Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak obliczać ciążę przy cyklu 60 dniowym ?

Polecane posty

Gość gość

To ja od tego tematu czy pracodawca musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu jeśli jestem w ciąży na urlopie wypoczynkowym . Cykle nieregularne , dziś sprawdzałam i okres miałam co 2,/ 1,5 mies ostatnio ( dokładnie 3 takie cykle). Ostatni to właśnie 2 miesiące . Czekałam aż cykle się uregulują , bo nie chciałam brać żądnych hormonów . Ostatnia miesiączka 29 lipca , z moich obserwacji do zapłodnienia mogło dojść ok 3 tyg temu , dużo śluzu było wtedy i od tej pory bolało mnie podbrzusze , potem piersi . Tak samo w pierwszej ciąży miałam . Jak oblicza się wiek takiej ciąży ? Przeszukałam internet i podobno od ostatniego okresu się wszystko liczy . Teraz na przykład zarodek ma 3 tygodnie a od okresu wychodziło by , że to 9,10 tydzień . Jak to się oblicza . Dodam 3 dni temu bardzo słabiutka kreska wyszła , kilka testów takich samych , jutro lekarz .

Gość gość
w takim przypadku wiek ciąży ustali lekarz na usg. nie można liczyć wieku ciąży od ost. okresu gdyż jesli zapłodnienie było 3 tyg. temu to ciąża ma 5tyg. U mnie owulacja się przesunęła o 2 tyg. i lekarz ustalił wiek wg usg a nie wg ost. okresu.

Gość gość
W/g mnie zaciążyłaś gdzieś około 14 sierpnia.

Gość gość
jeśli ma tak nieregularne cykle to skąd pomysł że zaszła 14.08? I kreska jest słaba po prawie 2 mies. od zapłodnienia? Weź pomyśl.

Gość gość
To dlaczego oblicza się różnie tygodnie ciąży ? Czytałam , że 1 trymestr trwa nawet do 13,5 tyg w niektórych przypadkach , więc 3,5 tyg przed zapłodnieniem a nie 2 .

Gość gość
To ja autorka , słaba kreskę miałam w ciąży z synkiem dokładnie 5/6 tydzień . Ale nie wiem czy tym się sugerować jak teraz do zapłodnienia teraz mogło dojść jakieś 3 tyg temu .

Gość gość
Lekarze przyjmują dla nieregularnego cyklu wiek wg usg a tam właśnie jest wyliczany wiek jako wiek od zapłodnienia plus 2tyg. Co do tego ze 1 trymestr trwa 1,5 tyg. dłużej to pierwszy raz słyszę. Autorko a to nie ty wczoraj pisałaś o kończącej się umowie? Nie ma co dywagować ale poczekać na usg na którym poznasz wiek ciąży albo zrobić beta hcg z krwi.

Gość gość
Nie , jakieś 2 czy 3 dni temu pisałam :-) . Przy synku miałam cykle 30 -35 dni , też nieregularne ale lekarz policzył mi od dnia okresu i urodziłam w terminie . Więc nie wiem jak to się ma do tak długiego cyklu , jak to w ogóle obliczać .

Gość gość
cykle 30-35 dni to cykle regularne więc nic dziwnego że się zgadzało. cykle 60 dniowe nie są normalne. Teraz doczytałam że to był jednak twoj temat -o tym końcu umowy. Jakoś mi umknął początek posta.

Gość gość
A dlaczego wszędzie jest napisane , że ciążę liczy się właśnie od momentu pierwszego dnia ostatniego okresu bo organizm przygotowuje się na przyjęcie nowego lokatora . Przy cyklach długich , nieregularnych organizm trochę dłużej przygotowuje się przecież niż te standardowe 28 dni . Nie spotkałam się nigdy z tym , że przy nieregularnych cyklach do wieku zarodka dodaje się 2 tyg i wychodzi tydzień ciąży . Mam koleżankę cykle 40 -45 dniowe , długo starała się o dziecko ale liczone miała właśnie od dnia okresu tylko termin porodu miała wyliczany inaczej .

