Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Klienci przechodzą ze mną na "Ty". Bez pytania.

Polecane posty

Gość gość

Jestem studentka , mam 20 lat ale ponoć wyglądam troche poważniej (choc czasem mi ktos dla odmiany powie, ze mlodziej wiec sama nie wiem ) dorabiam sobie w fast foodzie ale mimo wszystko ten dystans chyba powinien być zachowany ? A klienci traktują mnie jak kumpele - co nie znaczy że wszyscy są życzliwi Kilka razy zdarzylo mi się" odtyknac" jakie bylo zdziwienie. Skad to chamstwo? To ze jestesmy w podobnym wieku nie oznacza że mam na to ochotę. Na Ty to ja mogę mówić znajomym z pracy czy w ogóle a nie osobie która coś zamawia i rzuca tekstami typu " dlugo tu PRACUJESZ? " " Dorzucisz ketchup?" "Idziesz na kawe?" , " (....) KOLEZANKO" chodzi o sam fakt że ja mówię na pan czy Pani z szacunkiem więc tego samego wymagam to logiczne..

Gość gość
To nie chamstwo tylko norma w cywilizowanym świecie ale w naszym ciemnogrodzie do którego się zaliczasz to ola boga tragedia

Gość gość
Cywilizowanym swiatem nazywasz zachod gdzie wszyscy sobie tykaja?jest cos takiego jak szacunek do drugiego czlowieka i to co dla mnie jest normalne dla Ciebie byc nie musi, sztuczne spoufalanie mi się nie podoba , gdybym chciała to też bym tykala ale skoro tego nie robię to już w gre wchodzi cudzy brak wychowania.

Gość gość
Jezeli ktos mnie "Tyka" to "tykam" go rowniez i to od razu. Albo z akceptacja, jezeli tego chce, albo z dezaprobata. Niech sie dziwia klienci, ze na "ty" do obslugi odpowiedz jest tez przez "ty". Nawet podkreslalabym to grzecznie, ale glosno i zimno (Tu jest prosze TWOJA reszta, czy TWOJ Ketchup".

Gość gość
naprawdę w tym wieku chcesz by mówiono c***er pani? dziwię ci się, bo ja mam 28 lat i naprawdę nie obrażam się jak ktoś nieznajomy w autobusie,sklepie czy na rynku powie mi na ty, jest wręcz miło ,że może ktoś uważa mnie za młodszą,dlatego tak się do mnie zwraca, w ogóle nie lubię tych oficjalnych zwrotów, przecież to,że ktoś zwróci się do ciebie na TY nie oznacza braku szacunku z jego strony

Gość gość
jaka praca, taki szacunek. Lekarce żaden pacjent nie powie na ty

Gość gość
zwykłe chamy, forma Pan/Pani jest wszędzie dobrze widziania, wszystkie wieśniaki się znają we wsi to zapomniały o tym zwrocie

Gość gość
I napisałam wyzej ze klienci mi tykaja, ja nadal używam zwrotów Pan/i ale zdarzylo się kilka razy odpowiedzieć na Ty. Gdzie macie toaletę? Tam. nie wiem jetem tu po raz pierwszy ,chodz ze mna i Pokaż mi. Musisz zapamiętać ze idziesz tunelem skrecasz tu i tu bla,bla . Ok dziekuje pani.

Gość gość
O dokładnie. Ja tak właśnie robię, ten przykład z toaletą podałam ale przy wydawaniu reszty robię podobnie ;) wtey taka zdziwiona mina czego nie rozumiem, skoro już ktoś chce przejść na Ty to też działa w drugą stronę.

Gość gość
"jaka praca taki szacunek" matko boska pokaraj tego idiotę bo błądzi i bredzi.

Gość gość
Niewychowanie i chamstwo się szerzy. Per Pani mówi się do każdego kto jest w pracy a poza nią do każdej osoby starszej o minimum pokolenie.

Gość gość
Nie wyobrażam sobie mówić na Ty nawet do dużo mlodszej osoby jeśli jest w trakcie wykonywania pracy.

Gość gość
Nie zwracałam się nigdy nawet do młodszej osoby na TY ale sama jako studentka pracowałam w sklepie mówiono mi na TY i szczerze mi to nie przeszkadzało jak ktoś na hrabioskie zapędy to wydziwia

Gość gość
tu nie chodzi o hrabiowskie zapędy to zwykły brak szacunku, jak na codzień cie dymaja to ci to nie przeszkadza.

