Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lizbeth

Kierunek liceum i co po tym

Polecane posty

Jaki najlepiej kierunek wybrać do liceum? Jestem dobra z przeciwnych sobie kierunków. Moim ulubionym przedmiotem jest angielski, matematyki nie nienawidzę i nie jestem z niej kiepska, ale kompletnie nie mam pojęcia jaki kierunek wybrać... Zastanawiałam się nad Anglistyką albo klasą europejską (słyszałam jednak, że jest ona dla nie zdecydowanych). Liceum chciałabym wybrać już pod kierunek studiów i przyszłej kariery, ale... No właśnie co po tym? Jakie kierunki kariery są dostępne po tym... tłumacz? A może jest coś innego?

Gość gość
przećwicz pisownię nie z przymiotnikami i czasownikami. nienawidzić to jedno słowo: nienawiść, nie pisze się tego osobno. nie jestem - dobrze, czasownik. niezdecydowany - przymiotnik. oprócz tego, twoja wypowiedź zawiera błąd logiczny: mówisz, że jesteś dobra z przeciwstawnych sobie przedmiotów, a jako przykład wymieniasz angielski, który lubisz i matematykę, której nienawidzisz. więc nie jesteś dobra z przeciwstawnych sobie przedmiotów? chyba że j. angielski to dla ciebie przedmiot ścisły. oprócz tego, nie ma takiego kierunku, jak "tłumacz". mówisz tu raczej o zawodzie. zgoogluj sobie listę kierunków na jakiejkolwiek uczelni i zobacz, jakie kierunki są dostępne. wtedy będziesz mogła zdecydować. weź jednak pod uwagę, że j. obcy jest na maturze obowiązkowy. a pozostałe przedmioty pozwolą ci ubiegać się także o inne kierunki. odnosząć się natomiast do tego, czym można zająć się po anglistyce: oprócz tłumaczeń mogą to być korepetycje, szkoła językowa, jakiekolwiek przedsiębiorstwo czy działalność z anglojęzycznymi klientami czy współpracownikami, wydarzenia uwzględniające osoby anglojęzyczne. chcę ci jeszcze zwrócić uwagę, że w liceach i technikach nie ma kierunków: kierunki są na studiach, w szkołach wyższych; w szkołach średnich - profile. pozdrawiam.