Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Schizofrenia, nerwica, zaburzenia?

Polecane posty

Gość gość

Jaką macie opinię na temat dziedziczenia chorób takich jak schizofrenia, nerwica, depresja? Mam 21 lat, obecnie studiuje i czasem mam problemy, a to z nauką, a to z wysławianiem się, sklejaniem myśli w słowa, czasem czuję pustkę lub uczucie "że coś mam na końcu języka" Mój tata choruje na nerwicę, jego brat na schizofrenię i boję się, że również i mnie coś takiego spotka. W czasach podstawówki, gimnazjum itd. nie miałem problemów z nauką, rodzina mówiła mi, ze przyszłości pójdę na studia, zdobędę tytuł, a być może zacznę karierę naukową - nic z tego - zawaliłem nawet rok na studiach. Czy to może być związane z jakąś chorobą? Np często zapytany na temat jakiegoś filmu potrafię powiedzieć "noo.. fajny" i nic więcej, bo nie potrafię przelać swoich mysli w słowa (jakaś blokada, uczucie otępienia). Często zapominam słowo, które chciałem zapamiętać przed sekundą mimo że powtarzałem je setki razy.

Gość gość
Jesteś mało inteligentny i pozbawiony zdolnosci, tak jak miliony innych przeciętnych ludzi.

Gość gość
Miałam koleżankę która chorowała na schizofrenię i mówiła że w jej rodzinie nikt nie chorował na tę chorobe.

Gość gość
jakie miala objawy schizofrenii?

Gość gość
Stawała się zgresywna i to w stosunku do swoich najbliższych jak np ojca, pierwsze obiawy miała w wieku 13 lat.

Gość gość
Nie, raczej nie jestem nieśmiały. Przeciętny i mało inteligentny - właśnie tego mi brakuje, ze wcześniej nie miałem problemów z zapamiętywaniem, przetwarzaniem informacji, łączeniem ich w jedną całość. Teraz często brakuje mi słów, osoby z którymi rozmawiam często nie wiedzą o czym tak na prawdę mówię, bo gubię się w tym wszystkim, zacinam się i chaotycznie wypowiadam zdania. Nawet ortografia sprawia mi problemy. Ostatnio sprawdzałem w słowniku jak mam napisać słowo "życie" (przez rz czy przez ż)

Gość gość
nie ma co sie samemu zastanawiać na tym. Najlepiej isc do fachowca. w tym przypadku psychiatry. Ten http://www.psychiatra-katowice.com/ jest swietny mojej znajomej bardzo pomogl/

Gość gość
może bez reklam ale faktycznie radziłbym ci udać się do jakiegoś dobrego psychiatry poszukaj w necie kogoś dobrego na nfz i się zapisz może to po prostu przeciążenie, napięcie