Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się uczy rosyjskiego?

Polecane posty

Gość gość

Njpierw się uczy na pamięc tego alfabetu, tych znaczków? Nie rozumiem jak to idzie. Jak się nauczyć cczytać te słowa?

Gość gość
Oczywiście że od alfabetu troche się różni od polskiego

Gość gość
tak, najpierw musisz opanować pamięciowo litery rosyjskiego alfabetu czyli cyrylicę, nie ma rady

Gość gość
Od podstaw czyli od alfabetu ale tez od razu trzeba wiedziec gdzie w danym slowie wstawic znak zmiekczajacy. To latwy jezyk,ja sie uczylam 6 lat w sumie bo kiedys byl obowiazkowy.

Gość gość
Alfabet my uże znajem, uże piszem i czytajem... Zna ktoś z was ten wierszyk ? Mnie go uczyli w szkole w roku 1986 a pamiętam go do dziś :D

Gość gość
Ja pamiętam, że po dwóch lub trzech latach zasuwałem nie źle pisząc i czytając. A dziś jak w tv coś mówią to rozumiem. Uczyłem się 8 lat w podstawówce za PRL'u Jezyk łatwy

Gość gość
pozornie łatwy, bo niektórym się wydaje, że skoro jest językiem słowiańskim to np. zasady gramatyki są takie same jak w polskim a to tak nie działa ;)

Gość gość
Алфавит – Alfabet Transkrypt fonetyczny: Ałfawit my uże znajem, uże piszem i czitajem i wsje bukwy po parjadku, bez aszybki nazywajem: a, be, we, ge, de, je, jo, że, ze, i, i kratkoje, ka, eł, em, en, o, pe, er, es, te, u, ef, ha, ce, cz, sza, szcza, twiordyj znak, y, miagkij znak, e, ju, ja. Tłumaczenie: My już znamy alfabet, piszemy i czytamy i wszystkie literki w kolejności, bezbłędnie wymieniamy …

Gość gość
Nie pamietam ale bajke o rybaku i zlotej rybce opowiem bez problemu mialam swietna nauczycielke rosyjskiego,generalnie to poradzilabym sobie dzisiaj z tym jezykiem pomimo duuuzej przerwy.

Gość gość
tez byłam dobra z rosyjskiego w podstawówce i liceum, potem prawie 30 lat nie używałam tego języka, ostatnio miałam okazje odkurzyć go nieco w rozmowie z Litwinkami, oj, szło mi jak po grudzie, ile pouciekało przez tyle lat, aż szkoda

Gość gość
Pamiętam w LO na koniec roku mi wychodziło między 4 a 5 i mi nauczycielka powiedziała, że jak zaśpiewam Biełyje rozy to mi 5 da. Tekstu się nauczyłam to nic takiego ale mój talent wokalny to porażka. No ale kobita starania doceniła i dała bdb Ale śmiejemy się ze znajomymi do dziś przy okazji jakichś klasowych spotkań

Gość gość
Właśnie odnalazłam w necie książeczkę, od której zaczął sie mój kontakt z językiem rosyjskim ( próbowałam sama bo rosyjski zaczynał się dopiero w kl.5-ej chyba ), http://karina-nazanyan.narod.ru/en/0701151641260.jpg, bardzo podobały mi się ilustracje i koniecznie chciałam wiedzieć, co tam jest napisane, każdą bukwę sprawdzałam jak się nazywa, z tego składałam fonetyczny zapis, potem sprawdzałam w słowniczku co to za słowo, syzyfowa praca ;) Wielu ze słów nie mogłam znaleźć, to dopiero było przykre.

Gość gość
my wsie bukwy uże znajem, uże piszem i czytajem i wsie bukwy po pariadku bez aszibki nazywajem. w rosyjskim c zytamy o jak a.

Gość gość
Najlepiej idź na profesjonalny kurs. ;) Tam na pewno nauczysz się tak, jak trzeba. Sama uczyłam się rosyjskiego w http://www.jezykrosyjski.com.pl/ i jestem naprawdę zadowolona z efektów.

Gość gość
Rosyjski nie jest wcale taki łatwy. To, że brzmi podobnie do polskiego, nie znaczy że to jest łatwe. Jak ktoś zna na poziomie szkoły podstawowej, to rzeczywiście myślę, że jest to proste ale jak chcesz już więcej, to niestety trochę nauki jest. Myślę, że samemu w domu to może być mega trudne dla osoby, która nie zna podstaw.