Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Akwariumdlawelonek

Jak przygotować akwarium na dwa welonki

Polecane posty

Gość Akwariumdlawelonek

Hej! Chcę założyć akwarium dla dwóch welonkow. Ale chce to zrobić dobrze, bo słuchając rad Pani z zoologicznego pierwszy welonek mi wczoraj umarł:( Nie chcę żeby sytuacja się powtórzyła, więc zacznę może od tego co mam. A więc po pierwszym welonku został mi filter który odrazu napowietrza z deszczownica lub wężykiem, ale chyba wole deszczownice. Mam termometr, paczkę drobnych kamyczków z zoologicznego i trochę małych troszke większych od tych kupionych zebranych z podwórka (wyparzonych i umytych) i jeszcze nie używana paczkę Zwirku (takiego jakby bialego piasku) też z zoologicznego. No i akwarium (trochę dziwna objętość bo akwarium robił już dawno temu mój dziadek) o objętości 63,900l. Dwie roślinki kupione w brico marche (sztuczne), jedna starsza (pozostałości po akwarium chłopaka) też sztuczna, dwie połówki kokosa (jedna postawiona bokiem a z drugiej zrobiony taki jakby domek) no i figurkę dwóch delfinów która była w domu kupę lat, pewnie ktoś przywiózł z jakieś szkolnej wycieczki. No i został mi jeszcze pokarm, dwa opakowania płatków dla welonkow z tropicala. No i unchito ale używałam tego tylko żeby wyleczyć mojego welonka więc to chyba nie ważne. No i mam jeszcze sitko do wylawiania rybek z wody, no ale to raczej też mało ważne. Na początek wiem ze Na pewno kupie grzalke z termostatem, żeby woda była zawsze w jednej temperaturze ponieważ akwarium mam blisko okna. No to moje pytanie co jeszcze? Wiem ze muszę też kupić jakąś żywą roslinke. Zastanawiam się co jeszcze dac. Może jakieś oświetlenie? Z przykrywy chyba zrezygnuje no bo chyba ta deszczownica ma wystawac z wody, a jakby akwarium było przykryte to to akwarium jakby w próżni było czy coś, nie? Bo nie kupie profesjonalnie przykrywki bo akwarium robione samemu, nie wiem czy gdzieś znajdę na wymiar. Przeczytałam też gdzieś ze nie warto karmić welonkow tymi platkami. No i teraz liczę na waszą pomoc, jak mam się dobrze przygotować na dwa welonki żeby im było dobrze no i żeby już nie chorowaly :(

Gość Akwariumdlawelonkow
Ah i jeszcze pytanie jak przygotowac te sztuczne roślinki? Wyparzyc je lub coś takiego?