Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wegetariański lub wegański przykładowy jadłospis, pomysły na obiady

Polecane posty

Gość gość

hej, wpisujcie jakies ciekawe pomysły, lub dawajcie linki na przepisy:) Ja na przykład uwielbiam potrawy z ciecierzycą. wiem, że nie każdy lubi. ale np ciecierzyca "po bretońsku" (oczywiście wege czyli zero kiełbasy) z jarmużem i wędzoną papryką jest suuuuper. albo gulasz z czerwonej fasoli z kaszą pęczak... kocham też kopytka z cebulką do nich brukselka. albo naleśniki ze szpinakiem. zupa grochowa. zupa krem marchewkowo-brokułowa...lub selerowo-ziemniaczana. makaron z jarmużem orzechami pinii i włoskimi oraz chilli. czekam na wasze ulubione :)

Gość gość
pierogi domowe ze szpinakiem i pieczarkami naleśniki na słodko wolę zupa soczewicowa tortilla z ziemniaków jajek i pora curry z batatów i kalafiora

Gość gość
Gołąbki z ziemniaków.

Gość kamilaka
1. Kotleciki ryżowe !!! ryż (około szklanki) ser żółty (na oko 3 razy mniej niż ryżu) jajko (jedno, no chyba, że ktoś z tą szklanką nie posłuchał) koperek lub szczypiorek kostka rosołowa warzywna sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ryż ugotować w wodzie z kostką rosołową (lub przyprawiamy po swojemu ziołami, jeśli nie uznajemy kostek rosołowych). Można minimalnie rozgotować, gdyż chcemy mieć ryż lekko klejący a nie sypki. Uwaga, lubi się przypalać. Starzy górale twierdzą, że tego nie zrobi jeśli nie będzie się go mieszać w ogóle. Alternatywą jest częste mieszanie i ciągłe pilnowanie. Po ugotowaniu odcedzić i przynajmniej trochę wystudzić. Do ryżu wrzucić posiekany koperek i/lub szczypiorek, starty ser a także wbić jajko, coby się wszystko siebie trzymało. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe, płaskawe kotlety i, po obtoczeniu w bułce tartej, rzucać na ruszt do zezłocenia.

Gość meghean

warzywne danie weganskie z curry - marchewka, dynia, komosa ryżowa, ser, mleczko kokosowe...a najlepsze jest to, że to danie zgapiłam ze słoiczka mojego dziecka veggie curry z Holle;p zainspirował mnie skład i zrobiłam sobie wersję dla dorosłych:D

dynie expres : ugotowac makaron , na patelni podsmażyć  pieczarki dolac rozbeltane spagetti z torebki  .polac makaron  i gotowe .>