Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

city07

help!! dotyczy żłobka

Polecane posty

Witam. Otóż dwójka moich dzieci uczeszcza do żłobka panstwowego. Niedługo będziemy mieli kolejne dziecko i czy w przypadku gdzie ide na urlop macierzyński to moim obowiązkiem jest wypisac dzieci ze żłobka? Czy przebywajac na urlopie macierzyńskim trace status osoby pracującej a staje się bezrobotna? Bardzo proszę o pomoc

Gość gość
Nie, nie musisz dzieci zabierac. Jezeli jestes na macierzynskim to jestes na macierzynskim a noe osoba bezrobotna.

A skąd taka pewność że nie muszę? Ostatnio tak usłyszałam że muszę bo wg tego nie bede pracowac tylko siedzieć w domu z dzieckiem wiec dzieci musze zabrac. Czy sa jakies przepisy które to reguluja?

Gość gość
Nie musisz. Macierzyński masz na to jedno dziecko a nie na wszystkie. Do pracy na macierzyńskim iść nie możesz - masz opiekować się tym dzieckiem, ale starsze mogą chodzić do placówki.

Gość gość
Aha, na macierzyńskim masz normalnie opłacane składki i status pracującej. Ubezpieczenie, etc. Nie stajesz się bezrobotna, bo urodziła. No chyba, że przed macierzyńskim nie miałaś pracy, to jesteś bezrobotna ale nie z powodu macierzyńskiego ;)

Gość gość
nie musisz macierzyński jest na to najmłodsze dziecko, a skoro masz macierzyński tzn że jesteś pracująca

Gość gość
tak tylko bylo zebranie (niestety na ktorym nie moglam byc) i dyr przedstawila pismo wg ktorego ja powinnam zabrac dzieci ze zlobka, dlatego szukam wszedzie w internecie przepisow ktore to reguluja, ale nie moge nic znalezc na ten temat.

Gość gość
A oprocz pisma jest jakas podstawa prawna mowiaca o tym ze masz dziecko zabrac ze zlobka? Powiedz ze bierzesz 14 tygodni macierzynskiego i niech kierowniczka zlobka turla groszki.

No właśnie nie wiem tylko tyle. Ale szukalam przepisów z tym związanych i nic nie znalazlam wiec nie wiem na czym to jest oparte