Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy trudno zorganizować sobie samemu wycieczke

Polecane posty

Gość gość

Marzy nam się wyjazd do jakiegoś egzotycznego kraju z meżem. Zastanawiamy się czy organizacja takiej podrózy jest trudna....Czy ktos z Was podróżował kiedyś na własną rękę do Azji albo do Ameryki?

Gość adventure travel
kupujesz bilet i lecisz w ciemno, na miejscu szukasz fajnych miejsc na noclegi itp. Polecam nparawde, bo to z internetu to samo ścierwo turystyczne. Polecam jednak troche podszkolić lokalny język kraju gdzie się wybieracie.

Gość gość
Tylko przez biuro bo samemu to kicha

Gość gość
Ja, nie raz. Mozesz sobie znalezc miejsca noclegu przez internet, poza tym na lotnisku hotele bywaja 2x tansze ( no bo last minute), jeszce taniej na niejscu. Jak jedziesz w cieply klimat, nie potrzebujesz bagazu, wszedzie wszystko mozesz dokupic. Ja wychodze z zalozenia, ze skoro ludzie w tych krajach normalnie zyja, to niby czemu nie ja. W dodatku Azja i Ameryka PD w wiekszosci jest duzo tańsza od Europy, Polski tez.

Gość amaradka
Pewnie,że tak. Wiele osób mysli,że jest to bardzo drogie ale tak naprawdę to wszystko zalezy od Twojej organizacji. Można sobie wszystko zaplanować w naprawdę niedrogi sposób. Szczególnie,że wiele linii oferuje niedrogie przeloty. Na przykład linia lotnicza KLM. Z Warszawy lecisz przez Amsterdam i możesz w dwie strony polecieć sobie do Pekinu albo do Bangkoku w cenie 2000 zł. Na miejscu jest już bardzo tanio. Poza tym obecnie mają tam dobry konkurs: http://klmspecials.pl/ Można dostać zwrot kasy za bilety.

Gość gość
Nie masz kasy chcesz na wszystkim zaoszczędzić to nie porywaj się z Motyka na księżyc typowo polskie

Gość gość
Oooo kolejny cebulak chce wyjechać na wycieczkę piniedzy brak ale zdjęcia egzotyczne na fejsa muszą być haha

Gość gość
Nie dosc ze kest taniej to jest po prpstu o wiele fajniej. Jedz koniecznie, my z mezem tak podrozujemy od lat

Gość szeszka
Nie jest jakoś szczególnie ciężko, jeśli masz porządny budżet. Można znaleźć co prawda tanie bilety i noclegi, ale nie zawsze. Ja zazwyczaj korzystam z bookapart.com, ale do w Azji np. jeszcze nie byłam, a chciałabym :)

Gość gość
nigdy z żadnym biurem i na żadną wycieczkę. kupujesz dobry przewodnik po kraju do którego chcesz jechac, szukasz przelotów, noclegów, ustalasz wstępną marszrutę (jeśli chcesz się przemieszczać). i tyle. raz tylko byłem na tzw. imorezie z biurem podróży i nigdy więcej. Ale przez samo biuro podrózy możesz np. zarezerwowac bilet, hotele i przejazd z lotniska do pierwszego hotelu i z ostatniego na lotnisko. To jest wygodne. Ja tak byłem w Tajlandii. Ostatniobyliśmy w Gruzji. Tylko jeżdżąc indywidualnie możesz naprawdę poznac i poczuć dany kraj. Po Europie zawsze własnym samochodem.

Gość gość
Z biurami podróży jest drożej,ale bezpieczniej dla kogoś,kto nie zna dobrze angielskiego lub języka,który w danym kraju może się przydać.Wtedy bez opieki pilota czy rezydenta nic nie wskórasz kiedy zachorujesz albo cię okradną.Dużo ludzi podróżuje na własną rękę,hotele przez internet można,wygoogluj sobie co i jak to się dowiesz,hotele,mieszkania na wakacje w Europie i nie tylko:-P

Gość gość
Uważam, że nie ja zawsze sama organizuję wyjazdy. Tak ja teraz na ferie. Mam nadzieję, że w połowie stycznia będzie piękna zima w Zakopanem :) Uważam, że zimą jest tam bardzo pięknie. Jadę tam na ferie z kumpelami, już szukałam noclegów. Szukałam dobrego i taniego (choć wiem, że to rzadko idzie w parze oczko.gif noclegu w miejscowości Zakopane, Znalazłam fajną stronkę http://otonoc.pl/noclegi-Zakopane z zaskakująco dużą ilością noclegów w Polsce i fajną usługą - lokalizacja najbliższego noclegu w miejscowości. Takie coś widziałam tylko na booking ale booking znowu ma dużo mniej hoteli niż ta http://otonoc.pl

Gość telegrzanka5
zależy jaką wycieczkę my z mężem organizowalismy do USA całkowicie sami, koszt nie całe 20 tysięcy bilety lotnicze do USA http://tanielatanieusa.pl/ kupowaliśmy tutaj , a wycieczke planowaliśmy na pół roku wczesniej ;p

