Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaparcia u 2 latka pomocz

Polecane posty

Gość gość

Od maja odkąd dziecko nie nosi pieluchy jest problem ze zrobieniem kupy. Widzę że chce zrobić kupkę bo wołai mówi że boli brzuszek siada na nocnik i nie chce zrobić wstrzymuje tak potrafi wstrzymywać kilka dni czasem nawet tydzień. Zwykle jak 6-7 dnia nie chce zrobić dostaje czopek i wtedy załatwia się z wielkim płaczem. Robiliśmy usg jamy brzusznej wszystko w porządku, przyjmuje od tygodnia lactuloze na noc i trzy razy dziennie debridat po 5ml, do tego pije kompoty ze śliwek jabłek, codziennie je owsianke,płatki owsiane, jogurty naturalne,je jabłka śliwki, winogrona, zupy z kaszami,ze słodyczy od czasu do czasu lizaka albożelki max2razy w tyg. Idziemy jutro na badanie krwi morfologia itp,badanie moczu oddane jutro będą wyniki. Czy wasze maluchy też mają takie problem,nie wiem co robic. Do lekarza idziemy z badaniami w pon, poprosze o badanie na kal

Gość gość
Moze konieczna bedzie kolonoskopia :o

Gość gość
Ja u mojej 2 latki stosowałam forlax w saszetkach (pół saszetki do soku lub herbatki wlać i ma wypić). Do 48 h powinien być stolec. Mojemu dziecku gastrolog kazałą brac ten preparat.

Gość gość
Od kiedy dziecko nie nosi pieluchy? Sorry - ale tak to jest, jak się zbyt wcześnie nocnikuje dziecko. 3/4 dzieci moich znajomych odpieluchowanych przed 2 rokiem życia miało identyczne przeboje, włącznie z tym, że jendemu z nich lekarz kał dosłownie wyciągał z o***tu w rękawicach, tak się mały zaparł, że nie zrobi kupy i już. Płakały i mówiły, że nie będą robić kupy na nocnik i tyle. Mój sprawdzony sposób to dopóki się nie załatwi, podawaj ciepłą, przegotowaną wodę naprzemiennie ze śliwką Gerbera w słoiku (oczywiście od rana, na czczo). U mojego dziecka zazwyczaj puszczało max po połowie dnia.

Gość gość
Aaa, doczytałam, od maja nie nosi pieluchy. Czyli jak miał trochę ponad 1.5 roku posadziłaś go na nocnik. I masz babo placek, odpowiedni czas na odpieluchowanie to między 2 a 3 rokiem życia, NIE BEZ PRZYCZYNY, wbrew temu co sądzą o tym te, które i 9 miesięczniaki sadzają na nocnik 🖐️

Gość gość
Dla tak małych dzieci to chyba tylko dicopeg junior, od 6 miesiąca życia można stosować.

Gość gość
Przechodziłam to samo ze swoją dwulatka. Odkąd zaczęła być sadzana na nocnik to się zaczęło wstrzymanie. Moja swój rekord pobiła nie robiąc 11 dni,wylądowała w szpitalu,najpierw badanie palcem, potem lewatywa która nie ruszyła po prostu ani trochę. Ostatecznie miała wydobywany kał ręcznie,był tak zbity ze podczas wydobywania poranil jej cały o***t, krew się lala a dziecko to myślałam,że z bólu zejdzie. W życiu nie słyszałam żeby jakiekolwiek dziecko tak plakalo . miała też robiona kolonoskopie w wieku 4 lat . pilnuj tego bo dziecko będzie miało traume jak moja. Moja teraz ma 6 lat i do tej pory boi się lekarzy,jak jest jakieś badanie to nie ma mowy żeby obyło się bez ryku. Do tej pory czasami ma problemy z kupą,ale teraz to jak już dwa dni nie robi to czopek i bez dyskusji, chociaż ich się boi panicznie.

Gość gość
Gościu z 20.00 - czy ty jesteś normalna??? Dziecko ci nie robiło kupy JEDENAŚCIE dni a ty dopiero po takim czasie zawiozłaś je do szpitala??? Dzieci do 3 roku życia po maks 3 dniach bez wypróżnienia MUSZĄ trafić do lekarza żeby mieć zrobioną wlewkę (jak potrafisz to robisz w domu, ja tak robiłam zestawem aptecznym mojej córce 2,5 roku - konsultowałam się z pediatrą i on mi powiedział, że jak trzecią dobę nie ma stolca to nie ma co czekać i lewatywa - bo czopki nie działały - bo potem będzie za późno!!!). Trzeba działać szybko, zaparcia to poważna sprawa, nie bagatelizujcie ich i nie bójcie się lewatywy, tylko trzeba ją robić wcześnie a nie po 11 dniach!!!

Gość gość
Szkoda, ze nie nocnikowalyscie w wieku pol roku kretynki :o a ta co czekala 11 dni - wiesz co, szczerze mowiac najchetniej wsadzilabym ci w tylek kolczaste dildo a potem je pomalutku wyjmowala ustawione na najwyzszej wibracji. Jak mozna byc tak nieodpowiedzialnym, bezmyslnym i bez grama wyobrazni?!?!?!? Sama zafundowalas swkjemu dziecku takie katusze, czys ty z byka spadla durna babo???? Az mi sie noz w kieszeni otwiera!!!!!!!

Gość gość
trzeba iść do dziecięcego gastrologa- u nas dopiero to pomogło, wcześniej męczyliśmy siebie i dziecko różnymi sposobami syropami itp na necie nikt ci nie pomoże bo jedno dziecko się załatwi po łyżeczce lactulozum a innego i pół butelki nie ruszy . Problem z zaparciami to często problem w głowie a nie w jelitach. Idź do specjalisty

Gość gość
z doświadczenia wiem, że tu tylko psycholog pomoże. W naszym przypadku kazała na początek wrócić do pieluch na czas kupki.

Gość wejna
u mnie zaparcia zlikwidował dicopeg junior , a jeżeli twojej córce będzie nadal problem wisiał w powietrzu to rzeczywiście trzeba udać się do psychologa. Może ma jakiś uraz czy coś.

Gość gość
Jestem kretynką, która sadzała na nocnik już 9 msczne niemowlę i o dziwo dziecko (obecnie 3 latek) nigdy nie miało zaparć, więc proszę tak nie uogólniać!!!

Gość gość
Autorka tak to opisała że można przypuszczać że chodzi o zaparcia nawykowe, może spróbować z dicopegiem na początek, może tylko małemu źle się kojarzy wypróżnianie.