Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość Agnieszka

zdrobnianie imion

Polecane posty

Gość gość Agnieszka

Córce daliśmy na imię Marianna, bardzo nam się to imię podobało i nadal podoba. Obecnie Marianna jest uczennicą 3 klasy, dzieci w szkole odnoszą się do niej pełnym imieniem [co lubi], ale już rodzice tych dzieci usiłują nazywać ją Marysią, Anią, Manią, czego nie znosi. Na takie zawołania grzecznie odpowiada, mam na imię Marianna. Ostatnio jedna z matek stwierdziła, że dziecko jest źle wychowane. Pewnie z dzieckiem tej pani kontakt będzie miała utrudniony, a szkoda, bo dziewczynka Matylda jest miłą panienką. I też bardziej lubi imię Matylda niż Mada [tak zwracają się do niej rodzice] Jedynym wyjątkiem, który nie mówi pełnym imieniem do Marianny jest nasz synek - 2 lata, mówi na nią Misia.

Gość gość
fakt,marianna lepiej brzmi niz marysia...lubie takie podwójne imiona,można sobie wybrać które będzie dominować :) jesli oczywiscie nie odpowiadalaby pełna forma. Ale obrazac sie za to jak ktos zdrabnia imię to juz dziwne..mnie zawsze drazniło jak ktoś do mnie mówił pełnym imieniem,bo go nie cierpiałam (barbara) ale nie okazywalam tego po sobie,bo to nie wina tych ludzi,ze mam tak na imie,pretensje moge miec tylko do rodziców. A Matylda niech sie cieszy ze jej nie nazywają Macia albo Tyldzia :D

Gość gość
albo Mata,Matka albo złośliwiej matka-szmatka (jakby ktos jej nie lubił) hmm,dziwne,ale nie potrafie znalezć ładnego zdrobnienia do imienia Matylda..tylko to pełne imię brzmi dobrze.

Gość gość
a Mariannie może pasowałoby zdrobnienie Marianka,Mariancia,Marianeczka?

Gość gość
Marianna to Mania, Maniusia, Marianka innych zdrobnień nie ma Marysia to Maria

Gość gość
"fakt,marianna lepiej brzmi niz marysia...lubie takie podwójne imiona,można sobie wybrać które będzie dominować" x x x Ludzie czy wy jesteście naprawdę takimi idiotami? Marianna to NIE Maria Anna tylko to imię pochodzi od Mariana

Gość gość
nie ma znaczenia pochodzenie liczy sie brzmienie a brzmienie jest zlepkiem imion Maria i Anna. I tak też można zdrabniać nawet Joanne czasem zdrabniają "Ania" sama gdybym miala takie imie wybralabym sobie jak mają do mnie mówić i gdybym była Julianna wolałabym Julię od Anny :P

Gość gość
i tak by cię nazywali bez mózg