Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy tylko ja daje 7mieciecznemmu dziecku...

Polecane posty

Gość gość

Jeden staly posilek dziennie i nie daje zadnych kaszek its...wszystkie znajome mnie krytykuja a przeciez mleko jest najwazniejsze do 1 rz. Dziecko je 4 razy mleko i jeden staly posilek( warzywa + mieso), czy to zle? Jak Wy robicie?

Gość gość
Staraj sie dawać owoce miedzy posiłkami jabłko , banan . Ja dawałam jogurt naturalny. Mały trochę wybrzydzał wiec przestałam i teraz mam problem bo mały tylko mleko by chciał a ma 2 latka nie je kanapek tylko tosty z dżemem. Z owoców tylko jabłka i banany a gdybym wcześniej mu coś podawała nawet zeby sobie posokal chlebka czy coś to bym tego problemu nie miała . Staraj sie dawać nie tylko mleko . Ale np marchewkę z jabłuszkiem czy coś w tym stylu

Gość gość
Moj maly jak mial 7 miesiecy tez jadl glownie mleko, w koncu dopiero zaczelismy przygode z innymi pokarmami. Dawalam mu jednak do sprobowania po troszeczku coraz to nowych owocow, warzyw po to by poznawal nowe smaki i konsystencje. Obserwowalam jego reakcje. Jak nie zjadl, a tak bylo najczesciej to dojadal z piersi. Teraz ma 10 mies. i tez je glownie mleko ale na drugie sniadanie skubnie platkow owsianych z pieczonym jablkiem/gruszka/bananem, kawalek chlebka, avokado, pomidora. Na obiad rozne zupy, z kaszami, ryzem, pieczone warzywa. Na deser owoce.

Gość gość
Może podaj przed mlekiem kolo 15 czy 10 jeszcze jakiś owoc lub owoc z kasza np jaglana i wtedy niech dopije mlekiem? Owoce też powinno jesc, a jajko dajesz w tej zupie? Między posiłkami nic bym nie dawała, po co?

Gość gość
Moja mala ma 8 miesiecy, daje rano platki ryzowe na mleku i obiadek (zupa z rybka lub zoltkiem lub miesem)po za tym same mleko.Dziecko owocow jesc nie chce, nie przejmuj sie.Dziecko do 1 roku ma sprobowac innych smakow(warzyw i owocow).

Gość gość
Ja kaszki zaczęłam dawać dopiero jak mała zaczęła raczkować, w 9 miesiącu jakoś, jak była była w ruchu, lekarz mówił,żeby poczekać z kaszkami bo tuczą,a do 3 r.ż kształtują się komórki tłuszczowe,które potem przesądzają o tym czy osoba w dorosłym życiu będzie mieć tendencję do nadwagi

Gość gość
hmm ale sa kaszki bez cukru i zbednych dodatkow, ja malemu obrucz obiadkow daje kaszke raz dziennie i od czasu do czasu owoce bo nielubi.

Gość gość
moja jak miala 8m to glownie na kp byla, jadla troche kaszki mannej(sama gotuje jej) a tak to jadla 1 lub 2 lyzeczki zupki, owocow nie chciala. teraz ma 13 m dalej jest kp, je kaszke manna z bananem, zupy nasze, z owocow to lubi jagody,banany, truskawki, jezyny, pomarncze czasem sliwke zje. kanapek nie chce, czasem je sam chleb, parowke, naturalny jogurt lub serek homogenizowany naturalny. daje jej tez nasze obiady ale tylko probuje, jedynie zupy cos zje.

Gość gość
Parowka dla takiego malego dziecka...moze jeszcze smalec lub slonina?

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego na sile upieracie sie przy tym zeby dziecko jadło GŁOWNIE mleko a resztę jako dodatek. Moja corka jadła juz od 4mc rożne rzeczy a jak malała 7mc to: 6/7 mleko, 9/10 kaszka która sama gotowałam (płatki ryzowe, płatki owsiane, manna, jaglana kasza) i do tego dodatek owoca, 12/13 mleko, 15 zupka, 17 biszkopt i owoc (sama robiłam), 20 przed spaniem mleko. W nocy piers 1 w nocy. Moja koleżanka powiedziała ze sie cieszy ze dziecko wybrzydza i tylko piers chce bo nie musi tyle gotować co ja dla dziecka. Jak juz zaczęło jesc cos innego to gotowce-zupy ze słoika i kaszki słodzone z nestle.... Ale i tak po kilka łyżek aż mały miał ANEMIĘ na tym kuzwa nektarze bogów lecącym z piersi. klapki z oczu jej spadły! Zaczela ograniczać piers i dawać stałe jedzenie z większym zapałem niz wczesniej. Mały sie wykurował a ona unormowała piers-rano i wieczorem jako posiłek a nie picie/smoczek. Piers to tez pokarm. Uwazam ze trzeba dziecko przestawiać z piersi i nie ma ze zamiast zupy piers dostanie. Musi uczyć sie mielić te posiłki, poznawać smaki. Corka juz miała 7 zębów...wiec nie wyobrażam sobie miec jej wyłącznie na piersi.

