Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sara235

Chcę oduczyć piersi, syn nie chce mleka modyfikowanego

Polecane posty

Gość Sara235

Drogie mamy.Mój synek ma 9,5 miesiaca,chcę po mału odstawic go od piersi. PRobowalam dac mu mm Bebiko i za zadne skarby nie chce pic. Moze mialybyscie dla mnie jakies cenne rady?

Gość gość
w tym wieku wg mnie mozna spokojnie wprowadzic mleko krowie, a jesli nie chcesz, to mleko migdalowe (samodzielnie przygotowane w domu, z wyciskarki - poczytaj o tym, swietna alternatywa i b zdrowa). mm bym wcale nie wprowadzala, ewent w kaszkach mlecznych

Gość gość
Zgadzam się z przedmówca, wprowadzaj przetwory mleczne i powoli mleko krowie, może być rozcieńczone wodą. Dzieci nie muszą pić mm.

Gość Sara235
Ale wlasnie kroweigo mleka tez nie chce...nic tylko piers a jakbym dodawala do mleka troszke kaszki zeby byl slodki posmak?

Gość gość
Karmic puki jest pokarm - tak mowi moja tesciowa.

Gość gość
Właśnie dlatego najlepiej jest przyzwyczajać od początku odciągać dawać z butelki plus chociaż raz dziennie dawać mm

Gość gość
Mialam ten sam problem, moja jadla tylko z piersi 11 mies i tydzien, po czym zaczela cos tam odrobinke jesc i troszke pic . Wtedy wprowadzilam rutyne dnia , wszystko o okreslonej porze. I tak zmniejszalam karmienia , a w miejsce kp staly posilek. Po jakims czasie kp raz dzennie , przed spaniem cala noc i sniadanko. I eliminowalam dalej. Na koniec tylko przed spaniem , a teraz od 4 dni juz nie kp, lacznie oduczanie trwalo 6 tygodni, corka ma teraz rok i 2 tygodnie, ale butelki nie ciaga , ani picia ani mleka, kaszek tez nie jada,probowalam mleczko smakowe, z kakolem wszystko wyplowa, mysle ze nic na sile, zato juz je normalnie i pije z kubeczka, i je sama lyzeczka i widelcem. Zycze powodzenia

Gość gość
a czy mały pije cokolwiek z butelki?? np twoje odciagane mleko? bo jeśli problem jest w butelce to moze poprostu -[rzestaw go na kaszki z łyżeczki.. Może mu porpostu mleko nie smakuje?? moze bebilon?

Gość gość
Miałam ten sam problem. Pierwszym mlekiem jakie kupiłam był Bebilon, córka nie chciała pić. Stawałam na rzęsach aby wypiła cokolwiek. Doradzono mi aby do mleka dodawać owoce i podziałało. Do butelki z mm dodawałam ok 3 łyżeczek przecieru owocowego np. przetarte brzoskwinie lub jak jakieś owoce ze słoiczka i mała jadła ze smakiem. Wypróbowałam jeszcze mleko Nan Pro i też musiałam dodawać owoce, teraz córka pije Bebiko i to mleko jej smakuje, nie muszę dodawać owoców. Spróbuj z owocami, trzymam kciuki żeby się udało.

Gość Sara235
Tak synek pije soczki i herbatke z butelki.Teraz przegotowalam krowie dodalam cukru kaszki probuje wszystkiego i nie chce za zadne skarby.Jesli mialabym karmic poki jest pokarm to trwalo by to w nieskonczonosc poniewaz mam bardzo duzo pokarmu.A mowia ze im pozniej chce sie odstawic tym gorzej. Zalezaloby mi zeby synek pil jednak mleko nie wazne czy proszkowe czy krowie ale zeby pil. Ale za kazdym razem mialabym dodawac te owoce do mleka?czy tylko pierwsze karmienia?

Gość gość
Ja trochę rozumiem twoje dziecko, dla ciebie to problem ale dla malca też bo nagle w naturalnego smaku każesz mu ot tak przejść na sztuczny i to zupełnie inny smak. Nie polecam podawania mleka krowiego u tak małego niemowlęcia i z tym należy poczekać do ukończonego roczku (Inaczej rządzą się w USA czyli spijacze mleka krowiego a inaczej w Europie). Jeżeli już musisz odstawić to zrób tak jak ja zrobiłam i podałam rozcieńczone kozie które raz, jest naturalne a dwa w rozcieńczonej postaci (pół na pół z wodą) bliższe jest mleku mamy niż najlepsze modyfikowane.

Gość gość
Moją córkę chciałam odstawić w wieku 6 mies, nie udało się, potem kolejna próba trzy miesiące później, bez efektu. Mój lekarz twierdził że dziecko wie co robi i by nie podawać absolutnie modyfikowanego skoro mam mleko i córka ładnie pije . Kiedy mała skończyła roczek zaczęłam jej podawać lekko rozcieńczone mleko krowie i na noc dokarmiałam piersią. Dziś mała ma 15 mies i jest już na krowim. Ktoś tu pisze o kozim? Nie wpadłam na to ale wiele dobrego słyszałam .

