Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kikii81

MENU 6 miesięcznego dziecka karmionego butelką

Polecane posty

Gość kikii81

Jakie macie pomysły na rozszerzanie diety u 6miesięczniaka? Jak wygląda jadłospis u was? Ile dajecie kaszek a ile jedzonka (oprócz mleka) i co jedzą wasze bobasy?

Gość gość
mój ma 6 miesięcy i je tak: 7-8 mleko 180 10-11 kaszka z owocem 13-14 zupka warzywna 16-17 owoce 19 mleko 210 o 3-4 budzi się na 150 mleka

Gość gość
3-6 razy piers na zadanie, ok 180 gr obiadu (gotuje sama, zwykle 2-3 składniki, np dziś brokuły, marchew, ziemniak), 150 gr owocow (np dziś brzoskwinia, jabłko, banan), 210 ml mm z kasza (dzisiaj gryczana,mzblendowana). Ma 7 miesięcy. 72 cm, 8,5 kg.

Gość gość
juz gdzies pisalam przykladowe menu moich 7-miesiecznych blizniat, ale powtorze: - ok 6-7 rano 180-210 ml mm, czasem pospia nawet do 8 rano - ok 10 (w zaleznosci do ktorej spaly) kaszka bez cukru, np owsianka z owocami - ok 13-14 obiad (gesta, pozywna zupa na warzywach, 3 razy w tyg z miesem - krolik, jagnie, indyk, cielecina. do zupy dodaje czasem grysik, czasem kasze jaglana, ryz i robie wtedy potrawke, czasem blenduje same warzywa. dodaje juz odrobine czosnku, odrobine naturalnych ziol typu oregano, majeranek, bazylia, koperek, zielona pietruszka, majeranek itp). w wiekszosci gotuje im sama, raz na czas dam sloiczek Hippa. - ok 16-17 owoce, czasem mleko zamiast ok 180 ml, jak bardzo glodne - ok 19-20 kasza bez cukru zbozowa lub mm 210 ml, i zwykle spia do rana. teraz sie budza w nocy czasem bo ida kolejne zeby, ale wtedy daje wode, przytulam, staram sie nie przyzwyczajac na nowo do jedzenia w nocy.

Gość gość
7 mm -180ml 11-mm 14-obiadek 17-owoce z kaszka 20-mm

Gość gość
mój syn ma 5 i pół jest na piersi zaczynam wprowadzać mu warzywa i kleik ryżowy czy ktoś sie orientuje ile gram czy ml powinien zjeśc obiadku warzywnego a ile ml kleiku ryżowego na razie je te dwa dania i piers ale nie wiem ile mu dawać na razie mało mu daje by sie nauczył jesc je marchewke, jabłko, i kleik ryzowy to tyle na razie ale bede wiecej jarzyn mu wprowadzać kleik ryzowy na moim mleku odciagniętym z piersi i zmieszanym troche z woda

Gość lolinka34
No a ja daję tak: 2xkleik kukurydziany rano i wieczorem, 1x manna z mlekiem gotuję ok. pół łyżeczki na 100 ml wody, 1x kaszka ryżowa owocowa- wieczorem, ok. 13.00 warzywko np. brokuł, ok. 16.00 deserek np. jabłuszko i tyle na razie. Moja córcia ma 6miesięcy, powiedzcie, czy mam coś jej więcej dodawać do diety już teraz czy zaczekać np. z mięskiem? i czy to co jej daję jest wystarczające? dodam, że karmię ją sztucznie.

Gość gość
moje dzieci majac 6 miesiecy juz dawno jadly zupy warzywne z miesem, ryba itp. poza tym rozne warzywa, nie jedno naraz. za duzo kaszek sztucznych dajesz, po co tyle zapychaczy? wystarczy raz dziennie owsianka z owocami, jaglanka, czy kasza manna. kleikow nigdy nie dawalam.

Gość gość
Piszesz, że podajesz dziecku manne. Pytam z ciekawości jaką dokładnie kaszkę? Taką zwykłą manne? Zawiera gluten?

Gość gość
Syn 7 miesięcy. 4-5 razy piers na zadanie, zupa warzywna z mięsem (np jutro kalfior, ziemniak, marchewka, indyk), owoce (np jutro jabłko, gruszka, mielone len, nasiona chia, sok jabłkowy dla rozrzedzenia), kasza jaglana z musem bananowym.

Gość gość
Kiedy wprowadzać mięsko u półroczniaka? I ile go dawać na początku? Moja córka je póki co tylko po jednym warzywku raz dziennie, raz deserek np. jabłuszko, na noc kaszka ryżowa, oczywiście mleko w międzyczasie ok. 150 wypija średnio na butelkę, córeczka je częściej a mniejsze porcje woli, nie to że się odchudza ;) ale miała ogromne problemy z brzuszkiem i teraz przy mniejszych porcjach je lepiej a kolki minęły dawno temu;)