Gość gość
Jeżeli przez 2 miesiące nie masz okresu to nie można tego traktować jako twojego cyklu. Gdyby wiek ciązy u ciebie liczyć od dnia ost. okresu to wyszłoby że twoje dziecko jest o wiele starsze niż faktycznie. Ciąża 10tyg. jest na innym etapie rozwoju niż przy zajściu 3tyg. temu czyli 5tyg. ciąży. Zawsze się przyjmuje że ciąża trwa od zapłodnienia plus 2tyg. jak dla cyklu 28 dniowego. Jeśli cykl jest bardzo nieregularny to wiek ciązy wykaże usg wg wielkości zarodka. Tak właśnie podaje wiek usg wiek od zapłodnienia plus 2tyg. Rozumiem, że chciałbyś aby wiek ciązy był powyżej 12tyg. aby przedłużyli ci umowę ale musisz czekać do usg albo iść na betę. Innej opcji brak. Przyjmując twój tok myślenia jeśli ktoś nie miał okresu przez pół roku to nalezy przyjąć że ciąża ma pół roku nawet jeśli do zapłodnienia doszło dopiero 2 tyg. temu. Zastanów się nad tym.

Gość gość
Tak , to ja wiem . Nie kieruję się tym przedłużaniem umowy . 10:07 to nie ja . Zastanowiło mnie tylko to jak wtedy się liczy wiek ciąży , jutro najpewniej się dowiem u lekarza bo może to być 5 tydzień jak i 9 a może i 4 . Miałam zrobić test z krwi już w poniedziałek ale nie mam z kim zostawić małego , ale jutro mąż ma dzień wolny to pójdę od rana . Dzięki za odpowiedzi :-P

Gość gość
Daj znać co po wizycie. :)

Gość gość
OK , jutro napiszę . :-)

Gość gość
Byłam dziś u gina , mam bardzo grube endometrium, nadal brak okresu . Babka mówi , że to prawdopodobnie bardzo wczesna ciąża . Nic nie widzi na usg , nie wiem tylko czemu kilka dni temu test wyszedł mi pozytywny 2 razy , bardzo cienkie blade kreseczki . To był pre test pink różowy , teraz robiłam amil i negatywny ( w miejscu 2 kreski biały ślad , dziś o 16 idę na bete , brzuch nadal boli, pochwe mam tak sina . Możliwe że pęcherzyk się" schował"? Nic z tego nie rozumiem , mam przyjść za 2 tygodnie na wizytę .

Gość gość
Wychodzi na to że jesli zaszłaś to nastąpiło to dużo później niż zakładane 3 tyg. temu. na etapie 5tc byłby pęcherzyk. Z tego co patrzę to pre test ma czułość 25 a amil 20 więc amil tym bardziej powinien wykazać ciążę. Beta wyjaśni sprawę. Daj znać jaki wynik bety wyszedł.

Gość gość
Idę do laboratorium za pół godziny . Może jutro będzie wynik , już tak się nakręciłam tą ciążą . Na razie mam synka , chciałabym mieć jeszcze córeczkę , trochę byłabym rozczarowana gdyby nic nie wyszło . Pierwszy rok było by ciężko ale potem już z górki i dzieciaczki odchowane .

Gość gość
A zajść mogłaś tylko te 3 tyg. temu czy później też współżyliście? Bo może ciąża jest znacznie młodsza i to wyjaśniałoby sprawę.

Gość gość
Ostatni stosunek 2 tygodnie temu był . Może to wtedy , 2 razy bez zabezpieczenia , stosunek przerywany . A resztę w prezerwatywach .

Gość gość
I co tam z tą betą? Masz wyniki?

Gość gość
Jeszcze nie dopiero w poniedziałek po południu odbiore wyniki.

Gość gość
To dość długo, ale cóż zrobić.

Gość gość
Tutaj bety nie robią codziennie i u mnie z przychodni wysyłają do laboratorium na końcu miasta . Siedzę jak na szpilkach cały czas , wczoraj jeszcze 2 testy robiłam i znowu 2 kreski słabe po 5 minutach a potem coraz bardziej widoczne , wszystkie moje testy nawet po czasie maja 2 kreskę ledwo widoczną . Jak robiłam test i nic nie było to pole testowe cały czas nawet po kilku godzinach było puste a tu nie wiadomo co to jest .

Gość gość
Tak myślałam. Co do testów, to jakby nie było to kolejne powinny być coraz bardziej widoczne. A tu ledwo widoczne kreski albo negatyw. hm...

Gość gość
No i jak tam beta? Masz wyniki?

Gość gość
No i co tam autorko?

Gość gość
Jestem , jestem . Nic z tego , w ciąży nie jestem . W poniedziałek dostałam okres , odebrałam wyniki beta 0,10 . Byłam u lekarza z 6 testami pozytywnymi , teraz czekają mnie badania i leczenie hormonalne prawdopodobnie . Z jednej strony dobrze a z drugiej babkę te testy zaniepokoiły .

Gość gość
Najważniejsze że wiesz na czym stoisz. Doprowadź swój organizm do ładu a pewnie się doczekasz drugiej ciązy. Czytałam że czasem testy wychodzą pozytywnie przy torbielach.