Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co oznacza endometrium normoechogenne 8mm?

Polecane posty

Endometrium (błona śluzowa wyściełająca macicę) rozrasta się, gdy w jajnikach dojrzewają tzw. pęcherzyki Graafa, zwiększając się produkcję estrogenów - żeńskich hormonów płciowych. W ten sposób przygotowuje macicę do zagnieżdżenia się w niej zapłodnionej komórki jajowej, czyli do ciąży. Jeżeli nie dojdzie do zapłodnienia, w drugiej fazie cyklu w organizmie kobiety bardziej aktywny staje się progesteron, który hamuje rozrost endometrium. Około 14. dnia po owulacji złuszcza się tzw. czynnościowa warstwa endometrium i pojawia się miesiączka. Prawie każda kobieta taki cykl przechodzi 300-400 razy w życiu. Zdarza się jednak, że krwawienia występują między miesiączkami, a u kobiet po menopauzie - po dłuższym braku miesiączek. To reakcje endometrium na zmiany stężenia hormonów płciowych. Taki stan wymaga konsultacji lekarskiej. l

Gość gość
Co sądzicie o tym. W 13dc miałam pecherzyk 14mm usg w 18dc brak pecherzyka tylko pecherzyki pierwotne lekarz nic nie wspomniał o cialku żółtym. Endometrium takie jak w temacie.

Gość gość
Byl ktoś w takiej sytuacji? Jak myślicie była owulacja?

Gość gość
Cienkie to endomertium jak na okres okoloowulacyjny

Gość gość
Ja ogólnie mam problem w tamtym cyklu miało 6mm. A w tym biorę estrofem jest trochę ponad 8

Gość gość
Czerwone wino wytrawne, tłuste ryby i orzechy

Gość gość
Pomoże ktoś jeszcze?

Gość gość
ale w czym ci pomóc? lei bierzesz, wzbogać dietę o wyżej wymienione produkty i tyle, nic więcej nie zrobisz

Gość gość
Nie chodzi mi o grubość endometrium tylko czy mogła być owulacja pomimo tego ze lekarz nie wspomniał o cialku żółtym