Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY PODAJECIE MAŁYM DZIECIOM SMAŻONE POTRAWY

Polecane posty

Gość gość

jakie i ile razy w tyg?

Gość gość
Moje dzieci jedzą to, co my. Jeżeli akurat w domu jemy coś smażonego to dzieciom też daję. Ile razy w tygodniu to trudno powiedzieć... jeżeli weźmiemy pod uwagę jajecznicę, omlet, racuchy, naleśnik to wyjdzie w sumie kilka razy w tygodniu. Typowych smażonych obiadów jak np. schabowe jemy mało, ale z raz w tygodniu zawsze coś smażę na obiad - czasami rybę, czasami kotlety. Zwykle na obiad robię coś pieczonego lub duszonego-trochę zdrowiej i mam na dwa dni ;-)

Gość gość
Hm, sporo mam takich potraw robionych na patelni i na tłuszczu, z tym że się nie przypiekają na nim. Sosy do spaghetti, do naleśników, czasem warzywa na patelnię, czy właśnie wymieniane już omlety, naleśniki, jajecznice. Nie uważam żeby to było niezdrowe, nie ocieka tłuszczem, nie ma przypalonego tłuszczu ani jedzenia. Z takich typowych smażonych robię czasem rybę w panierce albo placki ziemniaczane, ale to może raz na 2 tyg. Z podobną częstotliwością kurczaka w cieście naleśnikowym. Bo już piersi z kurczaka robię na patelni bez tłuszczu, w papierze. A mięsa na obiad praktycznie nie jadamy, więc nie ma schabowych, mielonych, czy mięs obsmażanych na patelni i dopiekanych później w piekarniku. I co do tego "małego" dziecka- niemowlakowi nie serwowałam placków ziemniaczanych nawet raz na miesiąc, gdzieś tak jak miał rok- półtora to jadł czasami rybę w panierce czy schabowego u babci.

Gość gość
Moj synek ma 18 miesiecy i je to, co my teraz. Dlatego raczej robie rzeczy typu salatki ziemniaczane czy makarony, duzo z piekarnika. Ale czesto tezjajecznice, czasami nalesniki, czasami warzywa z patelni, czasami makaron z sosem czydomowa pizza. A i sprobowal frytek kiedys, niestety poza moja kontrola. Ale poza tym nie je typowo smazonego ani ryby, ani kotletow.

Gość gość
a małe dzieci to wg ciebie od ilu?

Gość gość
Nie jestem autorką ale dla mnie małe to 1-3 lat i nie dawałam smażonego w 1 i 2 roku życia, w 3 zdarzało się sporadycznie, bo my nie jemy za często smażonego. Nawet teraz a ma prawie 4 lata np. z ryby zdejmuję panierkę (częściej jest z pieczona ryba bez panierki), ale je czasami filet z kurczaka albo smażone placki. Teraz częstotliwość 5-6 razy w miesiącu.