Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tita1993

Renta rodzinna po zmarły ojcu

Polecane posty

Witam.. odbierałam rente po zmarłym ojcu wraz z siostrą lecz po zakończeniu nauki w szkole zawodowej całą rente teraz odbiera siostra. po kilku latach (dokładnie po 4) podjęłam naukę w zaocznym liceum. czy w takiej sytuacji mogę złożyć wniosek o ponowne wypłacanie renty (dodam że mam 22 lata i obecnie uczęszczam do 2 klasy liceum a renta była wypłacana z KRUS-u)? jeśli tak to czy siostra będzie musiała oddac pieniądze do KRUS-u za ten rok nauki przez który nie pobierałam renty??

Gość gość
Dostaniesz rente na pol siostra mic nie będzie musiala oddawac

a czy muszę złożyć jakiś wniosek czy wystarczy ze wyślę zaświadczenie że się uczę

Gość gość
Wniosek i zaswiadczenie ze szkoly.

Gość gość
Zaswiadczenia i nr konta bankowego jeśli renta jest Ci przyznana a jest wniosek niepotrzebny.

Gość gość
Idziesz do krus pobierasz wniosek o przyznanie renty rodzinnej,we wniosku bedzie punkt dotyczacy nauki w szkole i z pewnoscia bedzie wymagane dolaczenie do wniosku zaswiadczenie ze szkoly ze kontynuujesz nauke. Wypelniony wniosek wraz z zaswiadczeniem skladasz w krus i czekasz na pisemna decyzje od nich.

Gość tita1993
Tylko ja juz miałam przyznaną rentę ale zawiesi li mi wypłacanie bo przerwalam naukę.. I teraz nie wiem czy wystarczy wysłać zaświadczenie czy trzeba wypełnić wniosek