Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Choroby przebyte w ciąży, jakie konsekwencje

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was przechodziła w czasie ciąży jakąś chorobę (zwykłe przeziębienie, grypa,angina i też inne), w którym tyg ciąży? Czy to miało jakiś wpływ na dziecko zarówno w czasie ciąży jak i już po porodzie?

Gość gość
Prawie cały pierwszy trymestr byłam mocno przeziębiona, ciąża z przygodami, ale to nie miało na nie wplywu, dziecko zdrowe

Gość gość
zakazenie dróg moczowych i grzybica pochwy . Dziecko urodziło sie z zakazeniem wewnatrzmacicznym i natychniast podano mu antybiotyk

Gość gość
W pierwszych tygodniach przeszłam silna jelitowke. Dziś juz jestem po zabiegu. Lekarze podejrzewają że to właśnie bylo przyczyna straty mojego aniołka :(

Gość gość
Zakazenie drog moczowych 3 razy, angina, opryszczka wargowa. 3 razy antybiotyk. Dzievko urodzilo sie zdrowe

Gość gość
ja miałam zakażenie dróg moczowych, zapalenie oskrzeli, przeziębiłam się 2x, grzybice pochwy,

Gość gość
Przeziębienie na początku ciąży i kilka po drodze. Zum w 33tc i antybiotyk. Dziecko urodziło się z wadą wrodzona układu pokarmowego. Całkowicie wyleczone po zabiegu chirurgicznym. Ale co przeżyliśmy to nasze. Przyczyna nieznana.

Gość gość
u nas w obu ciążach opryszczka wargowa. Dzieciaki zdrowe :)

Gość gość
Pierwsza ciąża; silne przeziębienie w pierwszym trymestrze, jelitowka w 31tc leczona w szpitalu, cukrzyca ciążowa leczona insulina-dziecko zdrowe. Druga ciąża: niedoczynność tarczycy wykryta w 11tc, jelitowka w 24 tc - dziecko zdrowe.

Gość mamamaEwa
U mnie w 36 tygodniu ciąży niby przeziębienie, które okazało się być zapaleniem płuc. Lekarz zbagatelizowal. Córka urodziła się z bakteria kiebsella pneumonie (paleczka zapalenia płuc). Nie mogliśmy wyleczyć jej pół roku

Gość gość
Napisze w przybliżeniu, bo dokładnych tygodni już nie pamiętam Ok 6 tc rotawirus, myślałam, że się wykoncze Ok 9 tc infekcja intymna, wymioty całodobowe do 18 tc. Ok 11 tc grypa Ok 14 tc - opryszczki pierwsza w życiu Ok 18 tv - infekcja intymna Od 23 tc skracając się szyjka Ok 25 tc przeziębienie Ok 30 tc znów opryszczki Ok 30 tc - zdiagnozowania cukrzyca. Urodziłam w terminie, zdrowe dziecko. Normalnie baaardzo rzadko choruje, a w ciazy była masakra.

Gość gość
raz w drugim trymestrze przeziębienie a tak ciąża bez problemowa, a córeczka ma dziurkę 5mm w serduszku. Więc możesz przejść ciąże książkowo a to i tak nie gwarantuje zdrowego maleństwa.

Gość gość
2 razy infekcje górnych dróg oddechowych w pierwszym trymestrze. Dziecko urodziło się z niską wagą urodzeniową. Podobno przyczymą zahamowania wzrostu mogła być właśnie infekcja we wczesnym stadium ciąży. Dziś ma półtora roku, nadal nie nadrobił "zaległości":(

Gość gość
Rwa kulszowa na poczatku ciazy-leczona silnym lekiem,dwa zabiegi operacyjne odbarczajace nerki(nefrostomia).Dziecko urodzilo sie z wada raczek i nozek.Kolezenka leczyla sie antybiotykiem na grype,synek urodzil sie z niedorozwojem oka-nie widzi:(

Gość gość
Wiecie co, szlag mnie trafia jak to czytam. Mówi się, że ciąża to nie choroba, a w tym pierwszym trymestrze, kiedy kobieta najgorzej się czuje, i kiedy tworzą się wszystkie organy dziecka, każda pierdoła może zaburzyć harmonijny rozwój dziecka. Wtedy po kobiecie fizycznie jeszcze ciąży nie widać, a to właśnie wtedy powinna maksymalnie o siebie dbać i egzekwować swoje prawo do taryfy ulgowej. A tu jak się chcesz oszczędzać, to ci w pracy powiedzą"ledwo zaszła, a już wykorzystuje sytuacje i chce ulgowego traktowania". Moja koleżanka z pracy miała przeziębienie z opryszczką wargową w drugim miesiącu ciąży (w pracy sezon grypowy, listopad)- dziecko urodziło się z wadą serca. Na szczęście zostało zoperowane i już jest zdrowe.