Gość gość
Osobiście jestem zdania, że łatwiej sobie samemu zorganizować wycieczkę niż dla całej niezorganizowanej grupy. Wielokrotnie przekonałam się, że samemu to człowiek wszystko na liście odhaczy i wie, że jest zrobione. Podobnie miałam niedawno kiedy się wybierałam do Krakowa. Nie problem był z miejscami do zwiedzania i restauracjami ale z noclegami. W końcu udało się znaleźć fajne miejsce bed&breakfast w centrum - http://www.apartmentcracow.com/pl/

Gość gość
czytając twój post i jednoczesnie przypominajac sobie moje ostatnie wakacje wlasnie zorganizowanie na wlasna reke az przechodzi mnie(pozytywny) dreszcz po ciele. Odlozylem troche grosza i zabralem dziewczyne do Meksyku. Spontaniczny wypad, bilety dosyc tanie zarezerowalem spontanicznie na http://www.eloty.pl/meksyk/ i polecielismy. Do dzis kiedy tylko mamy wolny wieczor ogladamy zdjecia z tego wypadu i wspominamy

Nigdy, nigdy, nigdy więcej nie organizowałabym sobie urlopu sama. My w zeszłym roku się porwaliśmy na tak durny pomysł i żałowaliśmy jeszcze przed wylotem. Wszystkiego musisz pilnować sama, każdy najmniejszy punkt wycieczki musi być wcześniej przez Ciebie przemyślany, bo trzeba jednocześnie dbać np o transport (no chyba, że np stać Was na wynajęcie auta, co w niektórych krajach może być droższe niż Wasza wycieczka :P). Masakra. Już nie mówiąc o tym, że zanim wyjedziesz na urlop, to wiesz już o kraju i atrakcjach wszystko - i możesz robić za przewodnika, bo spędziłaś godziny na szukaniu, czytaniu, układaniu planu... A jak kupujesz z biurem (my np jesteśmy w tym temacie wierni Itace), to masz to wszystko w nosie. Kupujesz wycieczkę i możesz nic nie wiedzieć o kraju, a świetnie się bawić i chłonąć wiedzę już na miejscu, a nie z Wikipedii. Ogólnie - polecam wycieczki zorganizowane. No chyba, że mówimy o spontanie w Bieszczadach, ale autorce nie o to chodziło :)

Gość gość
A ja od wielu lat sama jezdze ( w sensie nie na zbiorowki) , bo czasem z męzem, czasem z dziecmi, czasem faktycznie sama. Czuje sie niezalezna, nie jestem skazana na przypadkowe towarzystwo, ogladam to, co mnie najbardziej interesuje, nie przeplacam, zawsze z marszu znajduje nocleg, jedzenie, komunikacje. Biura turystyczne maja zbójeckie stawki, bo przeciez musi na tym zarobic sztab ludzi,ja np Azje, ktora jest bardzo tania, zwiedzam za 1/4 ich ceny.

Gość renatka91
Aż tyle taniej nie na pewno się nie uda, chyba że liczyć do bardzo rozbieżnych standardów, ale to co innego. Zresztą najtaniej zawsze będzie w last minute. Ja tak często z itaką robię, bo raczej nie mogę robić długofalowych planów. Zresztą tych różnego typu promocji jest wiele.

Gość Mirq
Nie zawsze lasty wychodzą najtaniej. Bywa, że Itaka ma rewelacyjne firsty. :)

Gość Renatka91
Mirq, to fakt, subskrybuję newslettera itaki i wiem, że często firsty czy inne promocje są ciekawe, ale niestety w moim przypadku nie mogę planować z większym wyprzedzeniem urlopu, więc pozostają lasty i inne promocje.

Gość dariaze
Czy w ofercie na lato w sierpniu maja jeszcze jakiś ciekawy kierunek?

Gość Womanonthewaye
Hey ja od lat podróżuje sama. Miesiac temu bylam na Kubie. Bylam wczesniej w azji, Brazylii, jamajce. Latam tanim kosztem, sama rezerwuje hostele/hotele. 1. Pomysl gdzie chcesz leciec 2. Szukaj tanich lotow ( ja uzywam skyscanner.com) 3. Booking . Com do rezerwacji hoteli 4. I droga wolna:) Dla mnie planowanie to rownie dobra frajda jak sam wyjazd. W lutym lece na teneryfe ( 3i raz) z chrzesniaczka tym razem ( 14 lat) Polecam moj blog Www.womanontheway.com

dariaze, musisz wejść na ich stronę i popatrzeć, sporo tam fajnych lastów

Gość Renatka91
dariaze, to zależy, co preferujesz, bo na pewno znajdziesz wczasy w Bułgarii, a widziałam również, że itaka w no limits ma rejs w okolicach trzech greckich wysp. Nie musisz mieć nawet doświadczenia żeglarskiego.

Gość QmataAga
A która to oferta? Możesz podrzucić link? Jestem zainteresowana! :)