Gość gość
Ja syna karmie mm, rano daje mu platki ryzowe na mleku i popoludniu zupe(z miesem lub zoltkiem), czasami owoce i czasami sloiczki bo nie zawsze moge gotowac lub po prostu mi sie nie chce.Syn ma 7,5 miesiaca i coraz bardziej interesuje sie jedzeniem na naszych talerzach, jak tylko zacznie samodzielnie siedziec przejde na BLW i polecam wszystkim, jak obserwuje kolezanke ktora karmi ta metoda mala je prawie wszystko i z wielka checia.

Gość gość
oczywiście, że źle robisz... oprócz obiadu dziecko w tym wieku powinno jeść jakiś posiłek owocowy, czyli deserek albo jogurt z owocami dla dzieci.. poza tym w tym wieku to już jeden posiłek pełny z glutenem, czyli właśnie jakaś kaszka.. pogadaj z pediatrą..on Ci powie jak karmić, bo jeszcze dziecko do anemii doprowadzisz..

Gość gość
ja daje 3 stałe posiłki, owoce, obiad, kaszki, nawet jogurty dla dzieci, to juz nie jest niemowle zeby piło cały czas mleko z butelki, idą zabki trzeba nauczyc gryśc, dac biszkopta, chrupka itp. moim zdaniem tobie sie nie chce robic i myslec codziennie co dzis zrobic dziecku, bo wygodniej dac mieszanke z butli i gotowe.

Gość gość
W internecie i w poradnikach dla rodziców są tabele z informacjami, kiedy się co wprowadza i jak planować posiłki w zależności od wieku. Warto poczytać.

Gość gość
No tak bo jogurcik dla dzieci napakowany cukerm to wartosciowy posilek, a co do tabel to widze ze 4razy mm i raz posilek staly w wieku 7m. Ja daje malemu kaszke i kupke, owoce jak ma ochote, czasem sok.

Gość gość
Nie czytałam wszystkiego, tylko pierwszy post. Jeśli dziecko jest na piersi, to ma prawo w pierwszym roku tylko smakować - dobre, lokalne produkty. Przy karmieniu sztucznym starałabym się jak najszybciej zastąpić dietą sztuczną mieszankę a po roku wyeliminować.

Gość gość
gość dziś Nie czytałam wszystkiego, tylko pierwszy post. Jeśli dziecko jest na piersi, to ma prawo w pierwszym roku tylko smakować - dobre, lokalne produkty. Przy karmieniu sztucznym starałabym się jak najszybciej zastąpić dietą sztuczną mieszankę a po roku wyeliminować. XXX I czym zastapic mm????

Gość gość
ja tak wlasnie robie, jak post wyzej. mam blizniaki karmione juz tylko mm (maja niecale 7 miesiecy), staram sie powoli wycofywac mm, chociaz pija najlepszej jakosci Hipp Bio Combiotik, ale to jednak syf w proszku jest i tyle. w ciagu dnia jedza 1-2 kasze bez cukru, owoce gotowane i surowe na zmiane, zupe na miesie lub na oleju rzepakowanym / swojskim masle, jady juz tez rozgotowany ryz z warzywami i zmiksowana cielecina. wkrotce mm zaczne zastepowac mlekiem migdalowym domowej roboty (mamy porzadna wyciskarke, robi sie z migdalow po prostu). a po roku dodam mleko krowie, chociaz juz teraz czasem jedza twarozek albo jogurt naturalny. gdybym nadal karmila piersia lub mieszanie, to dodawalabym mojego mleka do wszelkich kaszek.

Gość gość
mm najlepiej zastepowac mlekiem migdalowym. niestety w Polsce to kupne jest kiepskiej jakosci i drogie, wiec ja bede produkowac swoje wlasne. paczka migdalow = ok 1 litr mleka. tylko trzeba miec dobra wyciskarke, ok 2 tys zl wzwyz, ale warto zainwestowac. potem mozna robic domowe soki itp. ja mam pomrozone czarne porzeczki, bede robic z nich dla dzieci sok jesienia i zima, bez cukru, i koktajle jogurtowe.

