagęści nam sos, mieszam, doprawiam solą i pieprzem, i odstawiam, na koniec troszkę świeżych ziół - natka pietruszki albo kolendra (może być też bazylia lub świeże oregano). Podajemy z makaronem Bon appétit ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Obiadkarzdomowy 24 lata
Można też oczywiście podać z ryżem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piwosz jadący do pracy
smakosz w*********j cwelu przegrany :D Oszka i taka cie juz w d***e, tylko ja sie dla niej licze :D🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Obiadkarzdomowy 24 lata
Jeśli woli cipciarza, troglodytę, chama i alkoholika to cóż... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Oszka to szmata, nie zasługuje na Ciebie smakoszu, ona to ewentualnie na prawika zasługuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piwosz jadący do pracy
Jesteś zerem frajerze :D🖐️ nara bezrobotny cwelu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Obiadkarzdomowy 24 lata
Piwosz Ja się nie będę zniżał do twojego poziomu, nie będę Cię wyzywał, sam sobie wystawiasz wizytówkę swoim zachowaniem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
PaziGOOWNO a ja bym wywalił ciebie ty sza/to j****a !! frajerze w doopę je/bany !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Piwosz nie dodawaj sobie o.O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość PRAWlK 24
piwosz stul mordę hihihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
piwosz to frajer hihihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to ja podam swój: jutro uszka z barszczem czerwonym (miałam robić dziś ale mnie brzuch rozbolał po kurczaku) pon:kotlet schabowy,ziemniaki,marchewka z groszkiem wt:zupa krem z mini pulpecikami śr:zupa pieczarkowa lub inna tego juz tak dokładnie nie planuje i makaron ze szpinakiem czw:chińszczyzna (ryż,pierś w paseczki i sos chiński aspiro z biedry) pt:dorsz,ziemniaki i buraczki lu surówka sb:żurek i pene bologneze nd:rosół, kurczak lub placki greckie pon:kasza jęczmienna z pulpecikami w sosie wt:bitki w sosie z warzywami śr:pierogi ruskie mogę codziennie wrzucać foteczki :D a Ty smakosz??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Smakosz dwulicowa szmato na bezrobociu miałeś wypierdalać z tego forum!??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
HiM pisałaś ze będziesz wrzucać foteczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
czekamy na focie Skarbie 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Srakosz nic dziwnego że cię oszkaa kopnęła w d**e

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no nie powiem... zeżarłbym :) co tam w tych uszkach siedzi? jaki farszyk? mięsiwo czy kapustka z grzybami?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Him ten barszcz robiony na rosole i burakach czy poszłaś na łatwizne i to jest taki gotowy barszcz z proszku albo koncentrat z butelki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mniam :) teraz jeszcze focia twoich stópek na meila i będę wniebowzięty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
him him him...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×