Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katia626

Jak wygląda wizyta u okulisty z ok 2 lenim dzieckiem?

Polecane posty

Gość Katia626

Witam. Córka ma 20msc i ostatnio pediatra zauważyła,że chyba "ucieka"małej jedno oko. Oczywiście dostałam skierowanie do okulisty i w poniedziałek czeka nas wizyta. Ciekawi mnie jak wygląda badanie u takiego dziecka tym bardziej,że córka niewiele mówi. Drugi problem to taki,że każda wizyta u jakiegokolwiek lekarza to jeden wielki krzyk i trzeba ją badać na "siłę"

Gość gość
też miałam dwulatka, z którym byłam u okulisty. Co mogę Ci poradzić? Najpierw powiedz dziecku jak wyglądają badania to znaczy na pewno będzie miała świecone do oczka, że Pani pokaże plansze np ze zwierzątkami i będzie musiała powiedzieć co Widzi. Jeżeli nie mówi widziałam też u okulisty plansze z rękami skierowanymi w różne strony. Było też badanie komputerowe czyli przykłada się twarz z jednej strony i lekarka jest z drugiej. Niestety przy tym badaniu trzeba być chwilę nieruchomym więc u mnei córka była na moich kolanach. Później było najgorsze czyli wizyta za 1,5 tygodnia, a przez ten czas kropienie oczu dwa razy dziennie atropiną (bardzo szczypie) żeby rozszerzyć źrenice. Na drugiej wizycie z tego co pamiętam była badana w ciemni też świeone do oczka - czyli badanie dna oka. I też komputerowo w ciemni. Niestety wyszła nam wada. Jeżeli chcesz przeczytać jak przekonałam moje dziecko do noszenia okularów to zapraszam na mojego bloga czekoladowedrzewo na blogspocie. Ale tak jak mówie zacznij od nastawienia dziecka, że to nic takiego że Pani zbada oczka żeby nie było dla niego to wszystko takie obce. Powodzenia!

Gość gość
aha i jeszcze pokazywana była książka do badania chyba daltonizmu i miała pokazać np gdzie jest motylek