Gość gość
gość dziś Nie czytałam wszystkiego, tylko pierwszy post. Jeśli dziecko jest na piersi, to ma prawo w pierwszym roku tylko smakować - dobre, lokalne produkty. Przy karmieniu sztucznym starałabym się jak najszybciej zastąpić dietą sztuczną mieszankę a po roku wyeliminować. XXX I czym zastapic mm???? xxxx Jak to czym, zdrową i urozmaiconą dietą.

Gość gość
Ja po roku u starszego dziecka wprowadzilam krowie, najperw do kaszek i nie bylo problemu.Obecnie mam drugie dziecko 9m i podaje 3 posilki mleczne+ zupy, owode, czasami chrupki kukurydziane.

Gość gość
przykladowy jadlospis moich blizniat z dzisiaj: - rano ok 7 - 120 ml mm - ok 10 - kaszka bez cukru, owsianka z dodatkiem jablek - ok 13:30 zupa (dosc rzadka) brokulowo - cukiniowa bez miesa, z dodatkiem marchewki, wlasnych mini pomidorkow koktajlowych (ok 4 mini pomidorki), swiezym listkiem bazylii, 1/3 zabka czosnku i odrobina oregano. zjadly tak, ze uszy im sie trzesly. - w miedzyczasie jakis owoc, np jablko z brzoskwinia - ok 16-16:30 zjedza drugie danie, czyli gesta, kremowa zupe na króliku, z selerem, kalarepka, marchewka i lyzka jogurtu, zageszczona kasza manna lub jaglana. - ok 19:30 (po kapieli) 120 ml mm, lub kaszka bez cukru zbozowa maja niecale 7 miesiecy, sa b zdrowe, silne. juz praktycznie siedza i raczkuja

Gość gość
aha, w miedzyczasie pija czysta wode lub gotowany domowy kompot z jablek (bez cukru oczywiscie).

Gość gość
gość dziś przykladowy jadlospis moich blizniat z dzisiaj: - rano ok 7 - 120 ml mm - ok 10 - kaszka bez cukru, owsianka z dodatkiem jablek - ok 13:30 zupa (dosc rzadka) brokulowo - cukiniowa bez miesa, z dodatkiem marchewki, wlasnych mini pomidorkow koktajlowych (ok 4 mini pomidorki), swiezym listkiem bazylii, 1/3 zabka czosnku i odrobina oregano. zjadly tak, ze uszy im sie trzesly. - w miedzyczasie jakis owoc, np jablko z brzoskwinia - ok 16-16:30 zjedza drugie danie, czyli gesta, kremowa zupe na króliku, z selerem, kalarepka, marchewka i lyzka jogurtu, zageszczona kasza manna lub jaglana. - ok 19:30 (po kapieli) 120 ml mm, lub kaszka bez cukru zbozowa maja niecale 7 miesiecy, sa b zdrowe, silne. juz praktycznie siedza i raczkuja XXX A ja myslalam ze bazylie mozna podawac od 9m, czy konsultowalas ten jadlospis z pediatra??Ogolnie bardzo mi sie podoba. :)

Gość gość
gość z 15.17 I co, kupka smakuje dziecku? :D :D :D

Gość gość
A ja pamiętam,że moja córka w wieku 7-8 m-cy odrzuciła praktycznie w ogóle mleko ,nie chciała pić. Więc na śniadanie jadła kaszkę,później deserek-owoce lub jogurcik, potem drzemka i jak wstała,to obiadek, później EWENTUALNIE udało się wcisnąć butlę mleka,a na kolację kaszka najczęściej. Dziecko nie utyło,wręcz przeciwnie,szczuplutka,ale to też genetyka,u nas nie ma w rodzinie grubych osób. Teraz syn kończy 3-mce i nie mogę się już doczekać wprowadzania stałych pokarmów. :)

Gość gość
gość dziś gość z 15.17 I co, kupka smakuje dziecku? smiech.gifsmiech.gifsmiech.gif XXX Ahahaha tam mialo byc zupka :D

Gość gość
gość z 19.59 Domyśliłam się, ale niesamowicie mnie to rozbawiło :) Pozdrawiam

Gość gość
nie musisz dawać słodkich kaszek, ugotuj mu jaglankę z daktylami i dobrze zmiksuj, będzie jak budyń, zdrowe i smaczne.

Gość gość
Ja proponuje dodac owoce koniecznie, czasami robie mus z jablek z pasternakiem, warto sprobowac.Psaternak malo popularny u nas jest choc kiedys byl jednym z glownych warzyw.