Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aanniaaa

Fotografia

Polecane posty

Gość Aanniaaa

Witam mam jedno małe pytanie dotyczące aparatu jaki swego czasu nabyłam a mianowicie chodzi o Nikon D5200 ale nie chodzi mi o sam aparat a o obiektyw załączony do kompletu. Chodzi mi o to czy on spełnia się w fotografii tak zwanej "domowej" wiecie o co chodzi :-P raz piesek raz kotek i dziecko a to na tle morza czy gór lub zwykłej pospolitej domowej tapecie :-D czy szukać jakiegoś innego obiektywu. A jest to obiektyw AF-S VR NIKKOR 18-105 DX (chyba tak to się pisze) Dzięki z góry wszystkim za pomoc :)

Gość gość
Obiektyw to typowy obiektyw kitowy. Do takich zastosowań jak najbardziej przyda się. Jak już się nauczysz robić zdjęcia - to później zainswestuj w jasną stałkę np. w 35 bądź 50 ;)

Gość mrumk
Nie rozumiem, tej manii kupowania lustrzanek, przez osoby, które fotografują pieski, kotki i widok gór i morza na wakacjach. Przecież to jest bez sensu. Od conajmniej kilku lat, są dostępne bardzo dobre kompakty, którymi można zrobić dobre i bardzo dobre zdjęcia. A teraz pytanie, czym tak naprawdę, jaką cechą różni się lustrzanka od kompaktu? Pominę kwestię wymienności obiektywu, bo i kompakty taką już mają. I jakie znaczenie dla przeciętnego użytkownika, ma ta cecha?

>>>A teraz pytanie, czym tak naprawdę, jaką cechą różni się lustrzanka od kompaktu? ... I jakie znaczenie dla przeciętnego użytkownika, ma ta cecha?<<< x Lepiej brzmi nazwa :D :D :D.

Gość Aanniaaa
Szczerze to nie wiem czym się różni fachowo ale różnice w jakości zdjęć które potem wywołuje widzę dużą. Fakt że miałam starego wysluzonego kompakta który umarł śmiercią naturalną :-P i za pewne między tymi starymi a nowej "generacji" na pewno jest różnica w jakości fotek ale od zawsze marzyłam o lustrzance i w końcu udało mi się ją kupić. I jestem z tej "nowej zabawki " mocno zadowolona :-) tylko właśnie ten problem jeden. ... obiektyw. Dużo tego jest i dlatego potrzebowałam porady za którą bardzo dziękuję :-*

Gość gość
ja mam i lustrzanke + 3 obiektywy, i kompakt, i ZAWSZE na szybko, w domowkach korzystam z kompaktu (no, chyba ze z okazji urodzin, czy jakichs wiekszych rodzinnych spotkan to lustro+szerokokatny obiektyw ;) ) roznic w takich zdjeciach nie widze zadnych . oba to nikkony, i zdjecia wychodza jasne.

Wszystko zależy od modelu i producenta. x Ja kupiłem kiedyś kompakt dla siebie (z którego do dzisiaj jestem zadowolony :) ) i coś o nazwie HP dla ojca. Parametry na papierze były podobne (z wyjątkiem obiektywów), ale nigdy nie uwierzyłbym, że zdjęcia (a szczególnie filmy) z aparatu HP pochodzą z identycznej matrycy. Różnica w jakości była OGROMNA. x Dlatego zawsze warto poczytać najpierw recenzje i zastanowić się: na jakim aspekcie wykorzystania aparatu zależy nam najbardziej. x Ja bez wahania, kupiłbym dziś następcę mojego kompaktu :) i miałbym pewność, że jego zdjęcia, nie ustępują jakością tym z tanich lustrzanek :).

Gość Aanniaaa
Może i macie rację ale trudno już kupiłam mam i się muszę cieszyć z tego co mam :-) ale dzięki za wszystkie porady i komentarze. Przekonywać nikogo nie będę wiadomo o gustach i modzie (której za pewne podświadomie uleglam) się nie dyskutuje :-) No ale poza jednym komentarzem nic więcej się nie dowiedziałam o moim obiektywie. .. :-/

>>>No ale poza jednym komentarzem nic więcej się nie dowiedziałam o moim obiektywie. .. :-/<<< x Tu masz (chyba) jego test: http://www.optyczne.pl/139.1-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED-Wstęp.html musisz tylko usunąć spację w słowie Wstęp, którą generuje system Kafe :(. x Ludzie nie piszą nic o tym obiektywie, bo jest to typowy, niezły obiektyw początkowy. Ja wolę kompakty, bo np. w moim dziewięcioletnim "dziadku" ;), dostałem obiektyw, który ma lepsze światło od Twojego (2,8...3,3) i ogniskową: 36 mm - 432 mm. Aktualny odpowiednik mojego "dziadka" :), ma matrycę zbliżoną do matrycy Nikon D5200 i jasną optykę 2,8...4,0 dla zakresu ogniskowych: 25-400mm. Umożliwia też nagrywanie filmów w rozdzielczości 4K (3840x2160), co w niedalekiej przyszłości może być standardem. Nie piszę tego, by chwalić się, ale by wyjaśnić powody moich wyborów.

Gość gość
sluchaj: lustro tez ma tryb auto, jak nie chcesz tracic czasu czy chwili na ustawianie w manualu, to skorzystaj a auto, ew. z trybów tematycznych. bez poznania samego aparatu, trybu manualnego, ustawien ostrosci, przeslony itd. zaden obiektyw ci sie nie zda. dlatego pisali wczesniej o kompaktach, bo te tez maja tryby manualne ;) i pobawic sie znimi mozna jak lustrem ;) ale jest po prostu latwiejszy w obsludze i dla zwyczajowego pstrykacza fotek w kazdej okolicznosci kompakt jest najlepszy. ale, jak napisalam, to samo masz w lustrze. pobaw sie tym, na szybko rob zdjecia na auto, a jak masz chwile, poczytaj sobie o trybach, o ustawianiu w roznym swietle, dla roznych widokow i probuj. przynajmniej masz cyfrowy, nie stracisz kasy na wywolanie by widziec jaki robisz i co musisz poprawic ;)

Gość gość
Najważniejsze to pochwalić się swoim talentem gdzieś. Ja się swoim pochwaliłam na www.utalentowani.pl :)