Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Sen 5 miesięcznego malucha?

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny! Mój prawie 5 miesięczny syn ciągle budzi się w nocy o tej samej porze tj ok godziny 4 rano. Ewidentnie chce mu się spać dalej tyle, że nie tak łatwo mu znowu zasnąć a jak już się uda to wybudza się co 15-20 min i tak do 7 gdzie budzi się już na dobre. Jego plan dnia wygląda mniej więcej tak: 7-9 pobudka, jedzenie, aktywność 9-11 drzemka 11-13 pobudka, jedzenie, aktywność 13-15 drzemka 15-17 pobudka, jedzenie aktywnosc 17-18 drzemka 18-19.30 pobudka, aktywnosc 19.30-20 kąpiel, jedzenie, sen Ok 24 pobudka na jedzenie i znowu sen do 4 i tu jak wyzej juz opisałam. Próbowałam skrócić drzemki w dzien ale po 2h aktywnosci marudzi i zasypia na rękach więc nie będe męczyć dziecka. Probowałam skrócić drzemkę o 17 (np. drzemka tylko 30 min) ale ledwo wytrzymywał do tej 20 i jak przyszla pora karmienia to marudził ze zmęczony a jak chciałam go połozyc spać to marudził ze głodny. Próbowałam przesunąć godzinę nocnego snu na 21 ale to tylko opózniło pobudkę z 4 na 5 rano. Myślałam ze budzi się bo znowu głodny ale to też nie to. Jak śpią Wasze maluchy? Co myślicie o tym planie dnia? Czy coś powinnam zmienić?

Gość gość
Moze jednak za dlugie te drzemki? mam syna w podobnym wieku, w sumie w ciagu dnia spi 3-3,5 godziny, klade go o 19, mamy butelkę o 22 i śpi do 6.30, dostaje wtedy kolejną butelkę i dzecko wstaje o 9

Gość gość
Hmmm, moze faktycznie masz racje jest coraz starszy bedzie coraz mniej spał w dzień. Sprobuje stopniowo skracać te drzemki. Czy wypowie się jeszcze jakaś mama 5miesięczniaka?

Moja ma 4,5 msc i bardzo mało śpi w dzień. 6-7 pobudka 8 - butla 10- śpi jakieś 30-40 min 11- butla 14 - butla potem śpi jakieś 30-40 min 17- butla 19 -kąpiel, butla i śpi 1-2 - butla 4-5- butla Karmię swoim mlekiem z butelki.

Gość gość
O kurcze Blanka no Twoja mała bardzo mało spi w dzien a powiedz mi nie marudzi w między czasie? Moj mały czasami potrafił juz zasypiać na siedząco po 1,5h aktywnosci takze jestem w szoku, ze Twoja mała tyle wytrzymuje

Przez dzień nie marudzi, złote dziecko. Jedynie już przed tą 19 widać, że jest zmęczona i trzeba ją zabawiać by dotrwała do kąpieli. Zasypia wtedy gdy chce spać, nigdy jej nie usypiam itd. Je często ale małe porcje max 120 ml.

Gość gość
Moja córka 4-miesięczną podobnie- śpi w dzien maksymalnie po pól godziny, dłużej tylko na spacerach. Ale sen nocny wygląda podobnie jak u autorki. Zasypia o 20 i ten pierwszy sen ma najdłuższy, czasami do godziny 1, zdarza sie, ze do 3. I potem do rana często się wybudza, ale ja karmię piersią, więc nad ranem biorę ją już do łóżka i jak się przebudza to sobie cyca i tak do rana jakoś się kulamy. Nie wiem dlaczego tak jest, bo w dzień śpi mało i jest bardzo aktywna.

Gość gość
Dzięki za opowiedzi. Spróbuje wydłużyć mu czas aktywnosci mam nadzieje ze to pomoże. Mój mały też nie je duzo max 120 ml mleka w dzień co 4h na noc dostaje 150-180 ml kaszki i w nocy raz 150 ml. Najwazniejsze ze przybiera na wadze i jest zdrowy.

Gość Sen dziecka
Pierwsze co można powiedzieć to to, że jeśli dziecko budzi się w środku nocy to wcale nie oznacza, że zbyt dużo śpi w dzień, a raczej odwrotnie! W wieku 5 miesięcy dziecko potrzebuje ok 13,5 h snu na dobę, z czego ok 3,5 h w dzień i 10-12 h w nocy, adekwatny czas czuwania wynosi ok 2 h 15 minut, co często w rzeczywistości okazuje się za długo. Warto usypiać dziecko już przy pierwszych oznakach zmęczenia i wydłużać krótkie snu dzienne, wtedy nie będzie się kumulowało przemęczenie i może się okazać, że tego już wystarczy by dziecko przestało się budzić w środku nocy. Więcej informacji o śnie małych dzieci na sen-dziecka.pl