Gość gość
Przecież w Wielkiej Brytanii ludzie mówi się per ty. Do mnie kilka razy zwrócono się sir ale co ciekawe to byli ludzie starsi. Po prostu tak już jest i tyle.

pracujesz w fast foodzie, pewnie na koszulce plakietka z imieniem np. basia a nie z nazwiskiem. przyjmujac, ze to duzy, zagraniczny koncern, to polityka reklamowa wrecz zacheca do takiego spoufalania. klient ma czuc sie swojsko, "bezpiecznie", "rodzinnie", baaa nawet feudalnie bo on do ciebie "basiu" a ty do niego " prosze pana/i".

Gość gość
Ale jesteśmy w Polsce a nie w Wlk Brytanii, Francji czy Hiszpanii :o :o :o Autorko, zwracaj uwagę. Dzisiejsza młodzież jest wychwoana przez komputery i piloty od tv, gdzieś się muszą nauczyć dobrych manier i zasad dobrego wychowania. Jeśli rodzice tego nie zrobili, zrobią to obcy ludzie.

Gość gość
To osoby w Twoim wieku bądź zbliżonym, mają Ci się kłaniać ? Jakoś dla mnie to nie brak szacunku właśnie ze względu na wiek.

Gość gość
Do ludzi po 50tce albo starszych od siebie o ćwierć wieku też mówicie na "ty"? W końcu w UK tak się mówi :o :o 🖐️))

Gość gość
11:36 Nie się kłaniać, ale nie przechodzić na "ty" jeśli ktoś sobie tego nie życzy :o Chyba istnieją jeszcze jakieś zasady dobrego wychowania, choćby spytania, czy ktoś sobie życzy takiego zwracania? Czy już żyjemy w tak nowoczesnym i wyzwolonym świecie, że otwieranie drzwi przed kobietą albo mówienie "mamo" do własnej matki jest już passe?

Gość gość
W Szwecji do każdego oprócz króla mówi się na ty. Nawet starsze osoby czują się obrażone jak ktoś się do nich zwraca przez pan, pani.

Gość gość
" dlugo tu PRACUJESZ? " " Dorzucisz ketchup?" "Idziesz na kawe?" rozstrzelać ich za to co za chamy !!!! skandal, firma powinna Ci odszkodowanie płacić przecież jesteś Pani studentką a do tak zacnej osobistości należy zwracać się odpowiednio tytułując !!!!

Gość gość
Do starszych ludzi w UK też się mówi per Ty, tyle że mówi się to z szacunkiem, a niepogardą lub wyższością.

Gość gość
Przesadzasz autorko, nie powinnaś się tym aż tak przejmować może wzbudzasz ich sympatię i dlatego mówią Ci na TY, swego czasu pracowałam w obsłudze też mi często mówiono na ty rozbiły to osoby w moim wieku jak dużo starsze, a np do dziewczyny która pracowała ze mną to co najwyżej Pani Moniko bo ogólnie do lubianych osób nie należała, dawała odczuć ze jest lepsza od innych...

Gość gość
Ja mam 26 i czasami zwracam się z na ty, ale tylko do naprawdę młodo wyglądających.Od razu widać po wyglądzie.Czy to chamstwo, nie wiem.Nigdy tego nie odbierałem w ten sposób.Wydawało mi się, że taka młoda osoba lepiej się czuję jak klient stara się zmniejszyć dystans.Nie oszukujmy się, sam byłem w tym wieku i tylko w metryce było "dorosły", tak jak i u moich znajomych.

Gość gość
wyśle swoje foty i filmy pisać lub dzwonić na nr 514232550

Gość gość
10:55 ty jesteś ciemnogrod. Po takich jak ty wchodziło się na konia i mowilo się na ty. A nasza piekna tradycja mówienia pan, pani. To samo bylo w Rosji, Francji, Niemczech. Teraz ta tradycja juz zaniknie przez arabski plebs, a w Polsce przez takie prostaczki podniecajace się Ameryką i "wyluzowaniem". Ja tez nie lubię jak ktoś mówi mi na Ty, nieważne w jakim jest wieku, jeśli nie jest to znajomy, nie powinien tak mówić.

Gość miła jak zawsze
Powiedz,że nie jesteście na Ty. Rozumiem Cię i tez by mnie to drażniło. Jestem trochę starsza od Ciebie ale zawsze do obcych osób nawet mlodszych mówię przez Pan/Pani.

Gość gość
Tez pracuje w handlu. Na początku wydawało mi się śmieszne, że musimy mówić do np. 12latki czy gimbusow per pan, pani. Jednak nie zauważyłam aby oni się z tego śmiali, wiec chyba jest im miło. Taką mamy politykę sklepu. Tu nie hameryka, a pan, pani oznacza szacunek i podkreślenie ważności klienta. Klient nasz pan, a nie nasz kolega. Do mnie jeszcze nikt nie powiedział na ty.

Gość gość
Wielka PANI z KFC :D 🖐️