Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjechać za granice czy zostać w kraju i zmienić miasto?

Polecane posty

Gość gość

Niedługo moja sprawa rozwodowa dobiega do finiszu, mam 37 lat i musze rozpocząć życie od nowa. Zastanawiam się nad wyjazdem za granicę, żeby...zapomniec. w Polsce mam dobrą pracę ale psychicznie już nie daję rady, na każdym kroku spotykam sie ze znajomymi mojego męża i słyszę jakieś nowiny, jak to cudownie układa się mojemu ex. Wiem, że nie jestem już najmłodsza i nie mam takich szans, jak 20- latkowie ale myslic ie, że jest jakiś kraj, gdzie w moim wieku można jeszcze się normalnie urządzić? Nie myślę o nowych związkach, raczej chcialabym znaleźć pracę i normalnie żyć. Mam ukonczone studia wyższe, znam b. dobrze angielski, dobrze niemiecki i francuski, ucze sie też od 3 lat rosyjskiego i norweskiego (jestem zafascynowana tymi krajami). Do tej pory pracowałam w finansach i radzilam sobie dobrze. Umiem i lubię ciężko pracować, nie straszne mi stresy itd. Myślicie, że mogę coś jeszcze ze swoim życiem zrobić?

Gość gość
Pewnie, że możesz :) moim zdaniem nawet nie musisz uciekać. A co w tym złego, że jemu się cudownie układa? Wiem, że to trochę boli, ale to po prostu zazdrość, zwykłe uczucie jak każde inne i można je stłumić.

Gość gość
no własnie, a myślicie ze w moim wieku jeszcze uda się rozpocząć cos od nowa?

Gość gość
Może powoli, poszukaj innej pracy gdzieś w Polsce, jeśli się znajdzie to się wyprowadź. Postaw na jakieś stanowisko związane z finansami i tymi językami :)

Gość gość
Z doświadczeniem w finansach i tyloma językami po prostu bierzesz do ręki mapę świata i wybierasz sobie kraj :) powodzenia

Kazdy wiek jest dobry pod warunkiem ze sie chce. Z twoimi kwalifikacjami stawialbym na Norwegie: )

Powiem ci tak - niema czegoś takiego jak rozpoczecie czegos od nowa - wspomnienia zawsze pozostaną...z czasem jedynie przestaną aż tak boleć. Ale możesz zacząć robic w końcu wszystko dla siebie - i nie ważne czy tu czy gdzie indziej. Zadbaj o siebie! Zacznij wychodzić! Zacznij jeździć na wycieczki - gdzie poznasz wielu wspaniałych ludzi. Jeśli chcesz na prawde wyjechać zagranice - to tylko dlatego, że chcesz poznać ten kraj i tam zamieszkać i się rozwijać. Nie dlatego aby zapomniec. Tam tez trzeba ciezko pracować, czasem nawet ciężej aby sie utrzymać. Fajnie ze znasz już języki - co na pewno ci pomoże bardzo. Jak masz na to kase to jedź do niemczech do duzego miasta i znajdź tam pracę :) Jak sie nie psodoba to wrócisz z doswiadczeniem :) Co ci szkodzi - a pozwiedzasz :)

Gość gość
Problem w tym, że każdy ze znajomych i rodziny mi to odradza. argumentują to tym, że jestem za stara na zaczynanie wszystkiego w nowym miejscu i że pewnie nigdzie pracy w tym wieku nie znajdę a jeśli juz to jakieś sprzątanie z którego się nie utrzymam. Nie mam jakos strasznie duzo oszczędności ale mam skromne potrzeby i umiem obyć się bez wielu rzeczy. Ja zdaje sobie sprawę, ze taki wyjazd to w pewnym sensie ucieczka od wspomnień tylko, że juz psychicznie nie daję rady. Rodzina zaczyna mi powoli wypominac, że rozwód był w dużej częsci z mojej winy (nie zdradziłam, małżenstwo wypaliło sie z powodu rozbieznych celów a potem mój ex poszukał sobie innej, wiec sądzę, ze wina leży po obu stronach, zresztą to nieistotne w temacie, który poruszam), a ja powoli zaczynam bać się przyszłości, ze stanę się zgorzkniała. Wiem na 100%, że nie bedę chciała już wiązać się z nikim, stawiam na pracę, spokojne i skromne życie.

Gość gość
Rodzina tylko gadac potrafi, zagranica jest inaczej. Nowe doswiadczenia i tak dalej - jak wyjedziesz i nie pojdzie to wrócisz co za problem. Moja kolezanka wyjechała i fakt zaczynała od sprzatania i podawania sniadan ale teraz robi kursy, egzaminy z jezyka itp i coraz to wyzej awansuje. To nie polska ze po 30 roku zycia cie juz nigdzie nie chcą/.

Gość MajaWalia27
Jeśli masz chęć spróbować- to do dzieła,masz świetne kwalifikacje i znajdziesz doskonałą pracę. Wiek nie gra żadnej roli. A wręcz przeciwnie, Twoim atutem będzie doświadczenie. Możesz spróbować w Londynie,w city,ale sam Londyn to koszmarnie drogie miasto. Założ sobie jakiś fajny cel....a może za kilka lat wrócisz do Polski z potężnym kapitałem, nowymi doświadczeniami i założysz jakąś firmę związaną z finansami....prosperującą w Polsce, i za granicą. Kto wie. ODWAGI.

Gość Mirek321
Z tyloma językami to droga wolna :) brawo za pomysł na siebie i determinację, a wiek nie jest zły :) Wyjechać można ale lepiej wcześniej upewnić się na kilka miesięcy czy wytrzymasz za granicą :) Pojedź do Norwegii ponieważ tam są świetne warunki i znasz język więc będzi Ci dużo lepiej. Pracę znajdziesz dzięki firmie Eurokontakt i przekonasz się czy leży Ci praca za granicą na stałe :)

Gość gość
Ja w wieku 28 lat wyjechałam do Niemiec. Jestem bardzo zadowolona z tej decyzji. Oczywiście wiadomo, do takiego wyjazdu warto się odpowiednio przygotować no i dobrze nauczyć się języka. Ja przez 2 lata uczyłam się w http://www.mawil.pl/ , dzięki temu udało mi się znaleźć dobrą pracę i dobrze żyć. :)