Gość Sara235
Nie mam dostepu do mleka koziego. Ale w sobote musze pilnie wyjechac, jak mam to zrobic zeby tesciowej cos wypil? budzi sie w nocy kilka razy na piers, 5 minimum to rowniez jest meczace.Dodam ze chcialam go karmic piersia w dzien a na noc dawac proszkowe i w ten sposob malymi krokami zakonczyc karmienie

Gość gość
No cóż, to tak jak dorośli mają swoje przyzwyczajenia, smaczki a co dopiero tak małe dziecko dla którego smak mleka mamy to najważniejsze i najsmaczeniejsze co może być. Nie można odstawić tak poprostu bo nam się tak zachciało, wszystko wymaga czasu. Najpierw można spróbować wprowadzić jedną butelkę dziennie i karmić piersią jak zwykle. Mój syn był na mm od 11 miesiąca życia ale dziwię mu się że polubił to mleko bo jak ja spróbowałam to poczułam sztuczny posmak w buzi i napewno nie piła bym tego regularnie. Niemowlęta mają bardzo wyczulony smak i nie akceptują nagłych zmian, tak natura to stworzyła by dziecko broniło się przed "obcym" pokarmem płynnym niewiadomego pochodzenia.

Gość gość
Wiesz, mleko matki a modyfikowane ma całkiem różny smak i to jest powód . Dziecko wyczuwa coś nienaturalnego i nie chce, no trudno się dziwić. Proponuję odciągać swoje mleko i podawać butlą a potem jedną butlę zastąpić mm . Skoro karmisz piersią to może dziecko nie toleruje butelki?

Gość gość
Nocą powinnaś dziecko przemóc , niech sobie popłacze i z głodu może weźmie butlę i wypije to mm ale za dnia szkoda by było odstawiać bo to w sumie jeszcze maluch.

Gość gość
A ja jak urodziłam synka to miałam niespożytą ochotę na mm i pamiętam że wypiłam tego trzy szklanki na dzień, przygotowane według instrukcji i zaczął mnie najpierw pobolewać żołądek, mnie starą babę :D a potem pobiegłam na kibelek i od tej pory powiedziałam, nie, ja tego dziecko nie dam i karmiłam do 8 miesiąca :D. Od 8 miesiąca dziecko pije mleko Hipp początkowe (obecnie ma 11 miesięcy).

Moje dziecko po prostu nie lubi samego płynnego mleka modyfikowanego. Natomiast jeśli jest ono w gęstej kaszce mlecznej to się zajada. Osobiście mdli mnie smak sztucznego mleka. Więc rozumiem dziecko, że nie chce go pić. Natomiast pije mleko krowie ale dodane w kaszce bez mlecznej np. kakaowej bo płynnego też nie toleruje. Poza tym je twaróg ziarnisty i jogurt. Karmię go naturalnym mlekiem tylko w nocy. Jest roczniakiem dlatego wiele produktów mlecznych może już zjadać. No i nie jest alergikiem.

Gość Sara235
Drogie mamy wlasnie o to mi chodzi ze nie chce nagle g***townie odstawic go od piersi tylko stopniowo. Chce jeszcze karmic go w dzien piersia a na noc chcialam butle.

Gość gość
Skoro mały nie chce polubić mm to może coś naturalnego w zamian? Ktoś tu pisał o mleku kozim i to naprawdę najcenniejsza porada. Ja podaję córce to mleko odkąd sama nie moga karmić . Za opinią lekarza kiedy córka skończyła 8 mies zaczęłam podawać mleko danmis rozcieńczane . Pierwsz próby podania mm (bebilon) skończyły się zaparciamii bólami brzucha u córki a po kozim nic takiego nie miało miejsca. Lekarz przepisał mi kwas foliowy dla córki i napominał bym regularnie podawała bogate w żelazo produkty (mięso, żółtka jaj, zielone warzywa do obiadów). Producent tego mleka pisze w swoich artykułach że to mleko mogą pić już starsze niemowlęta od 5 miesiąca życia tyle że rozcieńczane . Myślę że to zdrowsze niż mm i czyste mleko krowie.

Gość gość
Moje dzieci też piją kozie ale to już duże okazy bo córka ma 4,5 roku a syn 14 miesięcy . Autorko, ja ci powiem tak. Twoje dziecko nie jest już takie najmniejsze więc radziłabym nie bawić się w żadne modyfikowane bo niedługo i tak przestanie pić mleko nocą. Oczekaj jeszcze dwa tygodnie a jak malec skończy 10 miesięcy to zacznij karmić rzadziej nocą, ogranicz podanie piersi do jednego razu i zobaczysz że nauczy się zasypiać . Możesz podawać wodę. Ważne by za dnia dziecko otrzymało odpowiednią ilość kalorii ! Już teraz twój maluch jest zdolny nie pić mleka nocą (to tylko przyzwyczajenie) a za dnia potrzebuje z 4 karmienia mlekiem a za dwa miesiące będą to już tylko dwa do trzech. Przetrzymaj i naucz by malec już spał nocą a nie jadł.

Gość Sara235
NO wlasnie on nie budzi sie w nocy z glodu tylko z checi bycia przy mamie, bo on tylko trzy sekundy pije mleko.Meczy mnie to wstawanie i z wygody spie z malcem.Jeszcze dzis sprobuje na wieczor dac mm.a gdzie kupujecie to mleko kozie?

Gość gość
Współczuje Ci bardzo tych nocnych pobudek. Spróbuj jednak z owocami. Dodawaj stopniowo zmniejszając ich ilość. Przez dwa dni dodawaj 3 łyżeczki potem 2 itd.