Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka decyzje podjąć pomozcie;(

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny mam problem mam 18 lat nazywam sie Kaja i ucze sie w technikum fryzjerskim 1 klasa, mam bardzi ciezja sytuacje w domu i brakuje mi pieniedzy 6 miesiecu temu zginol mi ojciec potracony przez auto , i dostalam propozycje stazu w saalonie fryzjerskim , lecz musialabym zaczac liceum zaoczne w tym ze mogla bym po rocznym stazu zdawac technika uslug fryzjerskim po roku nauce , powiedzcie mi czy w moim przypadku staz bedzie lepszy? Prosze o szczere odpowiedzi bo zycie mi sie sypie i nie wiem co zrobic

Gość gość
jeżeli masz rentę po ojcu ( a teoretycznie tak powinno być) to ucz się w dziennym systemie, do pracy zdążysz jeszcze. Z pewnością lepiej na tym wyjdziesz. Przede wszystkim rób szkołę .

Gość gość
Tylko tej renty nie chca mi przyznac:( bo tata skladek nie odprowadzal a w tym moim technikum jest jedno wielkir gowno;(

Gość gość
Poszłabym na staż

Gość gość
Czy szkola zaoczna jest trudna? Dam rade;:(? Boje sie podjac jaka kolwiek decyzje zebym nie zostala poznie Z technikum zaocznym i jednym rocznym stazem, lec. Chyba nie mam wyjscia a renty nie chca przyznac a jak juz przyznaja to 200zl :( to troche roznica jak ze stazu 900 zl:( nigdy nie myslalam o piebiadzach ale jak stracilam ojca z rodzina zyje nie za ciekawie to tylko o nich mysle bo boje sie jak mam przetrwac ;(

Gość gość
Zaoczne ogarniesz bez problemu. ;)

Gość gość
dasz rade w liceum zaocznym nie martw sie

Gość gość
a kto był winien wypadu, bo możesz skarzyc winowajcę, ale moim zdaniem chyba o prace w tym zawodzie martwic się nie musisz. SZkoła zaoczna jest od piątku do niedzieli, wiec musisz wszystko przemyśleć czy np. dadzą Tobie taką możliwość. Zaoczną ogarniesz jak każdą:-) jeżeli nie możesz liczyć na inne wsparcie finansowe ( stypendium + renta ) to rzeczywiście przemysl opcje z pracą. Jednak ja uważam , że szkoła najważniejsza. Ale też jak skończysz zaocznie to w przyszłości nikt nie zadaje pytania w jakim systemie się uczyłąś tylko czy masz maturę.Najpierw sprawdź czy na pewno nie wyciągniesz kasy z tytułu nauki i tego ze jesteś półsierotą

Gość gość
Kurde to jest decyzja wazna dla mnie , Pani z salonu chce mnie na staz dosatkowo szkolenia i wogole nauka praktyki pelba para , warunkiem jest przeniesienie sie do zaocznej i robic ja , ale boje sie tego ze pozniej pracodawca jak spojrzy na szkoke zaoczna to nie bedzie mna zainteresowany;( ehhh nie wiem jak to jest czy we fryzjerstwie na co tak naprawde patrzy pracodawca , zawsze myslalam ze na to co masz w reku ale duzo ludzi mi mowi ze patrzy na mature , na szkole i juz sama nie wiem

Gość gość
Mowie Ci to jako fryzjer-idz na staz!! W naszym zawodzie najważniejsza jest praktyka i kontakt z praca, prawdziwy, nie teoretyczny. Po szkole mimo dokumentu bedziesz musiala zaczac od stazu, poziom nauki zawodu jest bardzo niski i jeszcze nie widziałam osoby, ktora po samej szkole byla s stanie samodzielnie dobrze pracować

Gość gość
Moj ojciec byl nieodpowiedzialny i poszedl na dk1 chcial przejsc w nocy na druga strone i tiguan go zabil nie zauwazajac i sprawa zostala zamknirta bo 95 % winy ojca, ... renty nie chca dac mi ... a mama ma na wychowanou mlodszego brata i nie ma jak mi pomagac,... jestem zdolowana , uwielbiam fryzjerstwo.. i nie wiem co robic . A mature ciezko zda. W systemie zaocznym?

Gość gość
Poradzisz sobie na zaocznych a majac staz, szkolenia i kontakt z klientem będziesz przygotowana do samodzielnej pracy, pamietaj, dobry fryzjer dobrze zarabia. Ale musisz byc w tym najlepsza! Jezeli kochasz tdn zawod to sama bedziesz chciala sie rozaijac i byc coraz lepsza

Gość gość
Sluchaj, mi wisi jakie szkoly skończyła moja fryzjerka, ważne że umie robić co robi. A skąd umie robic? A no z praktyki, wiec skoro daja ci szanse stażu, to nie dość że nabedziesz umiejętności praktycznych to jeszcze zarobisz to ja na Twoim miejscu bym się nie wahala

Gość gość
Czyli jako fryzjerka staz najlepszy? I zdobywac praktyke? A szkola zaoczna to jako tylko i wylacznie dokument ze mam wyksztalcenie srednie? , boje sie podjac decyzje ale chyba pojde na staz i bede sie rozwijac praktycznie. A matura ? Jak z matura w systemie zaocznyn?

Gość gość
Nie wiemy jak matura, ale do czego Ci ona? Bez przesady, fryzjer, kucharz, hydraulik nie musi mieć matury. Matura jest potrzebna dla rodziców i na studia. Możesz ją zdać później, jak juz się dorobisz kasy i będziesz chciała iść na studia

Gość gość
Na studia odpada;( nie chce iac na nie ale zawsze myslalam ze matura ti egzamin dojrzalosci ze inaczej na ciebie patrza ludzir i wogole dlatego chcialabym ja zdac ;(

Gość gość
Mature zrob dla siebie, teraz matura to pestka, dasz rade. Skup sie na rozwoju zawodowym, uwaznie sie przygladaj i pytaj o wszystko. Dosatkowo szkol sie na wlasna reke i dasz rade. Powodzenia!!

Gość gość
Dziewczyno, matura to tylko papier - dzis liczy sie doświadczenie! Podam Ci moj przykład: 3 kierunki studiów (dobrych, technicznych) i co? Każdy pyta o doświadczenie, musze zaczynać karierę bardzo nisko żeby dojść do wyższego stanowiska. Moj mąż - jeden kierunek (jeden z tych, które sama mam), bez magistra ale z doświadczeniem i się o niego zabijają, zarabia 5 razy tyle co ja... Wiec zastanów się czy ważniejszy jest papier czy to co moze dać Ci staż, czyli praktyczna nauka zawodu. Ja bym sie nie zastanawiała, a szkole mozesz zrobić zaoczna, matura to matura - nie ma znaczenia po jakiej szkole ją zdasz.

Gość gość
Dziekuj***ardzo to byla bardzo trudna decyzja , lecz ja podjelam i to bedzie swietny wybor